Terug naar overzicht

Nog één keer: vet is niet slecht!

Nog één keer: vet is niet slecht!
gezondNU
28-9-2015
0 Reacties

blog_afbeeldingen_gn_87e8604c.jpg

Diabetes? Je komt er nooit meer van af, maar je kunt er prima oud mee worden! Dat werd lang gezegd over diabetes type 2. Inmiddels dringt langzaam een ander (wetenschappelijk) geluid door: Je kunt wél genezen van diabetes type 2. En nee, zo prima oud word je er niet mee. Het magazine gezondNU 10 zet duidelijk op een rij wat de veranderde inzichten zijn over diabetes en de rol van voeding.


Ongezonde leefstijl?

Engelsen zeggen het heel mooi: ‘Genetics loads the gun, the environment pulls the trigger.’ En dat is exact wat er gebeurt bij diabetes type 2. Genetische aanleg speelt een belangrijke rol, maar het is de leefstijl die ervoor zorgt dat diabetes zich manifesteert.

Wat betreft die ongezonde leefstijl, is het inmiddels duidelijk dat voorlichters lang op het verkeerde spoor zaten. Jarenlang werden vetten als slecht gezien. Een menu met weinig vet en veel koolhydraten, drukt mensen juist verder de weg op van diabetes. In de biochemie van het lichaam werkt het eten van al die koolhydraten namelijk eetlustbevorderend. Ook werkt het de ongevoeligheid voor insuline in de hand.


Goed nieuws voor diabetes

Het goede nieuws: met een verandering van leefstijl (afhankelijk van het stadium waarin de diabetes zich bevindt) is in circa 85 procent van de gevallen diabetes terug te draaien. De oplossing schuilt in het eten van meer natuurlijke vetten, en het aantal snel opneembare koolhydraten per dag flink te beperken. De arts Hanno Pijl verwoordt in gezondNU kort maar krachtig welke fundamenteel andere inzichten er zijn over voeding en het voorkomen van diabetes type 2.

  1. Focus je niet op gewichtsverlies en caloriebeperking. Verleg de focus op wat je eet, en niet op hoeveel.
  2. Wees zuinig met het eten van koolhydraten, vooral de koolhydraten met een hoge glycemische index, omdat die een snelle stijging van de bloedglucosespiegel geven. Dat is lastig: in tachtig procent van het industrieel gefabriceerde voedsel zitten suikers.
  3. Wees niet meer bang voor verzadigd vet in kaas, roomboter, worst en vlees. Verzadigd vet blijkt elke keer weer minder slecht dan tot nu werd vermoed.

Hanno Pijl verwoordt het duidelijk in gezondNU  “Door je leefstijl aan te passen, kun je diabetes volledig omkeren. Genezen is een te groot woord, maar je kunt er wel vanaf komen.”

Het hele artikel staat in gezondNU 10 2015, een thema-editie over het effect van gezond eten.

cover-gezondnu_2.jpg


Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU10-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Nog één keer: vet is niet slecht!"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties