Terug naar overzicht

5 vragen over zweten

5 vragen over zweten
Pauline
24-8-2023
1 Reactie
zweten

Of je nu een fanatieke sporter bent of simpelweg buiten loopt op een warme zomerdag, zweten is iets wat we allemaal ervaren. Het is een natuurlijk en essentieel proces dat ons lichaam helpt af te koelen en te ontgiften. Desondanks bestaan er veel vragen en misvattingen over zweten. Wat is bijvoorbeeld een normale hoeveelheid zweet? Hieronder worden vijf veelgestelde vragen over zweten beantwoord!

1. Waarom zweten we?

Zweten is een manier voor ons lichaam om af te koelen wanneer onze lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan gebeuren als gevolg van warm weer, sporten, een spannende situatie, pittig eten of bij gevoelens van angst of stress. Wanneer we zweten, verdampen de waterdruppeltjes op onze huid en wordt er warmte onttrokken aan ons lichaam. Hierdoor wordt onze lichaamstemperatuur weer normaal. Bovendien helpt zweten om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.

2. Waar komt zweet vandaan?

Wist je dat slechts 1 procent van al ons zweet onder onze oksels vandaan komt? We lijken veel meer te zweten onder onze oksels, omdat die plek minder goed ventileert en het zweet daardoor minder snel verdampt. Maar zweet wordt geproduceerd door zweetklieren over ons hele lichaam.

Twee soorten zweetklieren

Er zijn twee soorten zweetklieren: eccriene en apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zijn over ons hele lichaam verspreid en spelen een belangrijke rol bij de regulatie van onze lichaamstemperatuur. De apocriene zweetklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels en rond de geslachtsorganen. Deze zweetklieren scheiden een geurvloeistof af, die feromonen bevat. Feromonen spelen een belangrijke rol bij de communicatie en sociale interactie tussen individuen van dezelfde soort. Ze worden door zowel insecten, dieren als mensen geproduceerd.

3. Wat veroorzaakt de typische zweetgeur?

De slechte geurtjes die gepaard kunnen gaan met zweten, worden veroorzaakt door de bacteriën die op onze huid leven. Zweet zelf is reukloos. Wanneer deze bacteriën in contact komen met de eiwitten in het zweet, zetten ze het zweet om in geurstoffen wat een zweetlucht kan veroorzaken.

4. Hoeveel liter zweet produceer je per dag?

Op de zweetvlekken op je kleren na, is het moeilijk om de exacte hoeveelheid zweet te meten die je per dag produceert. Zweet verdampt. Bovendien varieert de hoeveelheid zweet die iemand produceert sterk. Sommige mensen zweten veel meer dan anderen, zelfs onder dezelfde omstandigheden.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het normaal is om tussen de 0,5 en 1,5 liter zweet per dag te produceren, afhankelijk van de mate van fysieke inspanning en andere omgevingsfactoren, zoals warm weer. Wil je graag weten hoeveel jij exact zweet dan bestaan er speciale zweetmetingsapparaten.

5. Hoe kan je zweten verminderen?

Heb je de neiging om snel en veel te zweten? Dan zijn er verschillende manieren om zweten te verminderen, afhankelijk van de oorzaak:

  • Naast dat een goede hygiëne en een deodorant (zonder aluminiumzouten) belangrijk zijn, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die net zweetversterkend kunnen werken. Denk aan peper, ui, knoflook, eieren, fastfood en geraffineerde producten.
  • Ook is het verstandig om alcohol met mate te drinken. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaatjes onder de huid, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt. Hierdoor krijg je het warm en ga je meer zweten.
  • Ook het dragen van synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, kunnen ertoe leiden dat je meer zweet. Synthetische stoffen absorberen namelijk minder vocht waardoor zweet zich ophoopt op de huid en niet snel verdampt. Het is daarom goed om kleding te dragen gemaakt van luchtige stoffen, zoals katoen of linnen. Deze stoffen ventileren beter waardoor het zweet sneller verdampt.
  • Tot slot is van het kruid salie bekend dat het helpt bij overmatig transpireren*. Salie kan worden gebruikt als smaakmaker in gerechten of worden gedronken als thee. Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar met salie-extract, zoals Flinndal Salie Extract.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Aanbevolen producten

Salie Extract
Salie Extract
4,5 sterren
(30)
Vanaf € 17,81
Bekijk product
Menosol Pro
Menosol Pro
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(109)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Groenlipmossel
Groenlipmossel
4,4 sterren
(50)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
4 sterren
(29)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(149)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(38)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 vragen over zweten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Ada, geplaatst op 6-9-2023
Gebruik nu langer dan 3 maanden de salie extract maar het zweten ( voornamelijk gezicht) is niet veel minder ....heeft u suggestie?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 11-9-2023
Beste Ada, Wat vervelend om te lezen dat het supplement niet de gewenste werking heeft, mijn excuses voor het ongemak! De effecten kunnen per persoon verschillen, en zodoende is het altijd een kwestie van uitproberen. Mocht het overmatig zweten veroorzaakt worden door de overgang, dan zou u ook de Flinndal Overgangs Formule kunnen proberen. Verder kunt u ook altijd contact opnemen met onze klantenservice, we zoeken graag met u naar een passend alternatief! Met vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal