Terug naar overzicht

Waarom je wordt gestoken door muggen

Waarom je wordt gestoken door muggen
Flinndal
4-9-2012
2 Reacties

Waarom je wordt gestoken door muggen

Het is misschien wel de grootste ergernis tijdens een lange avond in de buitenlucht. Muggen. Maar niet alleen buiten het huis zorgt dit insect voor irritatie, ook in de slaapkamer houdt hij menig persoon uit de welverdiende nachtrust. Er zijn veel theorieën over muggen en hoe ze van je weg te houden. Wij zijn er voor je ingedoken en hebben uitgezocht wat je sowieso moet weten over deze kleine vampier.

Van alle steekmuggen zijn het alleen de vrouwtjes die ons steken. Ze zuigen ons bloed omdat ze de eiwitten uit ons bloed nodig voor de aanmaak van hun eitjes. Het resultaat: een jeukende rode bult. Het is echter niet de steek zelf die ons de jeukende bult geeft maar het stofje dat de mug bij ons naar binnenspuit om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. Ons immuunsysteem geeft hierop een afweerreactie die een rode jeukende zwelling veroorzaakt.

Waar komt de mug op af
Er wordt wel eens gedacht dat muggen op licht afkomen en dat je dus het licht op je slaapkamer uit moet doen als je het raam open hebt om te luchten. Dit is niet waar. In tegenstelling tot vliegen, motvlinders en veel andere insecten komen muggen niet op licht af. De mug spoort ons op door de koolstofdioxide (CO2) die we uitademen en via de open ramen naar buiten ontsnapt. Als ze vervolgens in de buurt zijn van ons lichaam, komen ze af op lichaamswarmte en daarna op lichaamsgeur.

Cholesterol
Onlangs hebben wetenschappers ontdekt dat mensen met een hogere concentratie cholesterol op de huidoppervlak aantrekkelijker zijn voor muggen. Dit betekent niet dat deze mensen ook een hoger cholesterolgehalte in het bloed hebben. Misschien zelfs wel het tegenovergestelde, want deze mensen kunnen cholesterol efficiënter verwerken. Het bijproduct van deze cholesterolverwerking blijft deels op de huidoppervlak achter om de huid vet te houden.

Voorkom gestoken te worden
Het gebruik van horren, een klamboe en DEET is de beste remedie tegen muggen. DEET is een extract uit een citrusachtige plant die een geur afgeeft waardoor muggen de oriëntatie kwijt raken en bij je uit de buurt blijven. Ook een tochtige omgeving wordt vaak door muggen vermeden. In de baan van een ventilator zitten of in een kamer met een looiende airco zal de kans op muggenbeten aanzienlijk verminderen.

muggen_6f796512.jpgBekende middeltjes die zich niet wetenschappelijk als een antimuggenmiddel bewezen hebben zijn uien, knoflook en alcohol. Het maakt de mug niet uit wat je gegeten of gedronken hebt. Ook geluidstekkers en wierook kunnen niet voorkomen gestoken te worden.

Wat te doen tegen jeukbulten
Mocht je wel gestoken zijn dan helpt een beetje azijn tegen de jeuk. Ook grootmoeders tip om een kruisje te maken werkt echt. Door het maken van een kruisje verspreid je het jeukende antistollingsmiddel van de mug over een iets groter oppervlak en kan je lichaam het beter bestrijden.

Heb jij nog goede tips tegen muggen of muggenbeten, laat het ons weten. We zijn benieuwd.

Bronnen:
Wikipedia
WebMD
Openapotheek

Lees ook

Geef je weerstand een boost

Geef je weerstand een boost

Goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. En zeker ook in het najaar. Maar op dit moment, nu we in deze gekke tijd leven, is het zorgen voor je weerstand misschien wel meer van belang dan ooit. Daarom zorgen we allemaal net dat beetje extra voor ons lijf. We houden afstand en blijven veel thuis, maar vergeet je ook je weerstand niet? Hoe kun je je weerstand een goede boost geven? Het Flinndal Weerstandpakket helpt je hierbij!

Lees meer Lees meer
5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
5 vragen over magnesium

5 vragen over magnesium

Magnesium is een veel gebruikt supplement en niet voor niets. Wij behandelen 5 vragen over magnesium in deze blog.Waarom is magnesium belangrijk? Draagt het bij aan een goede geestelijke balans? Wat doet magnesium nog meer? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium? Hoe krijg je magnesium binnen?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waarom je wordt gestoken door muggen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Juna broersen, geplaatst op 4-7-2018
Citroenolie of het vocht uit de schil van een Citroën...
Reactie van Rani, geplaatst op 8-8-2014
Tandpasta helpt ook super tegen de jeuk