Frittata met boerenkool
_461ed5e0.jpg)
Een heerlijk en gezond lunch- of hoofdgerecht mét boerenkool. Wist je dat er in boerenkool ontzettend veel vitamine C zit? Zelfs meer dan in hetzelfde gewicht aan kiwi. Vitamine C is betrokken bij de opname van ijzer en belangrijk voor een goede weerstand. Deze krachtpatser is namelijk een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen en invloeden van vervuiling.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 200 gram boerenkool, eventueel voorgesneden
- 8 eieren
- 125 gram crème fraîche
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- Verse peterselie, grofgehakt
- Peper en zout
- Ook nodig: springvorm en bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven op 170 °C. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui 5 minuten op gemiddeld vuur. Voeg dan de knoflook en boerenkool toe. Bak totdat de boerenkool slinkt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng met een mixer de eieren en crème fraîche in een grote kom. Voeg hier met een spatel de groenten door. Stort het mengsel in de met bakpapier beklede springvorm. Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. Bak de frittata in 30 minuten. Het is gaar als de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de frittata even rusten en garneer voor opdienen met peterselie. Snijd de afgekoelde frittata in 4 punten. Lekker als stevige lunch, of met een salade als hoofdgerecht.
Gezonde boerenkoolsnacks
Er zijn nog veel meer lekkere dingen die je van boerenkool kan maken. Zo kun je er chips van maken door een paar verse bladeren boerenkool (geen voorgesneden gebruiken) te besprenkelen met olijfolie, chilivlokken en zout. Even in de oven bakken en je hebt een heerlijke crunchy snack. Ook maak je met wat (gesneden) boerenkool, walnoten, knoflook en olijfolie, peper en zout zo een winterpesto. Even in de staafmixer en je hebt een heerlijke saus voor bij geroosterde pompoen.
Eet meer wintergroenten
Dat wintergroenten gezond zijn, is wel duidelijk. Toch kan het eten van genoeg groenten soms knap lastig zijn. Je kunt je groente-inname flink ophogen door een extra bijgerecht te maken met groente. Wat dacht je bijvoorbeeld van in de oven gebakken frietjes van knolselderij- of pastinaak? Of natuurlijk een handje boerenkoolchips!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 vragen over je bloedsuikerspiegel
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meer
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meer