Hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Hoe weet je wat de beste multivitamine is?
Flinndal
19-1-2015
1 Reactie

Beste Multivitamine

De keuze voor multivitamine tabletten bij de drogist, supermarkt of op internet is enorm. Als consument is het lastig om te beoordelen wat de verschillen zijn, welke producten goed geprijsd zijn en of de ingrediënten in de juiste vorm en daadwerkelijk een goede aanvulling zijn. Kortom; hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Wanneer kies je voor een multivitamine?

Een multivitamine is een complete aanvulling op je voeding. Het is een supplement wat meestal de belangrijkste vitaminen en mineralen bevat die het lichaam nodig hebt, die je helpen om gezond en fit te blijven. Elke levensfase vraagt om andere aandachtspunten als het gaat om vitaminen en mineralen. Daarom vind je bij verschillende merken ook verschillende soorten multivitaminen, toegepast op de behoefte van bijvoorbeeld kinderen, zwangere vrouwen, sporters of ouderen.

Een veelgehoorde opmerking is dat je geen aanvulling nodig hebt wanneer je gezond eet. Flinndal is het hier mee eens, maar uit onderzoek van de RIVM blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders elke dag voldoende groente eet en slechts 14% voldoet aan de aanbeveling voor het wekelijkse stukje vette vis. Een aanvulling met een voedingssupplement kan daarom een goed idee zijn. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vitaminen en mineralen je helpen om je gezondheid te ondersteunen.

Kies voor een verantwoorde dosering

Voor de meeste voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de EFSA (European Food Safety Authority). Daarnaast zijn er ook Nederlandse richtlijnen die worden opgesteld door de Gezondheidsraad. Per land kan namelijk het voedingspatroon verschillen en daarmee ook de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Naast de ADH is er voor de meeste vitaminen en mineralen een maximaal veilige hoeveelheid vastgesteld.

Dit is de hoeveelheid die je dagelijks maximaal binnen mag krijgen. Deze ligt vaak vele malen hoger dan de ADH. Langdurige overschrijding van de maximaal veilige hoeveelheid kan klachten geven en raden wij af. De dosering in onze supplementen ligt daarom altijd ver onder de maximaal veilige hoeveelheid. Flinndal heeft een maximaal veilig module waarmee je kunt testen of je in combinatie met verschillende Flinndal supplementen niet teveel binnenkrijgt.

Kijk daarom altijd goed naar de dosering van een product en kies voor een product met een verantwoorde dosering. Soms betekent dat dat er van een vitamine of mineraal meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt gebruikt. Flinndal kiest hier alleen voor als voor de betreffende doelgroep uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een hogere behoefte is. Deze dosering ligt dan ook nog altijd onder de maximaal veilige hoeveelheid. Maar een hoger gedoseerd supplement, betekent niet altijd dat het product geschikter is. Kijk hier dus goed naar en probeer doseringen van boven de 200% te vermijden.

Een supplement is bedoeld als aanvulling op de voeding. Daarom kiest Flinndal altijd voor een verantwoorde dosering, zodat je nooit teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt in combinatie met je voeding.

Ook geldt dat wanneer een ingrediënt onvoldoende aanwezig is (bijvoorbeeld minder dan 15% van de ADH), het geen toegevoegde waarde heeft en het beter weggelaten kan worden.

Kijk naar de gebruikte verbindingen van voedingstoffen

Er zijn per voedingsstof vaak verschillende verbindingen die in supplementen kunnen zitten. Deze worden niet allemaal even goed opgenomen door het lichaam. Even een voorbeeld om dit beter toe te lichten:

Er kunnen voor supplementen 2 vormen vitamine D worden gebruikt, vitamine D2 of D3. Uit onderzoek is gebleken dat de gunstige invloed van vitamine D3 maar liefst 87% groter is dan D2. In het onderzoek bekeken de onderzoekers hoe een vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden helpt om het vitamine D-gehalte in het bloed op een goed peil te houden. Bij de groep die D3 kreeg, bleef het gehalte op het juiste niveau. Bij de groep die D2 kreeg, daalde het. Net zoals bij de groep die een placebo (nepmiddel) kreeg. De reden dat D3 zoveel beter scoort? Het lichaam neemt die vitamine beter op (Bron: American Journal of Clinical Nutrition).

