Terug naar overzicht
- Beter voor eigen gezondheid
- Beter voor natuur en milieu
- Beter voor dierenwelzijn
- Variatie in eten
- Geld besparen
Wel of geen vlees eten?
Wel of geen vlees eten?
Flinndal
17-9-2013
1 Reactie
Het is een veel voorkomende discussie, is vlees eten gezond of niet? Steeds meer Nederlanders eten minder vlees. Soms bewust, soms onbewust.
Waarom zou je wel vlees eten?
Vlees bevat vitaminen, mineralen en dierlijke eiwitten die ons lichaam nodig heeft. In vlees vind je onder andere B-vitaminen en vitamine D. Bijvoorbeeld vitamine B12 dat helpt bij het ontwikkelen van de hersenen van kinderen en een tekort kan bloedarmoede veroorzaken. Vleessoorten zoals rundvlees en varkensvlees bevatten het mineraal zink. Zink speelt een belangrijke rol bij de weerstand, de opbouw van eiwitten en de opbouw en afbraak van koolhydraten. In de rode kleur van het vlees zit ijzer dat weer nodig is bij het transport van zuurstof. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 100 tot 125 gram vlees of vleesvervangers te eten, maar een dag geen vlees is ook prima.Wat zijn de nadelen van vlees?
Naast het feit dat vlees belangrijke eiwitten bevat heeft het ook een aantal nadelen. Zo bevat vlees verzadigde vetzuren die het slechte cholesterol verhogen. Maar ook het dierenwelzijn en de effecten op het milieu mogen niet vergeten worden. Vind je de leefomgeving en milieu belangrijk maar lastig om geen of minder vlees te eten, let dan op de keurmerken zoals het EKO keurmerk en het Beter Leven keurmerk. Deze keurmerken geven aan dat de producten biologisch zijn of dat de dieren in een betere leefomgeving hebben geleefd.Waarom eten Nederlanders minder vlees?
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders minder vlees eten. Redenen hiervan zijn:- Beter voor eigen gezondheid
- Beter voor natuur en milieu
- Beter voor dierenwelzijn
- Variatie in eten
- Geld besparen
Alternatieven voor vlees
Mensen die niet elke dag vlees eten worden flexitariërs genoemd. 26% van de Nederlanders is bewust flexitariër en een groot deel is het onbewust. Als je geen of weinig vlees eet is het belangrijk om toch aan voldoende eiwitten, ijzer of zink te komen. Dan is een gevarieerd voedingspatroon mag dan niet ontbreken. Eet bijvoorbeeld vleesvervangers, eieren peulvruchten of vis. In deze producten vind je veel voedingsstoffen die ook in vlees zitten zoals ijzer en zink.Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
5 vragen over Quercetine
Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.
Lees meer Lees meerDe invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties
In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?
Lees meer Lees meerGeroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas
Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
"Wel of geen vlees eten?"