Kurkuma in combinatie met zwarte peper beter opneembaar?


Curcumine

Regelmatig krijgen we bij Flinndal de vraag of onze Curcumine capsules zwarte peper bevatten. Hiermee zou de curcumine beter opneembaar zijn. We nemen graag wat onduidelijkheden over dit onderwerp weg.


Kurkuma en curcumine, wat is het verschil?

Curcumine is de werkzame stof uit de kurkuma plant. Het is de verzamelnaam voor drie natuurlijke ‘curcuminoïden’: curcumine I (diferuloylmethaan), curcumine II (demethoxycurcumine) en curcumine III (bisdemethoxycurcumine). 

In India, waar de kurkumaplant oorspronkelijk vandaan komt, is kurkuma is één van de belangrijkste keukenspecerijen. Ook in Nederland is het kruid populair en neemt het een vaste plaats in het kruidenrek in. Ayurvedische geneeskundigen gebruiken het vanwege de gunstige invloed op de spijsvertering (darmen) en voor de huid. 

Kurkuma wordt ook gebruikt om gerechten een mooie gele kleur te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kleur van gele rijst, deze is afkomstig van kurkuma.


De best opneembare vorm curcumine

Vaak wordt gesuggereerd dat een kurkuma-extract samen met zwarte peper (piper nigrum) gecombineerd zou moeten worden. De werkzame stof in het extract (curcumine) zou niet goed opgenomen kunnen worden zonder de werkzame stof in zwarte peper (piperine). Er zijn inderdaad verschillende studies die hebben aangetoond dat curcumine beter opneembaar is in aanwezigheid van zwarte peper (1). Veel sites verwijzen ook naar een onderzoek uit 1989, waarbij geconcludeerd wordt dat de combinatie van kurkuma met zwarte peper zorgt voor een tot 20x betere opneembaarheid. 

Overigens hebben wij dat onderzoek zelf, inmiddels bijna 30 jaar geleden gepubliceerd, nergens kunnen vinden en kunnen derhalve ook niet achterhalen wat de exacte uitkomsten zijn. 20x beter opneembaar lijkt veel, maar is laag te noemen in vergelijking tot de opneembaarheid van curcumine in vloeibare vorm. Vloeibare curcumine is de best opneembare vorm.


Vloeibare curcumine hoeft niet gecombineerd te worden met zwarte peper

De curcumine die Flinndal gebruikt is namelijk tot 185x beter opneembaar dan de standaard curcumine-extracten (2). Dit komt omdat de curcumine in kleine vetbolletjes is verpakt; zogenaamde micellen. Deze micellen kunnen de darmwand gemakkelijk passeren en zo goed worden opgenomen in het bloed. Daar kan de curcumine direct naar de lichaamscellen getransporteerd worden en het werk doen in het lichaam. Dit zeggen wij natuurlijk niet zomaar. Hier is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.


Waar is curcumine goed voor?

Curcumine is een plantaardige stof die de gewrichten soepel helpt te houden. Daarnaast is curcumine ook een antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen invloeden van buitenaf.


Conclusie

De combinatie van curcumine met zwarte peper is niet nodig als je kiest voor Flinndal Curcumine Forte. Dit vloeibare extract is 185x beter opneembaar dan de gangbare curcumine extracten in poedervorm. Hier heb je dus geen zwarte peper bij nodig. Dit zou het product onnodig duur maken en draagt niet bij tot een betere werkzaamheid. Wil jij ook Flinndal Curcumine Forte proberen? Klik hier.


1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5351241/
2: Research Article Molecular Nutrition & Food Research 2014, 58, 516–527


Hardlopers bij Flinndal


Lees ook:

Op de Klantenservice krijgen wij geregeld de vraag waarom wij geen zwarte peper hebben toegevoegd aan Flinndal Curcumine Forte. In dit blog geven wij antwoord op deze vraag. Lees meer

Kurkuma wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn. In Nederland kennen we het vooral als een kruid dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Hoog tijd dus om de voordelen van dit kruid op een rijtje te zetten. Lees meer

Gebruik leuke apps voor gezonde voeding, voldoende beweging of een gezond gewicht. We geven een top vijf van gezonde en leuke gratis apps. Lees meer

Geef een reactie op: Kurkuma in combinatie met zwarte peper beter opneembaar?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

19 mei 2018 door: Gerhard Jansen
hier boven staat dat capsules beter zijn. Hier ben ik het dus niet mee eens, niks is beter dan een vers product zonder toevoegingen
05 december 2017 door: Verwoerd
Ik drink iedere dag een beker met geraspte verse curcuma samen met verse gembe als thee.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring