5 feiten over hooikoorts
Hatsjoe... in de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. Maar wat is hooikoorts precies en wat kun je er zelf tegen doen? In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!
1. Hooikoorts is een allergie
Bij hooikoorts is iemand allergisch voor stuifmeel (pollen) van bepaalde bomen of grassen. Het immuunsysteem ziet de pollen als vreemde indringers en maakt als reactie verschillende stoffen, waaronder histamine. Dit zorgt voor kenmerkende klachten als niezen, een verstopte neus en jeukende of tranende ogen.
2. 1 op de 5 Nederlanders heeft hooikoorts
Hooikoorts komt voor bij ongeveer 20% van de Nederlanders. Meestal zijn pollen van de berk en van grassen de boosdoeners. Maar ook els en hazelaar kunnen voor hooikoorts zorgen.
3. Hooikoorts kan samengaan met voedselallergie
Sommige mensen met hooikoorts reageren ook op het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zo kan iemand met hooikoorts voor berkenpollen een jeukende mond krijgen bij het eten van appels, peren, kersen of hazelnoten. En hooikoorts voor graspollen kan samengaan met reacties op aardappel, tomaat, pinda en tarweproducten. Dat komt omdat bepaalde eiwitten in deze producten lijken op die in pollen. Het worden ook wel kruisreacties genoemd.
4. Van hooikoorts heb je niet het hele jaar door last
Mensen met hooikoorts hebben er alleen last van op momenten dat de pollen waar ze allergisch voor zijn, in de lucht zitten. En dat is gelukkig niet het hele jaar door. Alle bomen en grassen hebben andere bloeiperiodes. Hooikoorts door bomen geeft meestal tussen maart en eind mei de meeste klachten. Bij hooikoorts door gras is het hoogtepunt tussen mei en augustus. Maar dit zijn gemiddeldes. Als de temperatuur vroeger in het jaar hoger wordt, bloeien bomen en grassen eerder. Dan kan hooikoorts ook vroeger in het jaar de kop opsteken.
5. De ene dag zijn er meer pollen in de lucht dan de andere dag
In het hooikoortsseizoen varieert de hoeveelheid pollen in de lucht van dag tot dag. En zelfs binnen één dag kan het verschillen. Op zonnige, droge en warme dagen maken bomen en grassen veel stuifmeel aan en dan vooral in de ochtend. Als het dan ook nog waait, komen er al helemaal veel pollen in de lucht. In het hooikoortsseizoen zijn natte dagen met regen en mist fijn voor mensen met hooikoorts, want dan zitten er veel minder pollen in de lucht.
Tips tegen hooikoorts
- Hou de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind, zodat er geen pollen naar binnen waaien.
- Draag buiten een zonnebril zodat er minder pollen in je ogen komen.
- Laat wasgoed tijdens het pollenseizoen niet buiten drogen, want er kunnen pollen in terecht komen.
- Vermijd pollenrijke plaatsen zoals tuinen, parken, weilanden en bossen.
- Laat iemand anders het grasmaaien.
- Zet geen bloemen, veldboeketten of ‘katjes’-dragende siertakken in huis.
- Hou de hooikoortsverwachting bij op internet of in een app en blijf op pollenrijke dagen zoveel mogelijk binnen.
- Kies bij voorkeur voor uitjes en vakantie naar de zee of de bergen, want daar zitten minder pollen in de lucht.
Bonustip: boost je weerstand! Een goede weerstand zorgt er namelijk voor dat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf.
Aanbevolen producten
Lees ook
Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?
Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke manier weer verhogen?
Lees meer Lees meerAlles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer