Terug naar overzicht

Moeite met slikken

Moeite met slikken
Flinndal
25-10-2013
4 Reacties
Moeite met slikken

Veel mensen hebben moeite met het doorslikken van een supplement. Dit kan een fysiek probleem zijn, maar kan ook komen door een mentaal probleem (bijvoorbeeld angst) of door een verkeerde manier van slikken.

Veel voorkomende oorzaken van slikproblemen zijn:

• Verslikken tijdens eten of drinken
• Het gevoel dat voedsel of medicijnen in de keel blijven steken
• Voedselresten die achterblijven in de mond of speeksel, eten of drinken loopt uit de mond
• Pijn bij kauwen of slikken

Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Niet goed kunnen slikken kan bijvoorbeeld komen door ouderdom, waarbij spieren zwakker worden, door stress of angst of door het gebruik van medicijnen. Bij serieuze problemen met slikken is het aan te raden contact op te nemen met een huisarts.  

Wat kun je het beste doen wanneer je moeite hebt met het slikken van tabletten of capsules? Wij geven 3 tips en en laten zien welke producten bij Flinndal je kunt kopen in kauw- of poedervorm. 


Tip 1. Houd het hoofd voorover

Allereerst is de manier van slikken belangrijk. Veel mensen denken dat je een slok water moet nemen en vervolgens het hoofd achterover moet gooien om capsules of tabletten door te slikken. Dit is juist niet wat je moet doen, want hierdoor sluit je de keel af wat het slikken lastiger maakt. Met het hoofd voorovergebogen wordt de keelopening groter, wat het slikken makkelijker maakt.


Tip 2. Neem eerst een slok water zonder tablet of capsule

Wanneer je voor het innemen van het tablet of capsule alvast een slok water neemt, is de keel alvast voorbereid. Neem vervolgens eerst een slok water in de mond en doe hier het tablet of capsule bij. Buig het hoofd een beetje voorover en slik alles in de mond door. Gebruik altijd koud water. Door een warme drank (zoals koffie of thee) te gebruiken kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in je maag zit. Dat is niet erg, maar je kunt er wel een nasmaak van krijgen.


Tablettensnijder

Tip 3. Fijnmaken, breken of openen van tabletten en capsules

Lukt het toch niet om een tablet of capsule door te slikken? Dan kun je een tablet proberen te breken. De meeste tabletten van Flinndal hebben een breuklijn en kunnen ook prima in kleinere stukjes worden ingenomen. Op die manier zijn ze makkelijker door te slikken. Voor wie daar nog steeds moeite mee heeft kan het helpen om te tabletten te vergruizen. Lukt het niet de tabletten te breken? Gebruik dan de Flinndal Tablettensnijder.

Een capsule is logischerwijs moeilijk in stukken te breken, maar door er met een mespuntje een gaatje in te prikken, kun je eenvoudig de inhoud door bijvoorbeeld de yoghurt of een smoothie roeren. Zo krijg je wel de goede extra’s binnen, maar hoef je geen complete capsule of een heel tablet door te slikken.

Let op: doorbreken of vergruizen kan bij sommige medicijnen de werking beïnvloeden of maagklachten geven. Gebruik deze tips dus niet zomaar voor andere producten dan die van Flinndal.


Kauwtabletten, zuigtabletten of poeder

Speciaal voor mensen die het lastig vinden om tabletten of capsules door te slikken, heeft Flinndal producten in het assortiment als kauwtablet, zuigtablet of druppels.


Multi Junior Kauwtablet

1. Flinndal Multi Junior Kauwtablet

Flinndal Multi Junior bevat 12 vitaminen en 7 mineralen. Samengebracht in een lekker kauwtablet met natuurlijke sinaasappel-banaansmaak. Lees meer »


Multi Kauwtablet

2. Flinndal Multi Kauwtablet

Flinndal Multi Kauwtablet bevat alle 13 vitaminen en de belangrijkste mineralen in een dosering tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Eén kauwtablet per dag is een complete aanvulling op je voeding. Met prettige kersensmaak. Lees meer »


Multi Vitaal Kauwtablet

3. Flinndal Multi Vitaal kauwtablet

Flinndal Multi Vitaal Kauwtablet is speciaal voor 50+ en bij een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Het bevat 12 vitaminen en de belangrijkste mineralen in een dosering tot 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Eén kauwtablet per dag is een complete aanvulling op je voeding. Op smaak gebracht met zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Mét druivenpitextract en natuurlijke kersensmaak. Lees meer »


Calcium"

4. Flinndal Calcium Kauwtablet

Flinndal Calcium Kauwtablet helpt botten en tanden sterk te houden. Ook goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Mét vitamine D, voor de opname van calcium in de botten. kauwtablet in uitstekend opneembare vorm (calciumcitraat) met prettige sinaasappelsmaak. Lees meer »


Magnesium

5. Flinndal Magnesium Kauwtablet

Magnesium is van belang voor de spieren en het zenuwstelsel. Het helpt ook bij vermoeidheid en draagt bij aan een goede geestelijke balans. Flinndal Magnesium is gemaakt van magnesiumcitraat, een hoge kwaliteit magnesium, die goed wordt opgenomen. Handig kauwtablet met natuurlijke sinaasappelsmaak. Lees meer »


Vitamine C

6. Flinndal Vitamine C Forte Kauwtablet

Flinndal Vitamine C Forte Kauwtablet bevat maar liefst 500 mg vitamine C (625% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Een krachtige maar verantwoorde dosering, speciaal voor mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine C. Zoals bij roken, herstel na ziekte of een tekort aan vitamine C in de voeding. Lees meer »


B12

7. Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet

Flinndal Vitamine B12 is goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand. Het zuigtablet met 1000 μg vitamine B12 is goed opneembaar en heeft een natuurlijke pepermuntsmaak. Mét foliumzuur, voor extra energie bij vermoeidheid. Lees meer »


Vitamine D druppels

8. Flinndal Vitamine D druppels

Flinndal Vitamine D druppels bevat 5 mcg vitamine D3 per druppel (twee druppels per dag is voldoende). Speciaal voor kinderen onder de vier jaar of voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van een tablet. Van het goed opneembare cholecalciferol (D3). Een flesje bevat 10 ml. Lees meer »


Aanbevolen producten

Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Tablettensnijder
10% Korting
Tablettensnijder
4,1 sterren
(18)
Vanaf € 5,35
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Moeite met slikken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van J.A. van Duivendijk, geplaatst op 14-4-2021
Met behulp van een dikkere emulsie zoals een beetje yogurt, of grovere samenstelling zoals een ontbijtgraan waar je pap van maakt of appelmoes en een lepel lukt het wegslikken heel erg goed en wordt de soms onprettige smaak ook verdoezeld. Maakt het voor mij in elk geval stukken beter behapbaar. Ook de grotere pillen gaan er zo moeiteloos in. M.vr.gr.
Reactie van Jenny, geplaatst op 14-4-2021
Ik slik multivitamine vrouw 50+ ( jammer dat ze zo groot zijn!) en ik gebruik de vijzel.
Reactie van Willeke de Bruijn, geplaatst op 14-4-2021
Ook ik heb problemen met pillen slikken. Wat ook een goede manier is, is om je hoofd te draaien tijdens het slikken, dus met je hoofd richting schouder. Overigens vind ik de cholesterolpillen nog erg groot, ik vergruis ze en neem ze met wat appelmoes. Ben wel benieuwd of na 3 maanden het cholesterol [...] is, ik pas ook mijn voeding aan. Mvg, W. de Bruijn
Reactie van Marlie, geplaatst op 14-4-2021
De grote tabletten (multi-vitamine en cholesterol) en de magnesium capsule doe ik bij elkaar in een espressokopje met water (2 slokjes). De volgende ochtend omroeren en omdat alles goed oplost slikt het mengsel probleemloos weg. Nee, lekker is het niet maar dat was die lepel levertraan in mijn jeugd ook niet. Die was beslist smeriger. Ik doe het al jaren zo (klant sinds 2010) en mocht dat niet goed zijn dan hoor ik het graag.
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 14-4-2021
Geachte mevrouw Braak, Bedankt voor uw reactie op ons artikel! De manier waarop u de supplementen neemt is helemaal prima en heeft geen negatieve invloed op de opname en/of werking. Wel kan het verstandig zijn om het op deze manier in te nemen rondom een maaltijd (bijvoorbeeld het ontbijt), omdat vetten die je binnenkrijgt bij de maaltijd de opname van de vitamines bevorderen. Met vriendelijke groet, Max - Klantenservice Flinndal