Terug naar overzicht

5 veelgestelde vragen over vitamine C

5 veelgestelde vragen over vitamine C
Pauline
20-9-2023
1 Reactie
vitamine c

Vitamine C is een van de meest bekende en bestudeerde voedingsstoffen en is essentieel voor onze gezondheid. Deze vitamine staat al lange tijd bekend om zijn rol in het versterken van ons immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid. Maar er is zoveel meer te ontdekken over dit krachtige nutriënt. Hier vind je antwoord op 5 vragen over vitamine C!

1. Waarom is vitamine C zo belangrijk?

Vitamine C is van belang voor het zenuwstelsel, het bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor je huid, draagt bij aan een sterk gebit en is belangrijk voor de bloedvaten. Vitamine C draagt ook bij aan de vermindering van vermoeidheid en bevordert de opname van ijzer in het bloed. Een essentiële voedingsstof dus!

2. Hoe krijg je vitamine C binnen?

Vitamine C zit in groenten, fruit en aardappelen. Groenten die rijk zijn aan vitamine C zijn (rode) paprika, spruitjes en boerenkool. Fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C zijn kiwi, aardbeien en sinaasappel. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit. Door koken kan de vitamine oplossen in het kookwater. Het is daarom slim om groenten kort te koken in zo min mogelijk water. Of roerbak, rooster of stoom ze.

3. Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Als je dagelijks groenten en fruit eet, krijg je al snel voldoende vitamine C binnen. Een tekort komt in Nederland nauwelijks voor. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 milligram per dag voor volwassenen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer vitamine C nodig. Daarnaast hebben mensen die roken ook een verhoogde behoefte doordat nicotine vitamine C sneller afbreekt in het lichaam.

4. Kun je te veel vitamine C binnenkrijgen?

Er is geen bovengrens voor vitamine C vastgesteld. Wat je lichaam niet nodig heeft, scheidt het uit met de urine. Toch is het goed om te onthouden: een teveel is nooit goed. Daarnaast legt ons lichaam ook geen voorraad vitamine C aan, daarom is het zo verstandig om wel elke dag groenten en fruit te eten.

5. Waarom heet vitamine C ook ascorbinezuur?

De officiële naam van vitamine C is ascorbinezuur. Dit is afgeleid van het Latijnse woord scorbutus, oftewel scheurbuik. Deze ziekte kwam vroeger veel voor onder zeelui die lang op zee waren en geen vers voedsel meekregen. Al in de 16e eeuw ontdekte men dat het hielp om citrusvruchten of groenten te eten. Pas later begreep men welke stof bescherming bood tegen deze ziekte: vitamine C. Ascorbine betekent letterlijk ‘geen scheurbuik’.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(111)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(32)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(37)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(87)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 veelgestelde vragen over vitamine C"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Gonnie, geplaatst op 4-11-2023
Ik vind de vitamine C Forte fijn omdat er geen zoetstoffen in zitten maar de dosering van 500 mg is te hoog voor mij. Zou deze ook gemaakt kunnen worden in een lagere dosering b.v. 250 mg? Wilt u me dit laten weten? Bij voorbaat dank.
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 4-12-2023
Geachte Gonnie, Hartelijk dank voor feedback! Wij zijn blij om te lezen dat de Vitamine C u bevalt doordat er geen toevoeging van geur-, kleur-, en smaakstoffen in zitten. De huidige dosering is inderdaad 500 milligram vitamine C per tablet en hebben geen lagere dosering in ons assortiment. Momenteel is ons ontwikkelingsteam ook niet bezig met een andere en alger gedoseerde variant te ontwikkelen, mijn excuses voor het eventuele ongemak! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal