Terug naar overzicht

Hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Hoe weet je wat de beste multivitamine is?
Flinndal
19-1-2015
2 Reacties
Verschillende soorten multivitaminen

De keuze aan multivitaminen bij de drogist, supermarkt of op internet is enorm. Als consument is het lastig om te beoordelen wat de verschillen zijn, wat een goede prijs is, of de ingrediënten in de juiste vorm aanwezig zijn en of het daadwerkelijk een goede aanvulling is. Kortom; hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Wanneer kies je voor een multivitamine?

Een multivitamine is een complete aanvulling op je voeding. Het is een supplement wat meestal de belangrijkste vitaminen en mineralen bevat die het lichaam nodig hebt, die je helpen om gezond en fit te blijven. Elke levensfase vraagt om andere aandachtspunten als het gaat om vitaminen en mineralen. Daarom vind je bij verschillende merken ook verschillende soorten multivitaminen, toegepast op de behoefte van bijvoorbeeld kinderen, zwangere vrouwen, sporters of ouderen.

Een veelgehoorde opmerking is dat je geen aanvulling nodig hebt wanneer je gezond eet. Flinndal is het hier mee eens, maar uit onderzoek van de RIVM blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders elke dag voldoende groente eet en slechts 14% voldoet aan de aanbeveling voor het wekelijkse stukje vette vis. Een aanvulling met een voedingssupplement kan daarom een goed idee zijn. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vitaminen en mineralen je helpen om je gezondheid te ondersteunen.

Kies voor een verantwoorde dosering

Voor de meeste voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de EFSA (European Food Safety Authority). Daarnaast zijn er ook Nederlandse richtlijnen die worden opgesteld door de Gezondheidsraad. Per land kan het voedingspatroon namelijk verschillen en daarmee ook de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Naast de ADH is er voor de meeste vitaminen en mineralen een maximaal veilige hoeveelheid vastgesteld.

Dit is de hoeveelheid die je dagelijks maximaal binnen mag krijgen. Deze ligt vaak vele malen hoger dan de ADH. Langdurige overschrijding van de maximaal veilige hoeveelheid kan klachten geven en raden wij af. De dosering in onze supplementen ligt daarom altijd ver onder de maximaal veilige hoeveelheid. Flinndal heeft een maximaal veilig module waarmee je kunt testen of je in combinatie met verschillende Flinndal supplementen niet te veel binnenkrijgt.

Kijk daarom altijd goed naar de dosering van een product en kies voor een product met een verantwoorde dosering. Soms betekent het dat er van een vitamine of mineraal meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt gebruikt. Flinndal kiest hier alleen voor als voor de betreffende doelgroep uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een hogere behoefte is. Deze dosering ligt dan ook nog altijd onder de maximaal veilige hoeveelheid. Maar een hoger gedoseerd supplement, betekent niet altijd dat het product geschikter is. Kijk hier dus goed naar en probeer doseringen van boven de 200% te vermijden.

Een supplement is bedoeld als aanvulling op de voeding. Daarom kiest Flinndal altijd voor een verantwoorde dosering, zodat je nooit te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt in combinatie met je voeding.

Ook geldt dat wanneer een ingrediënt onvoldoende aanwezig is (bijvoorbeeld minder dan 15% van de ADH), het geen toegevoegde waarde heeft en het beter weggelaten kan worden.

Kijk naar de gebruikte verbindingen van voedingstoffen

Er zijn per voedingsstof vaak verschillende verbindingen die in supplementen kunnen zitten. Deze worden niet allemaal even goed opgenomen door het lichaam. Even een voorbeeld om dit beter toe te lichten:

Voor supplementen staan er twee vitamine D varianten: vitamine D2 of D3. Uit onderzoek is gebleken dat de gunstige invloed van vitamine D3 maar liefst 87% groter is dan D2. In het onderzoek bekeken de onderzoekers hoe een vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden helpt om het vitamine D-gehalte in het bloed op een goed peil te houden. Bij de groep die D3 kreeg, bleef het gehalte op het juiste niveau. Bij de groep die D2 kreeg, daalde het. Net zoals bij de groep die een placebo (nepmiddel) kreeg. De reden dat D3 zoveel beter scoort? Het lichaam neemt die vitamine beter op (Bron: American Journal of Clinical Nutrition).

Ook maakt het in veel gevallen niet uit of een vitamine of mineraal natuurlijk of synthetisch is in een supplement. Vaak hebben beide varianten namelijk dezelfde invloed in het lichaam. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Van B-vitaminen bijvoorbeeld is bekend dat ze in synthetische vorm beter kunnen worden opgenomen dan in de natuurlijke vorm. Vitamine E daarentegen is juist in de natuurlijke variant beter opneembaar.

Kijk ook goed naar de gebruikte hulpstoffen

Bij het persen van een multivitaminetablet wordt gebruik gemaakt van hulpstoffen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit vulstof en bindmiddel, zodat het tablet tot één geheel geperst kan worden. Een goede multivitamine bevat een minimale hoeveelheid hulpstoffen en opvulling. Bij goedkope multivitaminen is minder aandacht besteed aan het productieproces en zitten er meer hulpstoffen in het tablet. Daarnaast is het prettig als geur-, kleur- en smaakstoffen van natuurlijke oorsprong zijn.

Een voedingssupplement heeft altijd wat hulpstoffen nodig, bijvoorbeeld om alle ingrediënten in het tablet bij elkaar te houden of om de houdbaarheid te garanderen. Fabrikanten kunnen kiezen voor verschillende hulpstoffen, synthetisch of natuurlijk. We houden bij Flinndal niet van onnodige chemische toevoegingen. Daarom hebben we oog voor welke hulpstoffen we kiezen. Onze producten bevatten dan ook hulpstoffen van een natuurlijke oorsprong.

Multivitamine huismerk

Met de informatie die hierboven beschreven staat, kan er kritisch naar de samenstelling van huismerken gekeken worden. Vaak zal een goedkopere multivitamine van het huismerk kwalitatief minder zijn. Kijk altijd goed naar de verhouding en de kwaliteit van de ingrediënten die je vindt in de bijsluiter en hou rekening met jouw behoeften.

Prettig in gebruik

Tot slot is het gemak voor de gebruiker onderdeel van de keuze voor een bepaald supplement. Je wilt het liefst één supplement per dag, dat bovendien gemakkelijk door te slikken is.

Multivitaminen van Flinndal

Ben je benieuwd welke multivitaminen Flinndal te bieden heeft? Bekijk het volledige assortiment aan multivitaminen hier.

Aanbevolen producten

WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi Vitaal
Multi Vitaal
4,8 sterren
(42)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(151)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,7 sterren
(141)
Vanaf € 1,95
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe weet je wat de beste multivitamine is?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Madeleine, geplaatst op 13-10-2021
Welke multivitamine heeft een laag B6 gehalte? Ik kreeg nul een te hoog B6 in mijn bloed door de multivitamine
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 23-10-2021
Beste Madeleine, als u op zoek bent naar een multivitamine met een lage dosering B6 dan kan ik u onze Flinndal Puur Natuur aanraden. Deze bevat slechts 0,7 mg B6 (50% ADH) en is zodoende een stuk lager gedoseerd dan andere multivitaminen. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice Flinndal
Reactie van Marij Wullems, geplaatst op 4-2-2015
Door goed te kijken en te vergelijken op de wat er in de vitaminen zit. En als je dan ook nog kijkt naar het prijsverschil dan is het voor mij logisch dat we voor Flinndal gaan :-)