Terug naar overzicht

Geef je leefstijl een gezonde switch

Geef je leefstijl een gezonde switch
Florien
6-1-2022
1 Reactie
Een gezonde switch

Hoe kan je veranderingen in je levensstijl doorvoeren en hoe kun je het jezelf daarbij gemakkelijker maken? Er is een trucje, ook wel nudging genoemd, waarbij je de omgeving zo aanpast dat je juist wordt verleid om gezonde keuzes te maken!Simpele switches

Het is voor velen herkenbaar: je had eigenlijk helemaal geen zin in een dropje, tot je langs de snoeppot liep die op je tafel stond. Voordat je het wist, zat je hand al in de pot en deed een greep naar de dropjes. Hetzelfde geldt voor het koekje bij de koffie of de Mars bij het afrekenen van je boodschappen. Allemaal extra’s waar je niet per se zelf voor gekozen zou hebben als je ze niet had gespot.

Hoe zorg je er nu voor dat je minder in de verleiding komt? De snoeppot zou je kunnen vervangen door een fruitschaal of snoeptomaatjes op tafel: zo word je telkens geconfronteerd met deze gezonde opties. Je zult er geheid meer van eten! In je tas stop je steevast een gezond tussendoortje zodat jij impulsaankopen op het trein- of tankstation afslaat en als je ’s ochtends wakker wordt staat er al een glas water naast je bed: dat drink je direct op als je ontwaakt. Allemaal kleine veranderingen die samen flink kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.

Duw jezelf in de goede richting

Als het om gezonde gewoontes gaat, wordt wilskracht steevast overschat. Het is geen bron waar we oneindig motivatie uit kunnen putten. We maken dagelijks heel veel beslissingen en dat doen we grotendeels onbewust. Het helpt als je jezelf onbewust naar goede beslissingen duwt, dat noemen we ook wel “nudgen”. Telkens als je onbewust een gezonde keuze maakt, hoef je veel minder aanspraak te doen op je wilskracht en dat scheelt heel veel energie.

Samen bewegen is ook een vorm van nudging: als jij elke maandag de afspraak hebt om na het avondeten een flinke ronde te wandelen met een vriend of vriendin, dan duw je jezelf in de goede richting.

Richt je huis anders in

Je kunt in de ruimtes waar je het meeste van je tijd doorbrengt de meeste gezondheidswinst boeken. Dat zijn meestal je huis en je werkplek. Nu we massaal meer thuiswerken, ben je misschien wel vaker in je thuiskantoor. Hoe kun je deze plek zo inrichten dat je wordt uitgelokt tot gezond gedrag? Kijk eens rond in de ruimte en zie waar jouw ogen vaak langsgaan. Misschien is dat een koekjestrommel naast het koffiezetapparaat, een zak chips van de vorige avond die nog op het aanrecht ligt of de snoeptrommel van de kinderen? De aanpak is simpel: verwijder deze producten uit het zicht (of stop ze in een ondoorzichtige trommel) en vervang ze door een karaf vers water, een fruitschaal en snoeptomaatjes.

De koelkast - ook die moet anders!

Ben je geneigd om ’s avonds te gaan snacken? Het helpt om je keukenkastjes en koelkast eens goed te bekijken. Wat zie je als eerste als je de keukenlade opentrekt of de koelkast? Misschien kun je de gezonde opties meer in het zicht leggen, zoals noten en gedroogd fruit op ooghoogte in de voorraadkast. In de koelkast kun je verse olijven, hummus en rauwkost (wortel en komkommer) op de middelste plank leggen en misschien gaan de lekkere kaasjes, toetjes en een fles gekoelde wijn wel een etage naar beneden: de groentelade! Verder kun je ook eens kijken of je niet gewoon moe bent en je vermoeidheid ‘weg eet’. Eerder naar bed gaan kan ook helpen.

Aanbevolen producten

Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,5 sterren
(13)
Vanaf € 25,46
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(127)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(81)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Voordeelpakket Man 50+
10% Korting
Voordeelpakket Man 50+
Vanaf € 86,71
Bekijk product
Voordeelpakket Vrouw 50+
10% Korting
Voordeelpakket Vrouw 50+
5 sterren
(1)
Vanaf € 72,35
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,4 sterren
(38)
Vanaf € 17,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4 sterren
(45)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4 sterren
(1)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 10,95
Bekijk product

Lees ook

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka is een gerecht van eieren in een (pittige) tomatensaus. Een heerlijk en simpel recept! Zelf ook maken?

Lees meer Lees meer
5 weetjes over kurkuma

5 weetjes over kurkuma

Kurkuma wordt al jaren gezien als een wondermiddel. Maar hoe zit dat precies? En wat is het verschil met curcumine? In deze blog delen we 5 weetjes.

Lees meer Lees meer
Is zitten echt slecht voor je?

Is zitten echt slecht voor je?

We bewegen veel te weinig en zitten veel te veel stil. Maar waarom is dit zo slecht? En is zitten ook slecht als je wél vaak sport? In deze blog vertellen we je er meer over.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Geef je leefstijl een gezonde switch"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Gerda dikke, geplaatst op 12-1-2022
Leuke gezondheidszorg tips nuttig voor je huis en jezelf

Lees ook

Vitaminetest