Zo gezond is de sauna echt (gezondNU)
Naar de sauna? Grote kans dat iedereen roept: ‘lekker ontspannend!’ Wat we gek genoeg vergeten is dat de sauna niet zijn carrière begon als gezond voor je geest, maar gezond voor je lichaam. gezondNU haalt deze maand ons geheugen op – hoe gezond is die sauna ook alweer?
Afvalstoffen in je lichaam verlaten niet spontaan je lichaam. Daar is echt vocht voor nodig zodat je het eruit kunt plassen of eruit kunt zweten. In de sauna geef je dit systeem een zetje door flink te zweten. Daarom is extra water drinken ná de saunagang belangrijk. Inderdaad: drink niet te veel water voor de sauna of erna. “Anders worden de afvalstoffen als het ware ‘verdund’ en scheid je er juist minder van uit”, vertelt natuurgeneeskundige Florentine van Vollenhoven.
In landen met koude winters, zoals Finland, vind je letterlijk in elke uithoek een sauna. De verkleumde spieren moeten ontspannen! En die spieren knappen écht op van warmte. En dat geldt niet alleen voor de spieren van topsporters maar ook gewone huis-tuin- en keukenspieren. Osteopaat Manuel van Tintelen: “Het nemen van een sauna zorgt er voor dat de spieren eerder herstellen. Om die reden werkt een sauna goed voor mensen met pijnklachten van het bewegingsapparaat.”
Voortaan is een bezoek aan de sauna extra ontspannend. Terwijl de temperatuur flink wordt opgestookt, houd jij je hoofd koel. Want je bent zo gezond bezig, dat je bijna zou vergeten dat je alleen een handdoek draagt!
Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 2-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondnu.nl.
Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


