Gezond vegetarisch


vegetarische gerechten


Elke dag eten Nederlanders samen zo’n 400.000 dieren. Dat zijn 146 miljoen dieren per jaar! Als je vlees en vis laat staan, red je dierenlevens. Voor veel mensen een goede reden om vegetariër te worden. Ook voor het milieu is het goed (parttime) vegetariër te zijn.

En je eigen gezondheid? Je kunt prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers kiest en aandacht besteedt aan vitaminen en mineralen.


Vegetariërs eten geen vlees (en vis) en geen producten waarin deze verwerkt zijn zoals kippenbouillon. Veganisten laten alles staan wat van dieren af komt. Dus ook eieren, zuivel en zelfs honing.

Dan zijn er nog ‘parttime’ vegetariërs, ook wel flexitariërs genoemd. In dat geval eet je bijvoorbeeld enkele dagen per week geen vlees. Als je minder dierlijke producten gaat eten of ze helemaal schrapt, doe je er goed aan speciale aandacht te schenken aan bepaalde voedingsstoffen.


IJzer

IJzer komt zowel voor in plantaardige als dierlijke producten. Het lichaam kan ijzer uit plantaardige producten moeilijker opnemen dan uit dierlijke producten. Daarom is de aanbeveling voor ijzer bij vegetariërs anderhalf keer hoger dan voor mensen die wel vlees eten.

Plantaardige producten die ijzer bevatten zijn peulvruchten, volkorenproducten, (vooral groene) groenten en noten. Help je lichaam om plantaardig ijzer beter op te nemen, door bij elke maaltijd groenten en fruit te eten.
De vitamine C helpt namelijk bij de opname van ijzer uit plantaardige producten. Als je een supplement met vitamine C gebruikt, is het raadzaam dit te doen bij een maaltijd. Zo kan je lichaam ijzer uit je voeding gemakkelijker opnemen.


Vitamine B12

Alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren zit vitamine B12. Daarom is het zo belangrijk dat vegetariërs voldoende melkproducten en eieren gebruiken.

Veganisten en vegetariërs kunnen ook kiezen voor het Vitamine B12 zuigtablet van Flinndal. Speciaal voor mensen met een verhoogde behoefte aan vitamine B is er Flinndal Vitamine B-complex, met alle acht B-vitaminen.


Omega 3

Vette vis bevat de gezonde omega 3 vetzuren EPA en DHA. Om hier voldoende van binnen te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten, en dan het liefst vette vis zoals zalm, forel en sardines. Als je geen of weinig vis eet, kun je een aanvulling gebruiken. Flinndal Omega-3 Plantaardig is geschikt voor vegetariërs, want het bevat 100% plantaardige DHA en EPA uit algen.

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks honderd gram vlees of vis te eten of dit te vervangen. Hoe kun je vlees en vis vervangen? Hieronder zie je een aantal mogelijkheden.



Goede vervangers Voordelen Nadelen
Eieren Bevat ijzer en vitamine B12
Tempé en tahoe Bevat ijzer en vitamine B12
Peulvruchten Bevat ijzer en veel vezels Bevat geen vitamine B12
Noten, pinda’s en pitten Bevat ijzer en gezonde onverzadigde vetten Bevat geen vitamine B12
Kant-en-klare vleesvervangers Bevat vitamine B12 Bevat niet altijd ijzer
Tahin, hummus en falafel Bevat ijzer Bevat geen vitamine B12
Kaas Bevat eiwitten en B-vitaminen Bevat geen ijzer



Lees ook:

Iedereen kent het gevoel, de trek in zoetigheid. Vaak grijp je dan onbewust naar iets (ongezonds) lekkers. Neem eens een gezonde snack. Lees meer

Er worden door fabrikanten vaak andere namen gebruikt voor suiker. Zelf de op etiketten kijken kan helpen om inzicht te krijgen in de hoeveelheid suiker per product. Wij vertellen je hoe je die kan herkennen. Lees meer

Vaak wordt gedacht dat als je wilt afvallen, je aan cardiofitness moet gaan doen. Juist de combinatie van krachttraining en cardio is de sleutel tot succes. Lees meer

Geef een reactie op: Gezond vegetarisch

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.