Ook maakt het in veel gevallen niet uit of een vitamine of mineraal natuurlijk of synthetisch is in een supplement. Vaak hebben beide varianten namelijk dezelfde invloed in het lichaam. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Van B-vitaminen bijvoorbeeld is bekend dat ze in synthetische vorm beter kunnen worden opgenomen dan in de natuurlijke vorm. Vitamine E daarentegen is juist wel beter opneembaar in de natuurlijke variant.

Kijk ook goed naar de gebruikte hulpstoffen

Bij het persen van een multivitaminetablet wordt gebruik gemaakt van hulpstoffen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit vulstof en bindmiddel, zodat het tablet tot 1 geheel geperst kan worden. Een goede multivitamine bevat een minimale hoeveelheid hulpstoffen en opvulling. Bij goedkope multivitaminen is minder aandacht besteed aan het productieproces en zitten er meer hulpstoffen in het tablet. Daarnaast is het prettig als geur-, kleur- en smaakstoffen van natuurlijke oorsprong zijn.

Een voedingssupplement heeft altijd wat hulpstoffen nodig, bijvoorbeeld om alle ingrediënten in het tablet bij elkaar te houden of om de houdbaarheid te garanderen. Fabrikanten kunnen kiezen voor verschillende hulpstoffen, synthetisch of natuurlijk. We houden bij Flinndal niet van onnodige chemische toevoegingen. Daarom hebben we oog voor welke hulpstoffen we kiezen. Onze producten bevatten dan ook hulpstoffen van een natuurlijke oorsprong.

Multivitamine huismerk

Met de informatie die hierboven beschreven staat kan er kritisch naar de samenstelling van huismerken gekeken worden. Vaak zal een goedkopere multivitamine van het huismerk kwalitatief minder zijn. Kijk altijd goed naar de verhouding en de kwaliteit van de ingrediënten die je vindt op de bijsluiter en hou rekening met jouw behoeften.

Prettig in gebruik

Tot slot is het gemak voor de gebruiker onderdeel van de keuze voor een supplement. Je wilt het liefst één supplement per dag, dat bovendien gemakkelijk door te slikken is.

Wil je zeker weten of een multivitamine voor jou geschikt is? Bij Flinndal kun je alle multivitaminen vergelijken en de juiste multi voor jouw situatie vinden. Flinndal heeft 10 multivitaminen in het assortiment. Wil je weten welke goed bij jouw behoeften aansluit? Bekijk dan onze vergelijking op de multivitamine overzichtspagina.

Laatste update: 17 december 2017

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Warm de winter door

Krijg jij alleen al bij het denken aan de winter blauwe lippen en koude voeten? Je kunt je prima wapenen tegen de kou die voor de deur staat. Maar hoe doe je dat precies? Wij vertellen het je graag.

Lees meer Lees meer

7 tips voor een gezondere kerst

De kerstperiode doorkomen met buikpijn en misselijkheid, kan niet de bedoeling zijn. Beperk de schade door één of meerdere van deze tips te gebruiken en geniet van een minder ongezonde kerst.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe weet je wat de beste multivitamine is?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Marij Wullems, geplaatst op 4-2-2015
Door goed te kijken en te vergelijken op de wat er in de vitaminen zit. En als je dan ook nog kijkt naar het prijsverschil dan is het voor mij logisch dat we voor Flinndal gaan :-)

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen

Wij zijn bereikbaar van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Bel ons

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

0800-7080

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

0800-7080

Bel ons via je browser (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

BELLEN

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten

BELLEN

WhatsApp

Wachttijd: < 25 minuten

06-57592195

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten

06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag

Neem contact op via het contactformulier

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag

Neem contact op via het contactformulier

Facebook Messenger

Gem. Wachttijd:< 25 minuten

Ga naar Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten

Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{ product.collection }}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}