3 gezonde sausjes

Wie is er nu niet dol op sausjes? Heerlijk bij groenten, brood, vlees, vis en zelfs bij toetjes. Helaas bevatten de meeste kant-en-klare sausjes veel vetten omdat ze op basis van mayonaise of suiker zijn gemaakt. Toch is het niet heel moeilijk om een gezond sausje te maken dat nóg lekkerder is. Hieronder vind je drie recepten. Perfect voor bij de barbecue deze zomer!


Inge voedingsdeskundige Flinndal

Gezond sausje 1: Guacamole

Guacamole is een saus op basis van avocado’s. Heel gezond, want avocado’s zitten boordevol vitaminen en mineralen. Heerlijk voor bij Turks brood!

Hoe maak je het?

Guacamole maak je door twee of drie avocado’s te mengen met twee tenen knoflook, rode chilipeper naar smaak (zonder pit en in kleine stukjes), een kleine tomaat, een kleine ui en wat limoensap. Je kunt zout en peper naar smaak toevoegen.


Inge voedingsdeskundige Flinndal

Gezond sausje 2: Knoflooksaus

Knoflooksaus is vaak gemaakt op basis van mayonaise, maar je kunt deze saus ook prima maken met griekse yoghurt. Dat is gezonder en net zo lekker!

Hoe maak je het?

Meng griekse yoghurt met twee grote tenen knoflook (in kleine stukjes) en voeg peper en zout naar smaak toe. Let op! De smaak van knoflook wordt sterker als je de saus even laat staan. Kijk daarom na een paar uur altijd even of de saus naar smaak is en voeg desgewenst nog wat extra knoflook of yoghurt toe.


Inge voedingsdeskundige Flinndal

Gezond sausje 3: Chilisaus

Een gezonde variant op de kant-en-klare chilisaus en met maar drie ingrediënten! Deze saus is zonder suiker, dus iets minder zoet dan de chilisaus van de supermarkt.

Hoe maak je het?

Snipper de ui, snijd de paprika in kleine stukjes en snijd de peper in ringetjes (verwijder de pitjes). Fruit de ui en voeg daarna de paprika en peper toe. Voeg na 10 minuten water toe, zodat de groenten net niet onder water staan en breng dit aan de kook. Pureer de groenten vervolgens met een staafmixer of blender (zo glad als gewenst). Om de gewenste dikte te krijgen kun je wat extra water toevoegen (de saus wordt dan dunner) of de saus nog even laten koken (de saus wordt dan dikker).



Lees ook:

Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen en de temperatuur het toelaat zetten we massaal met z’n allen de barbecue weer aan. De combinatie van lekker eten en gezelligheid staat garant voor een heerlijke avond in de buitenlucht. Lees meer

Met slechts een paar ingrediënten heb jij in een handomdraai een gezonde én lekkere dip voor op brood. In dit blog vind je alvast drie gezonde smeersels om mee te beginnen. Lees meer

We krijgen ongemerkt dagelijks teveel zout binnen. Welke producten zijn de boosdoeners en hoe kun je je zoutinname beperken? Lees meer

Geef een reactie op: 3 gezonde sausjes

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.