Hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Beste Multivitamine

De keuze voor multivitamine tabletten bij de drogist, supermarkt of op internet is enorm. Als consument is het lastig om te beoordelen wat de verschillen zijn, welke producten goed geprijsd zijn en of de ingrediënten in de juiste vorm en daadwerkelijk een goede aanvulling zijn. Kortom; hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen

De Gezondheidsraad geeft in Nederland aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een bepaalde vitamine of mineraal is. Dit is geen maximum qua veiligheid, maar een hoeveelheid waarmee de gemiddelde Nederlander de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Vegetariërs, zwangere vrouwen en ouderen kunnen van bepaalde stoffen een grotere hoeveelheid nodig hebben. En ook sporters en mensen die roken hebben grotere hoeveelheden van verschillende vitaminen nodig.

Een veelgehoorde opmerking is dat je geen aanvulling nodig hebt wanneer je gezond eet. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar in de praktijk krijgen veel van de mensen met een Nederlands voedingspatroon niet alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Mineralen

Ook mineralen spelen een belangrijke rol. Ze zijn onder meer nodig voor het reguleren van enzymen en hormonen. Mineralen in de voeding komen overeen met wat er in de bodem zit. Bij Nederlandse voeding is men dus gewend aan de Nederlandse samenstelling van mineralen. Een supplement uit de Verenigde Staten zal dan ook vaak een andere mineralensamenstelling hebben.

Nuttige ingrediënten

Een belangrijke voorwaarde voor een goede multivitamine is dat de goede vitaminen er in de juiste hoeveelheden in zitten. Wanneer een ingrediënt onvoldoende aanwezig is (bijvoorbeeld minder dan 15% van de ADH), heeft het geen toegevoegde waarde en kan het beter weggelaten worden.

Natuurlijke of synthetische vitaminen

Of een vitamine natuurlijk of synthetisch is in een supplement, maakt in veel gevallen niet uit. Vaak hebben beide varianten namelijk dezelfde invloed in het lichaam. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Van alle B-vitaminen bijvoorbeeld is bekend dat ze in synthetische vorm beter kunnen worden opgenomen dan in de natuurlijke vorm. Vitamine E daarentegen is juist wel beter opneembaar in de natuurlijke variant.

Hulpstoffen en opvulling

Bij het persen van een multivitaminetablet wordt gebruik gemaakt van hulpstoffen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit vulstof en bindmiddel, zodat het tablet tot 1 geheel geperst kan worden. Een goede multivitamine bevat een minimale hoeveelheid hulpstoffen en opvulling. Bij goedkope multivitaminen is minder aandacht besteed aan het productieproces en zitten er meer hulpstoffen in het tablet. Daarnaast is het prettig als geur-, kleur- en smaakstoffen van natuurlijke oorsprong zijn.

Multivitamine huismerk

Met de informatie die hierboven beschreven staat kan er kritisch naar de samenstelling van huismerken gekeken worden. Vaak zal een goedkopere multivitamine van het huismerk kwalitatief minder zijn. Kijk altijd goed naar de verhouding en de kwaliteit van de ingrediënten en hou rekening met jouw behoeften. Je kunt hiervoor het beste verwijzen naar de bijsluiter.

Prettig in gebruik

Tot slot is het gemak voor de gebruiker onderdeel van de keuze voor een supplement. Je wilt het liefst één supplement per dag, dat bovendien gemakkelijk door te slikken is.

Wil je zeker weten of een multivitamine voor jou geschikt is? Raadpleeg dan een arts of diëtist. Daarnaast kun je bij Flinndal alle multivitaminen vergelijken en de juiste multi voor jouw situatie vinden.Lees ook:

Multivitaminen zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe vind je de beste multivitamine? Begin bij het lezen van de verpakking. Lees meer

Vitaminen en mineralen helpen je lichaam in goede gezondheid te houden en soms heb je extra vitaminen nodig. Waarom is Flinndal Multi de beste multivitamine. Lees meer

Er zijn veel verschillende multivitaminen op de markt. Te koop bij supermarkt, drogist, maar ook bij de specialist. Waarin verschillen de multivitaminetabletten? Lees meer

Geef een reactie op: Hoe weet je wat de beste multivitamine is?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

04 februari 2015 door: Marij Wullems
Door goed te kijken en te vergelijken op de wat er in de vitaminen zit. En als je dan ook nog kijkt naar het prijsverschil dan is het voor mij logisch dat we voor Flinndal gaan :-)

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.