Terug naar overzicht

Wat is bruin vet?

Wat is bruin vet?
Lisa
29-4-2021
1 Reactie
Wat is bruin vet?

Er is een soort lichaamsvet waarvan je juist méér zou willen hebben: bruin vet. Dit vet stookt namelijk je stofwisseling lekker op. Pas sinds kort is bekend dat volwassenen bruin vet hebben én dat je meer bruin vet kunt kweken.

Wat is bruin vet?

Het lichaam kan reserves aanleggen in de vorm van vet. Het vet waar we het doorgaans over hebben, is wit vet. Dit is het soort vet dat je meestal aan de buitenkant kunt waarnemen, het extra laagje op je buik of rondom je heupen. In deze vetlaag zit energie opgeslagen. Bruin vet zit veel dieper in ons lichaam en is dus niet waar te nemen van de buitenkant. Het zit rondom het sleutelbeen, de hals, de wervelkolom en ook bij organen als het hart en de nieren. Bruin vet lijkt juist een energieverbrander te zijn: hoe meer bruin vet, hoe meer calorieën je verbrandt per dag.

Ook bij volwassenen

Men wist al langer dat baby’s relatief veel bruin vet hebben, om zichzelf op temperatuur te kunnen houden. Pas in 2009 werd – door middel van een PET-scan - bekend dat ook volwassenen bruin vet kunnen hebben. Lang niet alle volwassenen hebben bruin vet. Maar het goede nieuws is dat je bruin vet wel kunt ‘kweken’.

Dat is aan te raden, omdat bruin vet een flinke slinger kan geven aan je energieverbruik. Onderzoekers denken dat je door bruin vet gemakkelijker op gewicht blijft, omdat het bruine vet zelfs wat van de witte vetvoorraad kan verbranden! Mensen met bruin vet blijken over het algemeen slanker. Dat zou te verklaren zijn doordat het bruine vet overtollige energie kan omzetten in warmte. Als je teveel eet, krijg je het warm, maar worden de overtollige calorieën niet opgeslagen als vetweefsel.

Hoe krijg je meer bruin vet?

Bruin vet is niet altijd even actief in een volwassen lichaam. Er zijn trucs om je bruine vet ‘aan te zetten’.

 • Douche koud na. Koude lijkt een gunstig effect te hebben op de aanmaak van bruin vet. Koud douchen is een stimulans voor je lichaam om bruin vet aan te maken. Begin met enkele seconden en bouw dit op tot 2 minuten.
 • Draai de verwarming lager. Je hoeft echt niet te bibberen van de kou om het positieve effect te bereiken. Als je de thermostaat een paar graden lager zet, kun je het bruin vetweefsel al prikkelen. Een temperatuur van 17 graden is al prima, maar trek dan geen dikke trui aan!
 • Ga regelmatig sporten. Sporten lijkt een positieve invloed te hebben op de activiteit van bruin vet en de ontwikkeling ervan.
 • Drink koffie en thee. Er zijn aanwijzingen dat cafeïne de bruine vetcellen activeert. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in kleinere hoeveelheden in thee.
 • Eet pittig voedsel. Het stofje capsaïcine dat voorkomt in bijvoorbeeld rode pepers en chilipeper lijkt het bruin vet te kunnen activeren. Capsaïcine staat bekend om het branderige gevoel dat het achterlaat op je tong.
 • Lees ook

  Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

  Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

  Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

  Lees meer Lees meer
  Eerste hulp bij zomerperikelen

  Eerste hulp bij zomerperikelen

  De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

  Lees meer Lees meer
  Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

  Salade van watermeloen met feta en pijnboompitten

  Deze zomerse salade met watermeloen maak je in 10 minuten. Het smaakt heerlijk op een warme dag als lunch of als bijgerecht op een barbecue!

  Lees meer Lees meer

  Geef je reactie op:

  "Wat is bruin vet?"
  Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
  E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
  Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

  Reactie

  Reactie van GRIET LUTEIJN-DE BACKER, geplaatst op 6-5-2021
  Ha, eindelijk weer iets dat ik nog niet wist. Nl. dat je bruin vet ook na je babytijd hebt en misschien de aanmaak kunt stimuleren.