Terug naar overzicht

Hoe gezond zijn groente en fruit uit blik, pot of diepvries?

Hoe gezond zijn groente en fruit uit blik, pot of diepvries?
Florien
15-2-2022
1 Reactie
Hoe zit het nou echt? Groente en fruit uit blik, pot of diepvries?

Veel mensen denken dat verse groente en fruit het gezondste zijn, omdat daarin de meeste vitaminen zitten. Toch doen blik, pot en diepvries wat dat betreft vaak niet onder voor vers.

Verse groente en fruit die bij de groenteboer of in de supermarkt in de schappen liggen, zijn minder vers dan je denkt. Na het oogsten hebben de groente en het fruit een hele reis afgelegd, van het land naar de veiling en via distributiecentra naar de winkel. Ook in de winkel liggen de groente en het fruit vaak al een paar dagen in de schappen. Na aankoop wordt het product in de meeste gevallen niet meteen opgegeten. Al die tijd gaat een deel van de vitaminen verloren. Het vitaminegehalte is namelijk op z’n hoogst vlak na de oogst en neemt daarna langzaam maar zeker af.

Geen verschil na bereiding

Bij groente uit blik, pot en diepvries verloopt de reis naar de winkel anders dan bij verse groente. Meteen na de oogst wordt de groente naar een fabriek vervoerd en daar wordt het vlak na binnenkomst geblancheerd (kort gekookt) en in blik, pot of diepvriesverpakking verwerkt. Hierbij gaan weliswaar wat vitaminen verloren, maar daar staat tegenover dat er amper vitaminen verloren gaan bij het bewaren van blik-, pot- en diepvriesgroente. Bovendien hoeven groente uit blik, pot en diepvries bij bereiding nog maar nauwelijks verhit te worden. Dus daar win je weer wat.

Het vitaminegehalte van vers bereide groente na bereiding thuis is volgens het Voedingscentrum vergelijkbaar met dat van groente uit blik, pot of diepvries. Dus verse groente is niet per definitie beter wat vitaminen betreft. Wel wordt aan groente uit vooral blik en pot en soms ook uit de diepvries vaak zout en suiker toegevoegd. Je kunt dat checken op de ingrediëntenlijst. Daarnaast is de smaak vaak wel anders dan wanneer je het vers bereidt.

En hoe zit het met fruit?

Bij fruit is het een iets ander verhaal. Vers fruit heeft wel de voorkeur boven fruit uit pot of blik. Want bij het verwerken in pot of blik is het fruit verhit en daarbij gaan wat vitaminen verloren. Vers fruit wordt niet verhit, dus wint in dat opzicht. Let ook op welke variant fruit uit blik of pot je koopt. Vermijd de varianten 'op siroop', want daarin drijft het fruit in suikerwater. Betere keuze is fruit ‘op sap’, waarbij het fruit in het eigen sap drijft. Daarin zit meestal minder suiker dan in siroop. Diepvriesfruit is overigens wel een goede keuze: het is vlak na de oogst, met een hoog vitaminegehalte, ingevroren. En eenmaal ingevroren blijft het vitaminegehalte constant.

Plus- en minpunten van blik, pot en diepvries

Pluspunten:

  • Je hoeft niets schoon te maken en bij groente eventueel alleen nog maar op te warmen
  • Handig voor kleine huishoudens: je koopt een kleine pot of klein blik of gebruikt maar een deel uit de diepvriesverpakking en bewaart de rest
  • Ook buiten het seizoen kun je genieten van groente als spinazie en erwtjes en fruit als blauwe bessen en frambozen
  • Prijs is vaak gunstig omdat het geproduceerd is in het seizoen, als de prijzen laag zijn

Minpunten:

  • Smaak is vaak anders dan vers
  • Toevoegingen als zout en suiker

Van peulvruchten tot vis

Wat voor groente geldt, geldt ook voor andere voedingsmiddelen uit pot, blik en diepvries. Denk aan vis en peulvruchten. Qua vitaminen doen ze niet onder voor vers en in gebruik kan het heel handig zijn. Dus koop gerust zalmfilet uit de diepvries, sardientjes uit blik en bruine bonen uit een pot.

Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(193)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi Puur Natuur
Multi Puur Natuur
4,9 sterren
(13)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(109)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(143)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(49)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(15)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
4,3 sterren
(3)
Vanaf € 75,01
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe gezond zijn groente en fruit uit blik, pot of diepvries? "
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Danielle, geplaatst op 23-2-2022
Ik zou wel voor glas of diepvries kiezen, aangezien er in blik BPA zit en dan in je groente ook ;)