5 vragen over hooikoorts

Fijn, het is lente! Toch staat zo’n 20-25% van de Nederlanders niet direct te juichen als de natuur ontwaakt en alles in bloei komt. Stuifmeel kan immers vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’.
1. Wat is hooikoorts?
Bij hooikoorts ontstaat er een allergische reactie na het inademen van stuifmeel (pollen). Stuifmeel is ongevaarlijk, maar bij mensen met hooikoorts reageert het lichaam sterk op pollen terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Het gevolg: tranende ogen, jeuk, een verstopte neus, benauwd gevoel en niezen. Hooikoorts kan ook zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en longklachten.
2. Waarom hebben sommige mensen last van hooikoorts en anderen niet?
Hooikoorts ontstaat door een combinatie van blootstelling en aanleg, meestal in de leeftijd tussen 8 en 25 jaar. Volgens onderzoek hebben kinderen met één ouder die hooikoorts heeft een kans van 30% om het ook te ontwikkelen, bij beide ouders stijgt dit naar 50%. Zodra iemand met deze aandoening wordt blootgesteld aan de stuifmeelkorrels ontstaat er een reactie.
3. Wanneer begint het hooikoortsseizoen?
Grofweg kun je zeggen dat het hooikoortsseizoen aan het einde van februari of begin maart start, en duurt tot halverwege augustus. Maar de natuur laat zich niet leiden. Na een zachte winter start het hooikoortsseizoen bijvoorbeeld eerder. En ook maakt het uit voor welke pollen je allergisch bent, omdat de bloeiperiodes van bomen, planten en grassen kunnen variëren.
- Voorjaar: boompollen
Als je van maart tot mei last hebt van hooikoorts, is de kans groot dat je reageert op berken, elzen, hazelaars en populieren. - Zomer: graspollen
Van mei tot augustus zweven de pollen van gras in de lucht. - Nazomer: onkruidpollen
Hierbij kun je denken aan ambrosia, weegbree en bijvoet, die van juli tot september klachten kunnen veroorzaken. Hooikoortsklachten van boom- en graspollen komen vaker voor.
4. Waarom begint het hooikoortsseizoen steeds vroeger en duurt het steeds langer?
Daar zijn 3 redenen voor: door de opwarming van de aarde staan bomen steeds eerder in bloei. Zo bloeide de hazelaar decennia geleden pas half februari, de laatste jaren staat de boom soms al in december in bloei. Doordat maanden droger zijn, kunnen er meer pollen rondzweven. Regen spoelt de lucht juist ‘schoon’.
Tot slot hebben, door het veranderende klimaat, nieuwe planten zich in Nederland gevestigd die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals de ambrosia. Deze uitheemse plant bloeit tot en met oktober.
5. Wat kun je doen als je last hebt van hooikoorts?
Naast medicijnen en supplementen, die helpen om symptomen te verlichten, is het ook slim om zo min mogelijk met pollen in aanraking te komen. Onze tips:
- Check websites zoals www.hooikoortsalert.nl of www.hooikoortsradar.nl en mijd pollen als “jouw” soorten door de lucht zweven.
- Houd ramen en deuren tijdens het pollenseizoen zoveel mogelijk gesloten of zorg voor pollenwerende horren. Tijdens of na een regenbui kun je juist luchten.
- Zet een goed afsluitende zonnebril op zodat je ogen zo min mogelijk pollen opvangen.
- Smeer vaseline rondom je neus, zodat het stuifmeel daaraan blijft plakken.
- Laat je was binnen drogen, zodat er geen pollen aan blijven hangen.
- Maai niet zelf het gras.
- Is je hond buiten geweest? Borstel hem of haar voor het naar binnen gaan zodat je hond zo min mogelijk pollen in je huis brengt.
Tot slot, ondersteun je weerstand met quercetine. Op onze webshop vind je quercetine terug in FLinndal Querce Pro.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meer
De 5 geheimen van maca
Maca wordt al eeuwenlang gebruikt voor energie, vitaliteit en hormonale balans. Maar wist dat deze superfood nog veel meer te bieden heeft?
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


