Terug naar overzicht

5 vragen over intermittent fasting

5 vragen over intermittent fasting
Pauline
21-3-2023
0 Reacties
intermittent fasting

Regelmatig eten is goed voor je, hebben we geleerd. Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat het gezond is af en toe even niets of heel weinig te eten. “Intermittent fasting” (intermitterend vasten) heet dat. Wat doet dat voor je lichaam? We beantwoorden de 5 meest gestelde vragen.

1. Wat doe je (en laat je) bij intermittent fasting?

Bij de meest bekende vorm van intermittent fasting rek je als het ware de tijd tussen de eetmomenten flink op. Je eet daarbij bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 en 20.00 uur. De overige 16 uur vast je. Een andere manier is 2 dagen per week vasten en de overige dagen je gebruikelijke eetpatroon aanhouden. Op zo’n vastendag eet je wel iets, maar veel minder dan normaal. Denk aan zo’n 500 tot 600 kcal (een kwart van je normale energiebehoefte). De nadruk ligt daarbij op veel groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen en weinig koolhydraten.

2. Wat is het voordeel van vasten?

Vasten is niks nieuws: onze verre voorouders, de jagers en verzamelaars, deden het al. Zij hadden geen dagelijks ritme van drie hoofdmaaltijden met tussendoortjes. Ze waren afhankelijk van dat wat ze vonden en aten soms over een langere periode weinig of niets. Ons lichaam kan dat prima aan, sterker nog: het kan juist goed zijn als je stofwisseling even rust krijgt. Voortdurend verteren is namelijk een flinke klus. Intermittent fasting wordt dan ook vaak gedaan omdat het goed zou zijn voor de algehele gezondheid. Al zijn de langetermijneffecten op de gezondheid nog onvoldoende aangetoond.

3. Waar moet je op letten tijdens intermittent fasting?

Als je regelmatig vast en maaltijden overslaat, wordt het best moeilijk om alle gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Let er daarom op dat je tijdens de eetmomenten je lichaam voedt met gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en vezels. Een prettig bijeffect van vasten is dat de zin in snelle suikers afneemt, en je minder behoefte hebt aan snoepen en snacken.

Ook voldoende drinken is belangrijk. Tijdens het vasten kun je namelijk veel vocht verliezen. Voorkom dat je lichaam uitdroogt en drink zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Denk aan (bruis)water, bouillon en thee of koffie zonder suiker. Bijkomend voordeel: vocht vult je maag en zorgt ervoor dat je minder snel weer trek hebt.

4. Honger is toch niet gezond?

Honger of trek is misschien een gevoel waar je helemaal niet (meer) aan gewend bent. Maar een beetje gezonde trek als de etenstijd nadert, is prima. Het betekent dat je maag echt leeg is en dat je spijsvertering toe is aan een volgende portie eten. Heb je lekkere trek tussendoor? Realiseer je dat dat geen echte honger is. Vaak krijg je trek omdat je gewend bent aan tussendoortjes, omdat je weet dat er koekjes in huis zijn, omdat je je verveelt of omdat je moe bent. Afleiding helpt. Maak een wandeling, bel vrienden of drink een kop thee. Na 20 minuten is die lekkere trek vaak weer verdwenen.

5. Is intermittent fasting geschikt voor iedereen?

Nee. Als je een te laag lichaamsgewicht hebt, veel stress hebt, zwanger bent, een eetstoornis hebt of een chronische ziekte hebt, kun je beter niet vasten. Voor iedereen geldt: luister tijdens het vasten goed naar je lijf. Voelt het vasten voor jou om de een of andere reden niet goed? Forceer het dan niet. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Aanbevolen producten

Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(48)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(60)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Detox
Detox
4,5 sterren
(37)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(97)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(41)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Voordeelpakket Detox
10% Korting
Voordeelpakket Detox
5 sterren
(1)
Vanaf € 87,17
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 vragen over intermittent fasting"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties