5 vragen over je bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suiker (glucose) die op dat moment in je bloed zit. Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
1. Wat is de functie van je bloedsuikerspiegel?
Wat benzine is voor een auto, is glucose voor het lichaam: brandstof. Die brandstof heeft het lichaam nodig voor het vervullen van alle lichaamsfuncties. Een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je lichaam constant toegang heeft tot deze brandstof in de vorm van glucose.
Glucose komt in het bloed doordat koolhydraten in voedsel worden afgebroken tot glucosedeeltjes, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Via de bloedbaan wordt glucose naar de cellen getransporteerd. Het hormoon insuline, aangemaakt door de alvleesklier (pancreas), zorgt ervoor dat glucose de cel in kan om daar energie te leveren, waarna de bloedsuikerspiegel daalt.
2. Wanneer is je bloedsuiker te hoog of te laag?
Gezonde bloedsuikerwaarden liggen tussen de 4 en 8 mmol/l. Na het eten stijgt het bloedsuiker richting de 8 mmol en daarna daalt het weer dankzij insuline. Bij diabetes werkt deze regulatie niet goed. De alvleesklier maakt dan geen of te weinig insuline aan (diabetes type 1) of het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline (diabetes type 2). Hierdoor blijft de bloedsuiker te hoog. Bij diabetes kan de bloedsuiker ook te laag worden, bijvoorbeeld door een verkeerde afstelling van de medicatie, te weinig eten, alcohol of onverwachte lichamelijke inspanning of stress.
3. Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?
Om je energiek te voelen en lekker in je vel te zitten. Te veel schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen namelijk gepaard gaan met vermoeidheid of stemmingswisselingen.
4. Kun je met voeding voorkomen dat je diabetes ontwikkelt?
Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan, naast andere leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen en stoppen met roken, het risico op diabetes type 2 verkleinen. Een regelmatig eetpatroon en gezonde voedingskeuzes helpen de bloedsuikerspiegel (én je gewicht) stabieler te houden. Dit geldt alleen voor diabetes type 2. Diabetes type 1 ontstaat meestal door genetische aanleg en kun je niet voorkomen.
5. Wat kun je doen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden?
Zorg voor gezonde voeding en verminder de zogenoemde snelle suikers. Denk aan suiker in koffie of thee, zoete snacks en frisdrank. Deze suikers laten je bloedsuiker snel stijgen. Het is juist beter om veel vezelrijke voedingsmiddelen te eten zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten. Die worden langzaam afgebroken en geven zo een geleidelijke stijging van je bloedsuiker.
Ook voldoende beweging, zoals wandelen of fietsen, helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zorg daarnaast ook voor drie volwaardige eetmomenten op een dag en kies als tussendoortje geen snelle suikers maar bijvoorbeeld rauwkost of een handje ongezouten noten.
Ondersteun je bloedsuikerspiegel
Flinndal Berberine Forte bevat het beste Berberine-extract wereldwijd: Rebersa®. Berberine draagt bij aan een betere bloedsuikerspiegel en verminderde triglyceriden in het bloed*. Aan de capsules zijn ook chroom en zwarte peper toegevoegd. Chroom helpt mede om de bloedsuikerspiegel normaal te houden en zwarte peper helpt bij gewichtsbeheersing*. De capsules bij Flinndal Rebersa® Berberine Forte zijn hoog gedoseerd met maar liefst 500 mg berberine per capsule.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
5 vragen over hooikoorts
Stuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’ en delen tips om symptomen te verlichten.
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


