Terug naar overzicht

Kurkuma in combinatie met zwarte peper beter opneembaar?

Kurkuma in combinatie met zwarte peper beter opneembaar?
Flinndal
3-10-2017
3 Reacties

Curcumine

Regelmatig krijgen we bij Flinndal de vraag of onze Curcumine capsules zwarte peper bevatten. Hiermee zou de curcumine beter opneembaar zijn. We nemen graag wat onduidelijkheden over dit onderwerp weg.


Kurkuma en curcumine, wat is het verschil?

Curcumine is de werkzame stof uit de kurkuma plant. Het is de verzamelnaam voor drie natuurlijke ‘curcuminoïden’: curcumine I (diferuloylmethaan), curcumine II (demethoxycurcumine) en curcumine III (bisdemethoxycurcumine). 

In India, waar de kurkumaplant oorspronkelijk vandaan komt, is kurkuma is één van de belangrijkste keukenspecerijen. Ook in Nederland is het kruid populair en neemt het een vaste plaats in het kruidenrek in. Ayurvedische geneeskundigen gebruiken het vanwege de gunstige invloed op de spijsvertering (darmen) en voor de huid. 

Kurkuma wordt ook gebruikt om gerechten een mooie gele kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van gele rijst, deze is afkomstig van kurkuma.


De best opneembare vorm curcumine

Vaak wordt gesuggereerd dat een kurkuma-extract samen met zwarte peper (piper nigrum) gecombineerd zou moeten worden. De werkzame stof in het extract (curcumine) zou niet goed opgenomen kunnen worden zonder de werkzame stof in zwarte peper (piperine). Er zijn inderdaad verschillende studies die hebben aangetoond dat curcumine beter opneembaar is in aanwezigheid van zwarte peper (1). Veel sites verwijzen ook naar een onderzoek uit 1989, waarbij geconcludeerd wordt dat de combinatie van kurkuma met zwarte peper zorgt voor een tot 20x betere opneembaarheid. 

Overigens hebben wij dat onderzoek zelf, inmiddels bijna 30 jaar geleden gepubliceerd, nergens kunnen vinden en kunnen derhalve ook niet achterhalen wat de exacte uitkomsten zijn. 20x beter opneembaar lijkt veel, maar is laag te noemen in vergelijking tot de opneembaarheid van curcumine in vloeibare vorm. Vloeibare curcumine is de best opneembare vorm.


Vloeibare curcumine hoeft niet gecombineerd te worden met zwarte peper

De curcumine die Flinndal gebruikt is namelijk tot 185x beter opneembaar dan de standaard curcumine-extracten (2). Dit komt omdat de curcumine in kleine vetbolletjes is verpakt; zogenaamde micellen. Deze micellen kunnen de darmwand gemakkelijk passeren en zo goed worden opgenomen in het bloed. Daar kan de curcumine direct naar de lichaamscellen getransporteerd worden en het werk doen in het lichaam. Dit zeggen wij natuurlijk niet zomaar. Hier is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.


Waar is curcumine goed voor?

Curcumine is een plantaardige stof die de gewrichten soepel helpt te houden. Daarnaast is curcumine ook een antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen invloeden van buitenaf.


Conclusie

De combinatie van curcumine met zwarte peper is niet nodig als je kiest voor Flinndal Curcumine Forte. Dit vloeibare extract is 185x beter opneembaar dan de gangbare curcumine extracten in poedervorm. Hier heb je dus geen zwarte peper bij nodig. Dit zou het product onnodig duur maken en draagt niet bij tot een betere werkzaamheid. Wil jij ook Flinndal Curcumine Forte proberen? Klik hier.


1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351241/
2: Research Article Molecular Nutrition & Food Research 2014, 58, 516–527


Hardlopers bij Flinndal

Aanbevolen producten

Glucosamine
Glucosamine
4,5 sterren
(83)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(108)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(91)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(15)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(44)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
4 sterren
(92)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Berberine Forte
Berberine Forte
4,7 sterren
(6)
Vanaf € 17,95
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Kurkuma in combinatie met zwarte peper beter opneembaar?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van ogiersroland, geplaatst op 1-6-2020
ik wil proberen te starten met 2 eenheden.
Reactie van Gerhard Jansen, geplaatst op 19-5-2018
hier boven staat dat capsules beter zijn. Hier ben ik het dus niet mee eens, niks is beter dan een vers product zonder toevoegingen
Reactie van Verwoerd, geplaatst op 5-12-2017
Ik drink iedere dag een beker met geraspte verse curcuma samen met verse gembe als thee.