Terug naar overzicht

Waarom je wordt gestoken door muggen

Waarom je wordt gestoken door muggen
Flinndal
4-9-2012
2 Reacties

Waarom je wordt gestoken door muggen

Het is misschien wel de grootste ergernis tijdens een lange avond in de buitenlucht. Muggen. Maar niet alleen buiten het huis zorgt dit insect voor irritatie, ook in de slaapkamer houdt hij menig persoon uit de welverdiende nachtrust. Er zijn veel theorieën over muggen en hoe ze van je weg te houden. Wij zijn er voor je ingedoken en hebben uitgezocht wat je sowieso moet weten over deze kleine vampier.

Van alle steekmuggen zijn het alleen de vrouwtjes die ons steken. Ze zuigen ons bloed omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig voor de aanmaak van hun eitjes. Het resultaat: een jeukende rode bult. Het is echter niet de steek zelf die ons de jeukende bult geeft maar het stofje dat de mug bij ons naar binnenspuit om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Ons immuunsysteem geeft hierop een afweerreactie die een rode jeukende zwelling veroorzaakt.

Waar komt de mug op af
Er wordt wel eens gedacht dat muggen op licht afkomen en dat je dus het licht op je slaapkamer uit moet doen als je het raam open hebt om te luchten. Dit is niet waar. In tegenstelling tot vliegen, motvlinders en veel andere insecten komen muggen niet op licht af. De mug spoort ons op door de koolstofdioxide (CO2) die we uitademen en via de open ramen naar buiten ontsnapt. Als ze vervolgens in de buurt zijn van ons lichaam, komen ze af op lichaamswarmte en daarna op lichaamsgeur.

Cholesterol
Onlangs hebben wetenschappers ontdekt dat mensen met een hogere concentratie cholesterol op de huidoppervlak aantrekkelijker zijn voor muggen. Dit betekent niet dat deze mensen ook een hoger cholesterolgehalte in het bloed hebben. Misschien zelfs wel het tegenovergestelde, want deze mensen kunnen cholesterol efficiënter verwerken. Het bijproduct van deze cholesterolverwerking blijft deels op de huidoppervlak achter om de huid vet te houden.

Voorkom gestoken te worden
Het gebruik van horren, een klamboe en DEET is de beste remedie tegen muggen. DEET is een extract uit een citrusachtige plant die een geur afgeeft waardoor muggen de oriëntatie kwijt raken en bij je uit de buurt blijven. Ook een tochtige omgeving wordt vaak door muggen vermeden. In de baan van een ventilator zitten of in een kamer met een looiende airco zal de kans op muggenbeten aanzienlijk verminderen.

muggen_6f796512.jpgBekende middeltjes die zich niet wetenschappelijk als een antimuggenmiddel bewezen hebben zijn uien, knoflook en alcohol. Het maakt de mug niet uit wat je gegeten of gedronken hebt. Ook geluidstekkers en wierook kunnen niet voorkomen gestoken te worden.

Wat te doen tegen jeukbulten
Mocht je wel gestoken zijn dan helpt een beetje azijn tegen de jeuk. Ook grootmoeders tip om een kruisje te maken werkt echt. Door het maken van een kruisje verspreid je het jeukende antistollingsmiddel van de mug over een iets groter oppervlak en kan je lichaam het beter bestrijden.

Heb jij nog goede tips tegen muggen of muggenbeten, laat het ons weten. We zijn benieuwd.

Bronnen:
Wikipedia
WebMD
Openapotheek

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waarom je wordt gestoken door muggen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Juna broersen, geplaatst op 4-7-2018
Citroenolie of het vocht uit de schil van een Citroën...
Reactie van Rani, geplaatst op 8-8-2014
Tandpasta helpt ook super tegen de jeuk