Speltrisotto met pompoen en geitenkaas
Het is nu echt koud buiten. De herfst is in volle gang. Met deze speltrisotto op tafel kun je lekker opwarmen. Hij is eenvoudig te bereiden én vegetarisch. Lees hieronder hoe je de risotto bereidt.
Ingrediënten voor circa 4 porties:
- 250 g spelt
- 1 flespompoen
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 ui
- 750 ml hete kruidenbouillon
- 200 g zachte geitenkaas
- 75 g hazelnoten, grof gehakt
Zo maak je het
Voorbereiding
Zet ’s ochtends de speltkorrels in de week in ruim koud water. Spelt is een oude tarwesoort, die vaak wordt gebruikt bij het bakken van brood. Maar je kunt de hele speltkorrels ook koken, net zoals je rijst kookt. Om de kooktijd van spelt te verkorten, kun je de korrels ’s ochtends in de week zetten. Na ongeveer 6 uur weken is de spelt na een half uur koken gaar.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de flespompoen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Pel en snipper de knoflook. Doe de pompoen in een ovenschaal en hussel om met 2 eetlepels olie, peper, zout, tijm en knoflook. Rooster de pompoen in 20 minuten gaar in de oven. Maak intussen de speltrisotto.
Pel en snipper de ui. Verhit de rest van de olie in een braadpan met dikke bodem en fruit de ui. Voeg de uitgelekte speltkorrels toe en bak ze al roerend mee totdat de korrels gaan glanzen. Voeg nu – al roerend – steeds een soeplepel bouillon toe en wacht tot de korrels het vocht hebben opgenomen. Blijf dit herhalen totdat de speltkorrels gaar zijn (reken op ongeveer 30 minuten). Blijf steeds goed roeren! Voeg de stukken gare pompoen toe aan de risotto en de helft van de geitenkaas. Roer voorzichtig en warm nog even door. Garneer de risotto met de rest van de kaas en de hazelnoten.
Slow food
Slow Food is een wereldwijde beweging die in 1989 in Italië is ontstaan, als reactie op de fast food en smaakvervlakking. De mensen van Slow Food houden van smaakvolle producten van het seizoen, volgens traditie bereid. Dit recept is echt een voorbeeld van slow food. Je maakt alleen gebruik van pure, onbewerkte ingrediënten. Bovendien kost het bereiden best wat tijd: de spelt moet weken, de pompoen roostert langzaam gaar in de oven, je roert in de pan... wel wat anders dan de fast food die je koopt bij een hamburgertent of friteszaak!
Slow Food heeft voordelen voor de gezondheid, daarvan raken steeds meer mensen overtuigd. Als je zelf kookt, op basis van onbewerkte ingrediënten, krijgt je eten meer variatie in smaak en krijg je minder suiker, zout en kunstmatige smaakstoffen binnen en juist meer vitaminen, mineralen en vezels. Zelfgemaakt voedsel heeft een minder hoge ‘dooreetfactor’ dan snacks en kant-en-klaar maaltijden: je eet het langzamer en het verzadigt beter. Vergelijk maar eens hoe je je voelt na een snelle hamburgermaaltijd, of na een gezonde maaltijd met je familie aan tafel.
Aanbevolen producten
Lees ook
Hoe kan je je libido natuurlijk verhogen?
Een gezond libido is een teken van een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er als je libido afneemt? En hoe kun je het op natuurlijke manier weer verhogen?
Lees meer Lees meerAlles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer