Terug naar overzicht

5 weetjes over kurkuma

5 weetjes over kurkuma
Pauline
2-12-2022
0 Reacties
kurkuma

Kurkuma of geelwortel, is vooral gekend als smaakmaker uit de Indiase keuken. Met zijn knalgele of oranje kleur, kleurt kurkuma curries, maar bijvoorbeeld ook paella of golden milk (kurkuma latte’s). Het kruid is de laatste jaren steeds populairder geworden, ook bij ons. Het wordt gezien als een wondermiddel. Maar hoe zit dat precies? In deze blog lees je vijf weetjes over kurkuma!

1. Kurkuma is familie van de gember

Kurkuma en gember zijn allebei wortels van planten die behoren tot dezelfde familie, genaamd Zingiberaceae. Vandaar dat de wortels qua uiterlijk een beetje op elkaar lijken.

Kurkuma is afkomstig van de wortels van de Curcuma Longa plant. Deze tropische plant heeft witte en soms roze bloemen. De plant is voornamelijk gekend in India en Zuidoost-Azië. De wortels van deze plant hebben, aan de binnenkant, hun typisch gele, oranje kleur. Deze worden gedroogd en daar wordt het poeder van gemaakt die we kennen uit ons kruidenrekje.

2. Er is een verschil tussen kurkuma en curcumine

Wat veel mensen niet weten, is dat er een verschil is tussen kurkuma en curcumine. Kurkuma bevat verschillende verbindingen die ook wel curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is een werkzame stof die zich bevindt in kurkuma. Je zou het kunnen vergelijken met koffie en cafeïne. Waarbij cafeïne de werkzame stof is die in koffie zit.

3. Curcumine zorgt ervoor dat kurkuma zo gezond is

Curcumine is de stof die voor de positieve eigenschappen van kurkuma zorgt en in verband wordt gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zorgt curcumine ervoor dat gewrichten soepel blijven* en is het een antioxidant die de lichaamscellen beschermt tegen invloeden van buitenaf*. Hieronder een kort overzicht van de verschillende gezondheidsvoordelen die in verband worden gebracht met curcumine:

  • Helpt gewrichten soepel en botten sterk te houden*;
  • Voor het behoud van een goede mobiliteit*;
  • Helpt de gezondheid van de lever te behouden*;
  • Helpt de gezondheid van de longen en de bovenste luchtwegen te behouden*;
  • Ondersteunt de hartfunctie en bloedsomloop*;
  • Helpt de huid gezond te houden*;
  • Ondersteunt de functie van het zenuwstelsel*;
  • Helpt de werkzaamheid van het immuunsysteem te behouden*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

4. Kurkuma is E-nummer E100

Het felgekleurde specerij heeft een bittere en sterke smaak. Het smaakt licht peperig en geeft gerechten, behalve een mooie kleur, ook een beetje een aardse smaak. Het wordt aan tal van gerechten en dranken toegevoegd. En het is ook een onderdeel van het welgekende kerriepoeder. Dat in de basis is samengesteld uit kurkuma, koriander, zwarte peper, chili, mosterdzaad en fenegriek. In de ingrediëntenlijst van producten kun je kurkuma ook terugvinden als het E-nummer: E100. E-nummers klinken chemisch, maar zijn het dus niet altijd.

5. Je lichaam kan curcumine beter opnemen in vloeibare vorm

Wanneer je kurkuma binnenkrijgt, krijg je ook de werkzame stof curcumine binnen. Het is echter niet zo dat je door alleen het toevoegen van kurkuma aan gerechten, je al voldoende curcumine binnenkrijgt. Dat komt omdat curcumine niet zo makkelijk wordt opgenomen door het lichaam. Ook breekt de lever curcumine af. Ons maagdarmkanaal is daarom beter in staat om vloeibare curcumine op te nemen.

Flinndal Curcumine Forte bevat een bijzonder extract van curcumine in vloeibare vorm, dat maar liefst 185 keer beter opneembaar is dan andere extracten. Dit komt omdat de curcumine in kleine vetbolletjes is verpakt; zogenaamde micellen. Deze micellen kunnen de darmwand gemakkelijk passeren en zo goed worden opgenomen in het bloed. Daar kan de curcumine direct naar de lichaamscellen getransporteerd worden en het werk doen in het lichaam.

Extra ondersteuning

Kun jij wat extra ondersteuning gebruiken? Flinndal Curcumine Forte is speciaal ontwikkeld voor wie een extra antioxidant nodig heeft of ondersteuning van de gewrichten en botten kan gebruiken, bijvoorbeeld als gevolg van het ouder worden.

Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(111)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(86)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Voordeelpakket Antioxidanten
10% Korting
Voordeelpakket Antioxidanten
Vanaf € 51,66
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(117)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand
4,9 sterren
(7)
Vanaf € 39,51
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand Plus
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand Plus
5 sterren
(1)
Vanaf € 55,71
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 weetjes over kurkuma"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties