Terug naar overzicht

Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn

Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn
Pauline
10-1-2023
0 Reacties
gezond eten niet duur

De prijzen voor boodschappen stijgen al maanden. Maar ook als je wat minder geld te besteden hebt, kan je heel gezond eten. We geven je 8 handige tips om geld te besparen terwijl je toch gezond kiest. Benieuwd? Lees hieronder meer.

Tip 1: wapen je tegen verleidingen

De supermarkt is erop gericht om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Wees je daar bewust van en ga goed voorbereid op pad. Doe geen boodschappen met een lege maag en laat kinderen die lekkere trek hebben thuis. Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt. Zo kun je veel gerichter inkopen doen en wordt je minder verleidt tot de aanschaf van dure, ongezonde kassakoopjes of aanbiedingen van producten die je niet echt nodig hebt.

Tip 2: kies meer voor minder

Kies voor huismerken of budgetmerken. Deze doen qua kwaliteit vaak niet onder voor de A-merken. A-merken zijn duurder omdat er veel reclame voor wordt gemaakt. Dat reclamebudget zie je terug in de prijs. Bonus tip: hoe lager iets in het schap staat, hoe goedkoper de producten.

Ga in plaats van de supermarkt ook eens naar de markt voor je boodschappen. Dat is goedkoper en bovendien kun je er vaak kleinere hoeveelheden kopen, zoals een pond aardappelen of drie ons spinazie. Aan het eind van de dag gaan veel producten voor een prikkie weg, omdat de marktlui ze anders moeten weggooien.

Tip 3: koop groenten van het seizoen

Groenten en fruit zijn goedkoper én lekkerder als je ze in het juiste seizoen koopt. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten en spruitjes in de winter en Hollandse aardbeien en tomaten in de zomer.

Tip 4: kijk eens in de diepvries

Groenten en fruit uit de diepvries bevatten net zoveel goede voedingsstoffen als verse groenten en fruit en zijn vaak stukken goedkoper. Denk aan doperwten, tuinboontjes, spinazie, pompoenblokjes, frambozen, blauwe bessen. Diepvriesgroenten en –fruit zijn lang houdbaar en je hoeft alleen te ontdooien wat je echt nodig hebt, waardoor je niks verspilt. Koop voordeelpakken van diepvriesgroenten en -fruit, en gebruik telkens kleine porties.

Tip 5: let op vet

Ook vet is onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vette producten leveren je gezonde vetoplosbare vitamines en vetzuren. Kies voor een goedkope olijfolie of een andere plantaardige olie (zonnebloemolie, arachideolie). Schenk olie bij gebruik eerst op een lepel en reken ongeveer 1 eetlepel per persoon. Als je zo uit de fles in de pan schenkt, is de fles zo leeg. Wat extra gezonde vetten op je brood? Beleg je boterham met pindakaas, want ook daar zitten gezonde vetten in.

Tip 6: kies voordelige vezels

Gezonde voeding bevat een ruime portie voedingsvezels. Koop volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of gedroogde peulvruchten bij de voordeelsupermarkten of mediterrane supermarken. Daar zijn ze goedkoper en kun je ze in grote hoeveelheden inkopen. Koop peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten gedroogd en week en kook ze zelf, dat is lekkerder en goedkoper dan uit blik of pot. Doe dat in grote hoeveelheden en vries enkele porties in.

Tip 7: eet niet iedere dag vlees

Eiwitrijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en vleesvervangers zijn naar verhouding vaak de duurste producten in je boodschappenmand. De goedkoopste eiwitrijke opties daarvan zijn eieren, peulvruchten, kip met bot en vis uit blik (tonijn, zalm, sardines, makreel) of de diepvries (koolvis, zalm, tilapia). Het is goed om te weten dat elke dag vlees echt niet nodig is. Sterker nog: het is zelfs gezonder om niet elke dag vlees te eten. Dat scheelt in je portemonnee.

Tip 8: gooi niet te snel iets weg

Wees creatief en verwerk die slappe worteltjes en stukjes kool bijvoorbeeld in soepen, sauzen of smoothies. Oud brood kun je roosteren of er tosti’s of wentelteefjes van maken. Meng verschillende groenten samen tot een lekkere traybake voor in de oven of verwerk een restje overgebleven groente door een omelet.

Aanbevolen producten

WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(147)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties