Terug naar overzicht

7 tips voor een gezonde bloeddruk

7 tips voor een gezonde bloeddruk
Joey
10-7-2020
0 Reacties
7 tips voor een gezonde bloeddruk

Wist je dat bijzonder veel mensen een te hoge bloeddruk hebben? Uit gegevens die huisartsen jaarlijks verzamelen blijkt dat maar liefst 2,8 miljoen Nederlanders kampen met een te hoge bloeddruk (RIVM, 2018). Dat is natuurlijk een behoorlijk getal. Gelukkig heeft gezond leven invloed op je bloeddruk. Wat kun je doen om je bloeddruk gezond te houden? We delen onze tips.

De bloeddruk, wat betekent dat cijfertje?

De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Het bloed dat wordt rondgepompt door je hart, oefent een druk uit op de wand van je bloedvaten. Met een bloeddrukmeter meet je hoe hoog je bloeddruk is.
We maken onderscheid tussen boven- en onderdruk. De bovendruk is de bloeddruk die gemeten wordt op het moment dat je hart samentrekt. De onderdruk is de bloeddruk op het moment dat je hart in rust is.


Heb je een te hoge bloeddruk?

Je bloeddruk is te hoog als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk boven de 90 mmHg uitkomt. De kans op een te hoge bloeddruk neemt toe met de leeftijd. Het grootste deel van de mensen met een te hoge bloeddruk is 50 jaar of ouder. Je kunt je bloeddruk laten controleren bij de huisarts.


Wat kun je doen bij een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wil je eigenlijk voorkomen, omdat dit het risico op hart- en vaatziekten vergroot. En wanneer je al een te hoge bloeddruk hebt, wil je om die reden graag de bloeddruk verlagen. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten:

 1. Beweeg voldoende. Bewegen en sporten kan je bloeddruk verlagen. Zorg dat je meerdere keren per week beweegt. Het hoeft geen topsport te zijn. Wandelen of fietsen is ook gezond.
 2. Beperk de inname van verzadigde vetten en zout. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. En ook verzadigde vetten zijn niet goed voor hart en bloedvaten.
 3. Rook niet. Nicotine zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Daarnaast zorgen tabaksdeeltjes voor beschadiging van je bloedvaten.
 4. Probeer wat gewicht te verliezen als je last hebt van overgewicht. Een te hoog gewicht hangt samen met een te hoge bloeddruk. Afvallen kan verbetering van de bloeddruk opleveren.
 5. Beperk het gebruik van koffie, thee, alcohol en drop. Cafeïne, alcohol en zoethout (uit drop) verhogen de bloeddruk.
 6. Probeer spanningen en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Voor zover dat gaat natuurlijk. Iedereen maakt in zijn leven stressvolle situaties mee, maar leer er goed mee om te gaan. Stress is een belangrijke factor die van invloed is op de bloeddruk. Doe dingen die jou ontspanning opleveren. Ga bijvoorbeeld wandelen, lees een goed boek, of doe aan yoga. Stap zo nu en dan even uit de stress en spanning van alledag.
 7. Eet vette vis of neem een visoliesupplement. Vis bevat namelijk gezonde omega 3-vetzuren. De Hartstichting adviseert 1 keer per week (het liefst vette) vis te eten. Red je dat niet, dan kan een supplement een goede aanvulling vormen op je voeding. Eén van de voordelen van omega 3 is dat het EPA en DHA bevat; visvetzuren die in een hoge dosering een gezonde bloeddruk ondersteunen.

Omega 3 supplementen voor de bloeddruk

Flinndal Omega 3 Premium is een uniek hoog gedoseerd omega 3 supplement. De inhoud van de capsule bestaat voor 90% uit omega 3-vetzuren. Elke capsule bevat maar liefst 700 mg EPA en 100 mg DHA. Met 1 capsule per dag ondersteun je de gezondheid van je hart en bij inname van 4 capsules ondersteun je ook de normale bloeddruk.
Behalve dat Flinndal Omega 3 Premium de bloeddruk ondersteunt, hebben EPA en DHA nog meer effecten:

 • De vetzuren ondersteunen het hart (1 capsule per dag)
 • Ze dragen bij aan de hersenfunctie (2 capsules per dag)
 • Ze helpen het triglyceridengehalte (een bepaald type vet) in je bloed op een gezond niveau te houden (3 capsules per dag)
 • Ook zijn ze goed voor je gezichtsvermogen (2 capsules per dag)

Kortom: een supplement voor iemand die alleen gaat voor het beste en met een omega 3 supplement óók de bloeddruk wil ondersteunen. Lees hier meer over Flinndal Omega 3 Premium >>

Aanbevolen producten

Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,9 sterren
(17)
Vanaf € 19,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(176)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(105)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(26)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer
IJzertekort – Dit zijn de symptomen

IJzertekort – Dit zijn de symptomen

Een ijzertekort komt steeds vaker voor en kan leiden tot bloedarmoede. Veel mensen weet ook niet dat ze een ijzertekort hebben, omdat het gepaard gaat met vage klachten. In deze blog gaan we dieper in op de impact van ijzertekort op je lichaam en hoe je je ijzerinname kunt verhogen.

Lees meer Lees meer
5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

Zink is een essentieel mineraal. Het speelt een cruciale rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Benieuwd bij welke vitale functies? Of benieuwd hoeveel zink je nodig hebt?

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties