3 gezonde sausjes
Wie is er nu niet dol op sausjes? Heerlijk bij groenten, brood, vlees, vis en zelfs bij toetjes. Helaas bevatten de meeste kant-en-klare sausjes veel vetten omdat ze op basis van mayonaise of suiker zijn gemaakt. Toch is het niet heel moeilijk om een gezond sausje te maken dat nóg lekkerder is. Hieronder vind je drie recepten. Perfect voor bij de barbecue deze zomer!

Gezond sausje 1: Guacamole
Guacamole is een saus op basis van avocado’s. Heel gezond, want avocado’s zitten boordevol vitaminen en mineralen. Heerlijk voor bij Turks brood!
Hoe maak je het?
Guacamole maak je door twee of drie avocado’s te mengen met twee tenen knoflook, rode chilipeper naar smaak (zonder pit en in kleine stukjes), een kleine tomaat, een kleine ui en wat limoensap. Je kunt zout en peper naar smaak toevoegen.

Gezond sausje 2: Knoflooksaus
Knoflooksaus is vaak gemaakt op basis van mayonaise, maar je kunt deze saus ook prima maken met griekse yoghurt. Dat is gezonder en net zo lekker!
Hoe maak je het?
Meng griekse yoghurt met twee grote tenen knoflook (in kleine stukjes) en voeg peper en zout naar smaak toe. Let op! De smaak van knoflook wordt sterker als je de saus even laat staan. Kijk daarom na een paar uur altijd even of de saus naar smaak is en voeg desgewenst nog wat extra knoflook of yoghurt toe.

Gezond sausje 3: Chilisaus
Een gezonde variant op de kant-en-klare chilisaus en met maar drie ingrediënten! Deze saus is zonder suiker, dus iets minder zoet dan de chilisaus van de supermarkt.
Hoe maak je het?
Snipper de ui, snijd de paprika in kleine stukjes en snijd de peper in ringetjes (verwijder de pitjes). Fruit de ui en voeg daarna de paprika en peper toe. Voeg na 10 minuten water toe, zodat de groenten net niet onder water staan en breng dit aan de kook. Pureer de groenten vervolgens met een staafmixer of blender (zo glad als gewenst). Om de gewenste dikte te krijgen kun je wat extra water toevoegen (de saus wordt dan dunner) of de saus nog even laten koken (de saus wordt dan dikker).
Aanbevolen producten
Lees ook

5 feiten over hooikoorts
In de lente en zomer kan hooikoorts weer de kop opsteken. In deze blog leggen we vijf feiten over hooikoorts uit en geven we enkele nuttige tips!
Lees meer Lees meer
Eten met aandacht
Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet. Het is goed om met aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder!
Lees meer Lees meer
De 5-secondenregel: feit of fabel?
Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Amerikaanse studenten onderzochten of dit daadwerkelijk zo is. Ontdek het in deze blog.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


