Terug naar overzicht

Goed smeren tegen de zon

Goed smeren tegen de zon
Florien
11-7-2022
1 Reactie

zonnebrand tips

Waarom is het belangrijk je huid te beschermen in de zon? Welke zonnebrandcrème is het best en hoe vaak per dag moet je jezelf insmeren? We geven je de beste tips voor een zorgeloze zonnige zomer.


Waarom smeren?

In de zomer is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de mogelijk schadelijke effecten van zonlicht. Dat betekent: de schaduw opzoeken tussen 12 en 15 uur, als de zon op z’n hoogst is. En natuurlijk ook de huid beschermen met zonnebrandcrème met zowel bescherming tegen UVA als UVB. Zo’n crème zorgt dat je minder snel verbrandt en dat de huid minder snel veroudert. Dit zijn de beste smeer-tips:

Tip 1: Kies je factor

12, 30 of 50? Het cijfer op de verpakking van de zonnebrandcrème staat voor de “Sun Protection Factor”, oftewel SPF. Die factor bepaalt, samen met je huidtype, hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Als je een lichte huid hebt, heb je een hogere factor nodig om langer in de zon te kunnen zijn. Een kinderhuid is dunner en daardoor extra gevoelig voor verbranding, dus daar is altijd een hoge factor nodig. En, hoe donker je huid ook is: op een écht zonnige zomerse dag aan het strand moet iedereen zich beschermen met een hoge SPF van minstens 30.

"Je wordt uiteindelijk ook bruin als je smeert met factor 50"


Tip 2: Smeer niet te zuinig

Een tipje zonnebrandcrème is echt niet genoeg. Om je huid goed te besmeren, moet je ruim smeren. Volgens de Consumentenbond is dat 6 a 7 theelepels per keer, oftewel 33 gram voor een volwassen persoon. Ga je een dag naar het strand met 4 personen, dan zou je zo al een fles van 200 ml opmaken.

Tip 3: Herhaal het smeren

Het is een misverstand dat één keer per dag insmeren genoeg is. Het wordt aangeraden om elke 2 uur weer opnieuw te smeren. En soms zelfs vaker, bijvoorbeeld als je veel zwemt of zweet, als je een heel lichte huid hebt, of als je op vakantie bent in een zuidelijk oord.

Tip 4: Waterproof betekent geen eindeloze bescherming

Het is slim om te kiezen voor waterproof zonnebrandcrème als jij of je kind een waterrat zijn. Maar ook dan geldt dat de crème niet eindeloos blijft zitten. Elke 2 uur opnieuw smeren is ook nodig bij waterproof crème!

Tip 5: Goedkoop beschermt net zo goed

Dat is fijn om te weten: een goedkope crème beschermt net zo goed als een dure zonnebrandcrème. Natuurlijk kun je een voorkeur hebben voor een bepaalde geur, of samenstelling voor je huid, maar in bescherming maakt het niet uit.

Tip 6: zonnebrandcrème kan “bederven”

Na openen is zonnebrandcrème ongeveer 2 jaar houdbaar. Maar dan neemt wel de beschermingsfactor af, aldus het Rode Kruis. Na een jaar bewaren is de SPF ongeveer met de helft gedaald. Was die bijvoorbeeld eerst 30, dan is het na een jaar nog maar 15. Ook als je de fles bewaart in hoge temperaturen of in de volle zon, gaat de bescherming achteruit.

Crème, lotion of spray?

Tegenwoordig zijn er verschillende zonnebrandmiddelen te koop. Een spray of lotion smeert makkelijker uit dan een crème, omdat er minder vet en meer water in zit. Dat is handig in het gebruik, maar het voorkomt wat minder goed uitdroging van de huid. Als je een droge huid hebt, kun je beter kiezen voor een crème.

Hoe zit het met vitamine D?

Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Insmeren met zonnebrandcrème kan mogelijk dit proces verminderen. Daarom geldt dat het goed is om dagelijks 15-30 minuten onbeschermd in de zon te zijn. Voor de meeste mensen met een lichte huid is dat genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in de huid. Het is niet zo dat hoe langer je zont, hoe meer vitamine D je aanmaakt. Smeer je dus zeker in na die 15 of 30 minuten en blijf in de zomer (onbeschermd) uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. (bron: KWF)

Aanbevolen producten

Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(114)
Vanaf € 6,55
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(68)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(92)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,6 sterren
(103)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(120)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(102)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(90)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,5 sterren
(154)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(182)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(85)
Vanaf € 13,95
Bekijk product

Lees ook

Pasta met asperges en zalm

Pasta met asperges en zalm

Een echte voorjaarsgroente: asperges! Ze zijn laag in calorieën en bevatten veel goede voedingsstoffen. Eet er dus lekker veel van met dit heerlijke recept.

Lees meer Lees meer
5 vragen over intermittent fasting

5 vragen over intermittent fasting

Intermittent fasting (intermitterend vasten), wat doet dat voor je lichaam? En is intermittent fasting geschikt voor iedereen?

Lees meer Lees meer
Mexicaanse kipsalade

Mexicaanse kipsalade

Zin in een smakelijke en gezonde maaltijd? Probeer deze Mexicaanse kipsalade. Of je nu op zoek bent naar een lichte lunch of een gezonde avondmaaltijd, deze Mexicaanse kipsalade is een perfecte keuze voor elk moment van de dag

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Goed smeren tegen de zon"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van GRIET LUTEIJN-DE BACKER, geplaatst op 1-8-2022
op mij komt dit over als nóg helderder, vollediger dan artikels in de cosumentengids . Al staan er dan weer minder getallen in..