Terug naar overzicht

Bewegen met een activity tracker

Bewegen met een activity tracker
Florien
1-11-2021
2 Reacties
bewegen met activity tracker

Steeds meer mensen lopen met een activity tracker om hun pols: een apparaatje dat stappen telt, je hartslag meet, kilometers of calorieën bijhoudt of zelfs je slaap registreert. Wat zijn de voordelen van zulke trackers, en zijn er ook nadelen?Van bewustwording...

Een tracker levert je veel getallen op. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je je bewust wordt van je lichaam én van je gedrag. Je merkt bijvoorbeeld dat je op een kantoordag nauwelijks stappen zet, of dat je beter slaapt na een actieve dag. Het laat zien hoe hoog je hartslag wordt bij een workout of hoeveel kilometer je hardlooprondje was. Die bewustwording is essentieel, omdat dat de eerste stap is naar gedragsverandering.

Naar gedragsverandering

De getallen nodigen je uit om je gedrag daadwerkelijk te veranderen. Heb je aan het eind van de middag nog maar 3.000 stappen gezet? Dan zul je misschien eerder een wandeling gaan maken om het aantal stappen nog op te krikken. Of als je op een dag nog maar weinig trappen hebt gelopen, neem je de volgende keer niet de lift, maar de trap. Precies dat duwtje in de rug naar gezond gedrag maakt de tracker zo’n aanwinst voor je gezondheid.

Stok achter de deur

Een tracker maakt je dus bewust van je gedrag én helpt je om je gedrag te veranderen. Het kan ook een goede stok achter de deur zijn. Als jij met jezelf hebt afgesproken dat je 10.000 stappen wil zetten op een dag, dan zal het helpen als je die stappen ook meet. Bij de meeste trackers kun je ook de gegevens van vrienden en familie koppelen. Zo kun je elkaar uitdagen om jullie doelen te halen.

Nadelen

Zijn er ook nadelen aan het tracken? Jazeker. Je kunt, door puur te letten op de cijfertjes, minder aandacht geven aan de signalen van je lijf. Als je per se 15.000 stappen per dag wil lopen, maar je lijf is moe, dan kan het zijn dat je die vermoeidheidssignalen negeert en jezelf overvraagt. Het kan ook een soort “verslaving” worden om stappen te tellen. Als je dan per ongeluk je tracker eens vergeet, kan de hele workout of wandeling voor je gevoel voor niets zijn. Je kunt je tot slot ook afvragen wat er met je persoonlijke gegevens gebeurt, bij de producenten van trackers. Bij de aankoop van elke tracker hoor je daar informatie over te krijgen.

Hoeveel stappen zet je?

Een mooi streven is 10.000 stappen per dag. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze dagelijks een extra wandeling van een half uur tot drie kwartier moeten maken, bovenop de stappen die ze gedurende de dag zetten. Recent onderzoek laat zien dat het voor ouderen (boven de 70 jaar) waarschijnlijk ook al voldoende is voor de gezondheid om 7.500 stappen per dag te zetten.

Je bent om - welke tracker kies je nu?

In het algemeen geldt: hoe duurder het apparaatje is, hoe meer mogelijkheden. Een eenvoudige stappenteller telt alleen de stappen, een iets duurdere meet ook je hartslag en slaap. En dan zijn er nog prijzige sporthorloges die ook GPS gebruiken, of zelfs waarmee je je mail kunt lezen of telefoneren.

Bedenk welke functies je erg belangrijk vindt en kies dan de bijpassende tracker. Als het je alleen maar gaat om stappen tellen, heb je niet zoveel aan een uitgebreid apparaat. Maar als je houdt van technische snufjes en blij wordt van alle gegevens, dan kun je een geavanceerde tracker kopen. Overigens hebben de meeste mobiele telefoons ook een trackerfunctie. Als je je mobiel toch altijd bij je hebt, kun je daar ook de informatie uit halen.

Flinndal Sport & Spieren

Flinndal Sport & Spieren bevat een uitgekiende samenstelling van ingrediënten die zich specifiek richten op het verbeteren van de sportprestaties. Het ondersteunt de energievoorziening in de spieren en helpt ook afvalstoffen af te voeren en spieren op te bouwen. Het verbetert zo het uithoudingsvermogen en de fysieke prestatie. Niks mis met +1000 stappen op de activity tracker, toch?

Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(34)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(147)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 89,41
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Bewegen met een activity tracker"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van J.M.J. van Duuren, geplaatst op 17-11-2021
Heb één keer zo'n activity tracker gebruikt en halverwege de wandeling al uitgedaan. Al het ontspannen gevoel bij een wandeling verdwijnt! Gewoon stevig doorstappen, genieten van de omgeving en goed naar je lichaam luisteren, geeft beslist een beter resultaat. Weg met die jachtige maatschappij! Telefoon eens thuislaten geeft ook al een hoop rust. Goed voor je algemene gezondheid!
Reactie van Anita Walraven, geplaatst op 17-11-2021
Geweldig, heb ook zo,n tracker.Ben zelf 65jaar en nu heel bewust van mijn gezondheid.Beveel het iedereen aan.