Naakt? We schamen ons (gezondNU)

blog_afbeeldingen_gn_naakt_3feb33fd.jpg

Het klinkt mooi: je bent mooi zoals je bent. Maar daar denkt de Nederlandse vrouw totaal anders over. Als zij naakt voor de spiegel staat, voelt zij zich ontevreden en beschaamd. 4 op de 10 vrouwen voelt zich te dik als ze naakt is en 16 procent voelt zich minderwaardig in vergelijking met anderen, blijkt uit het Blootonderzoek 2014 van gezondNU.

Waar schamen we ons voor als we naakt zijn?

Na het onderzoek kan de vraag beter zijn: waarvoor niet? Naakt voor de spiegel voelen we ons te dik, wit en ontevreden. ‘Ik schaam me voor mijn buik’ – zegt 47 procent.  En: ‘Ik voel me minderwaardig’.

‘Ik schaam me voor mijn buik’

Bijna de helft van alle vrouwen (47 procent) voelt schaamte zich voor haar buik, 31 procent voor haar vetrolletjes, 19 procent voor haar benen en 12 procent voor haar heupen. Maar 2 op de 10 vrouwen zegt zich nergens voor te schamen. En slechts 11 procent van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam.

Meer schaamte door Facebook

Dat we ons meer schamen, lijkt samen te gaan met de toegankelijkheid van de cosmetische chirurgie stellen deskundigen in gezondNU. Door betere technieken kunnen we ons lichaam makkelijker verbeteren. Als er een keuze is iets te laten doen aan je borsten en rimpels, is het bijna gek als je het niet laat doen. Ook Facebook zet de hang naar perfectie op scherp. In deze etalage zetten we de ideale versie van onszelf. Wie met afstand naar zichzelf kijkt, blijkt vaker negatief te oordelen over zichzelf.

Te dik

Ook in 2011 deed gezondNU dit onderzoek. Wie de twee onderzoeken naast elkaar legt, ziet dat ons naakte zelfbeeld slechter wordt. Drie jaar geleden zei 10 procent van de vrouwen zich minderwaardig te voelen ten opzichte van andere vrouwen als zij naakt was of in badkleding liep, nu is dat 16 procent. Toen voelde 35 procent van de vrouwen zich te dik, nu: 40 procent. Ook de groep die zich wél lekker in haar naakte vel voelt, wordt kleiner. Toen was dat een kwart, nu maar 13 procent.

Het klinkt mooi: je bent mooi zoals je bent. Kom op vrouwen van Nederland: nu moeten we het zelf nog gaan geloven!

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU10-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.
Lees ook:

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU 8 uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt. Lees meer

Welk signaal geef je aan je kind als je jezelf te dik vindt? In gezondNU 7, een thema-editie over slank zijn met beleid, een opvallend artikel over fenomeen lijnende moeders én hun kinderen. Lees meer

Je leest overal voedingsadviezen, maar nooit vind je een dieet waarmee je wél een slanke buik kreeg. Waarom is er geen slanke leefstijl die echt werkt? De redactie van gezondNU zoekt al jaren naar het slanke geheim. Hoe eet je én lekker en word je toch slank? Lees meer

Geef een reactie op: Naakt? We schamen ons (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.