Terug naar overzicht

Mindful omgaan met je mobiel

Mindful omgaan met je mobiel
Pauline
13-4-2023
0 Reacties
minder telefoongebruik

Mobiele telefoons: ze geven je toegang tot de rest van de wereld, maar ze hebben ook nadelen in ons toch al hectische leven. Wist je dat we gemiddeld méér dan een maand per jaar doorbrengen op onze mobiele telefoon? Kostbare tijd die we zouden kunnen spenderen aan nuttige of leuke dingen. Volg onderstaand stappenplan en ga mindful om met je telefoon.

Meer dan een maand per jaar

We zitten gemiddeld per dag zo’n twee uur en vijftien minuten op onze telefoon. Jaarlijks zijn dat 34 dagen, oftewel meer dan een maand per jaar! Behalve dat je in die maand ook andere dingen had kunnen doen, vermindert het telefoongebruik ook onze focus.

Door alle afleiding blijken we ons gemiddeld slechts drie minuten te kunnen focussen op één taak en presteren we gemiddeld twintig procent minder goed dan wanneer we ons wél zouden kunnen focussen. Wat te doen?

“Volg ons 5-stappenplan en ga meer mindful om met je telefoon.”


Stap 1: maak je telefoon minder interessant

Kijk welke apps je grootste tijdvreters zijn. Dit doe je door bij de instellingen van je telefoon te kijken naar de verdeling van je schermtijd. Bepaal vervolgens welke apps je kunt missen en welke je écht nodig hebt.

Moet je per se de e-mails van je werk op je telefoon lezen bijvoorbeeld? Is het nodig om steeds pushmeldingen van het nieuws te krijgen? Verwijder deze apps of zet de notificaties uit.

Stap 2: leg je telefoon regelmatig weg

Nu je smartphone verlost is van allerlei extra aandachtvragers, kun je hem vaker wegleggen. Er komt dan extra tijd vrij. Misschien wel een maand per jaar! Maak fijne plannen en doe leuke dingen waarvoor voorheen de tijd ontbrak. Spreek af met vrienden, lees een boek, ga sporten, neem een nieuwe hobby of ga uitgebreid kokkerellen.

Stap 3: neem de regie terug

Natuurlijk heb je je telefoon soms ook nog nodig. Hou jezelf scherp, zodat oude gewoontes niet langzaam weer terug kruipen. Weet ook dat een gewoonte afleren even de tijd nodig heeft. Gemiddeld duurt het zo’n 21 tot 66 dagen. Stop dus niet meteen, als het niet bevalt, maar probeer het in ieder geval een maand uit. Zo geef je je brein ook echt de kans om te wennen aan de afgeslankte versie van je telefoon.

Help jezelf ook een handje door bijvoorbeeld een timer te zetten voor je social mediagebruik of leg je telefoon in een kast of andere kamer zodat je niet in de verleiding komt.

Stap 4: kies de juiste apps

Het meer verantwoord inrichten van je telefoon, doe je niet alleen door de tijdvreters van je telefoon te gooien, maar ook door deze bewust te vervangen door apps die juist helpen minder je telefoon te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld apps installeren waarop je aan het eind van de dag in kunt vullen wat je hebt gedaan. Een mini dagboekje. Dit zorgt ervoor dat je even stilstaat bij hoe je dag eruitzag, wat er goed ging en wat niet.

Ook is er de app Forest die je virtueel bomen laat plannen, en deze laat groeien, mits je je houdt aan de door jou ingestelde mobielloze tijd. Tijdens het groeien speelt de app rustgevende geluiden af, waardoor je je beter kunt concentreren. Pak je je telefoon te vroeg, dan verliest de boom zijn takken.

Stap 5: schakel de nachtmodus van je telefoon in

De afgelopen jaren blijkt uit onderzoek dat fel, blauw licht van lcd-schermen niet gunstig is voor ons slaapgedrag. Op de meeste smartphones zit daarom tegenwoordig een functie (nachtmodus) waarmee je de kleur van het scherm op je telefoon kunt aanpassen naar warmer en donkerder licht.

6 voordelen om die telefoon wat vaker te laten liggen

Een aantal voordelen om die telefoon wat vaker te laten liggen op een rijtje:

  1. Je wordt minder afgeleid en je bent productiever.
  2. Je krijgt sterkere connecties met de mensen om je heen.
  3. Je leeft meer in het moment!
  4. Je krijgt meer tijd voor je vrienden/familie of kunt een nieuwe hobby beginnen.
  5. Je verbetert je slaap.
  6. Je geeft je ogen een break.

Aanbevolen producten

Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(49)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(184)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(112)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,8 sterren
(18)
Vanaf € 19,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 81,77
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(38)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Mindful omgaan met je mobiel"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties