Terug naar overzicht

Alles over weerstand

Alles over weerstand
Florien
6-1-2022
0 Reacties
Alles over weerstand

Weerstand is het vermogen van je lichaam om je gezond te houden. Het is een ingenieus systeem, dat uit meerdere onderdelen bestaat. Je kunt zelf veel doen om je weerstand te ondersteunen.

Vier onderdelen

In de hele geschiedenis van de mens is het belangrijk geweest om ons te beschermen tegen binnendringers. Daarom is er in ons lichaam een geavanceerd beschermingssysteem werkzaam. Het bestaat uit vier onderdelen:

1. Huid en slijmvliezen

Je huid vormt een natuurlijke barrière tegen het binnendringen van bacteriën en virussen. Je huid vertroetelen en eventuele wondjes goed verzorgen is daarom een goed idee. Verder zijn de slijmvliezen van belang. Je vindt ze in je mond en je neus, maar ook in de longen en de darmen. De slijmvliezen ‘vangen’ binnendringers en maken ze onschadelijk.

2. Het algemene afweersysteem

In je hele lichaam zijn afweercellen die als een soort commando’s de strijd aangaan met ongewenste binnendringers. Het zijn gespecialiseerde cellen: de zogenoemde NK-cellen en T-cellen. NK-cellen heten ook wel natural-killercellen. Ze horen bij het aangeboren immuunsysteem en scannen alles wat het lichaam binnenkomt. Als het nodig is ‘killen’ ze. T-cellen zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de afweer. Ze kunnen beschadigde cellen opruimen.

3. Het specifieke afweersysteem

Dit deel van het afweersysteem is een ‘lerend’ systeem, dat zich continu blijft ontwikkelen. Als je eenmaal een binnendringer hebt uitgeschakeld, dan onthoudt dit deel van de afweer dat. Het maakt de volgende keer gericht afweercellen aan om die binnendringer te bestrijden. Dit is de manier waarop vaccinaties werken: je dient in verzwakte vorm een klein beetje van de lastpost toe, zodat het lichaam ‘leert’ om daarop te reageren.

4. Het microbioom

Dit zijn alle bacteriën en andere micro-organismen die in en op je lichaam leven, met name in de darmen. Ze ondersteunen het immuunsysteem. Ten eerste omdat ze de slijmvliezen in de darmen helpen versterken. Ten tweede kan het microbioom ongewenste binnendringers herkennen. Ten derde maken de micro-organismen melkzuur en andere stoffen aan, waardoor schadelijke binnendringers het loodje leggen.

Wat kun je zelf doen?

Een gezonde leefstijl ondersteunt je hele lichaam, en dus ook je weerstand. Dat is allereerst gezond eten: veel verse, onbewerkte en vezelrijke producten, zoals groenten en fruit, volkoren producten en peulvruchten. Beperk het gebruik van suiker, want dat is een voedingsbodem voor slechte bacteriën in de darmen. Ga op tijd naar bed, beweeg veel en ontspan voldoende. Stress heeft een negatief effect op de weerstand. Tot slot: blijf op gewicht. Een gezond gewicht helpt mee om je weerstand te ondersteunen.

Vitamines en weerstand

Bij het ingewikkelde proces van de weerstand spelen verschillende vitamines en mineralen een rol. Meest bekend zijn vitamine C, vitamine D en zink.

  • Vitamine C komt voor in groenten, fruit en aardappelen. Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
  • Vitamine D komt van nature voor in vette vis, lever, vlees, eieren en volle zuivel. Je kunt vitamine D in de huid aanmaken onder invloed van zonlicht, maar tussen oktober en april is de zonkracht in Nederland daarvoor niet sterk genoeg. Vitamine D helpt het natuurlijk immuunsysteem van je lichaamscellen.
  • Zink is een mineraal dat verspreid in de voeding voorkomt, bijvoorbeeld in vlees, kaas, noten en graanproducten. Schaal- en scheldieren bevatten relatief veel zink. Zink ondersteunt de afweer van het lichaam.

Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(127)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(81)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,3 sterren
(39)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4 sterren
(1)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4 sterren
(2)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(102)
Vanaf € 6,55
Bekijk product
Multi
Multi
4,8 sterren
(90)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand
4,9 sterren
(7)
Vanaf € 37,71
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand Plus
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand Plus
5 sterren
(1)
Vanaf € 54,81
Bekijk product

Lees ook

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka is een gerecht van eieren in een (pittige) tomatensaus. Een heerlijk en simpel recept! Zelf ook maken?

Lees meer Lees meer
5 weetjes over kurkuma

5 weetjes over kurkuma

Kurkuma wordt al jaren gezien als een wondermiddel. Maar hoe zit dat precies? En wat is het verschil met curcumine? In deze blog delen we 5 weetjes.

Lees meer Lees meer
Is zitten echt slecht voor je?

Is zitten echt slecht voor je?

We bewegen veel te weinig en zitten veel te veel stil. Maar waarom is dit zo slecht? En is zitten ook slecht als je wél vaak sport? In deze blog vertellen we je er meer over.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

" Alles over weerstand"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties

Lees ook

Vitaminetest