Terug naar overzicht

Feit of fabel? Alles over lichaamsvet

Feit of fabel? Alles over lichaamsvet
Flinndal
21-9-2017
1 Reactie
Alles over lichaamsvet

Het vetpercentage is een goede indicator van onze gezondheid. Een te hoog vetpercentage kan namelijk het risico op een te hoog cholesterolgehalte, te hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten vergroten. Maar vet is niet altijd ongezond. Welke verhalen over vet zijn waar en welke niet? Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je welke verhalen direct naar het rijk der fabelen gestuurd kunnen worden.

1. Vet is ongezond

Feit/fabel: van vet wordt vaak gedacht dat het ongezond is. Dit is deels waar, want ons lichaam heeft dagelijks toch echt een beetje vet nodig als brandstof. Het gaat dan om de gezonde vetten die je vindt in vette vis, avocado, noten en zaden. Deze onverzadigde vetten zijn essentieel en kan het lichaam niet zelf aanmaken. Ze helpen onder andere het cholesterolgehalte op peil te houden, onze hart en bloedvaten in goede conditie te houden en zijn belangrijk voor een gezond hormoonsysteem en goede weerstand.

Als we te veel vet eten, zal ons lichaam dit niet direct kunnen gebruiken als brandstof. Deze overtollige energie wordt dan opgeslagen als lichaamsvet, je lichaam bouwt een reserve op. In de huidige maatschappij is er voldoende voedsel aanwezig, waardoor deze reserve eigenlijk nooit wordt aangebroken. Om het overtollige vet dan kwijt te raken, moet je afvallen.


2. Je BMI zegt veel over je vetpercentage

Fabel: om te bepalen of een volwassene een gezond gewicht heeft, wordt het BMI berekend. BMI staat voor Body Mass Index en kijkt naar de verhouding tussen lengte en gewicht. Een BMI lager dan 18,5 geeft aan dat je ondergewicht hebt, een BMI tussen de 18,5 en 25 is gezond en alles boven de 25 geeft aan dat je overgewicht hebt.

Er is wel een kanttekening te plaatsen bij het BMI als indicator voor een gezond gewicht. Het zegt namelijk niks over de hoeveelheid vet in het lichaam. Bijvoorbeeld, een man van 190 cm lang met een gewicht van 95 kilo heeft volgens het BMI overgewicht. Maar er wordt niet gekeken naar de verhouding tussen vet- en spiermassa. Als deze man veel spieren heeft en weinig vet, is er dus geen sprake van overgewicht.

Daarom is het belangrijk om naast het BMI ook je taille op te meten. Een gezonde taille ligt bij mannen tussen de 74 en 94 centimeter en bij vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Er is sprake van overgewicht als de taille boven de 102 cm uitkomt voor mannen en boven de 88 cm voor vrouwen. Is hier sprake van? Dan is het aan te raden om af te vallen en het vetpercentage in je lichaam te verminderen.


3. Vrouwen hebben meer lichaamsvet dan mannen

Feit: vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen. Het gemiddelde vetpercentage ligt tussen de 25 tot 31 procent. Bij mannen is dit 18 tot 25 procent. Ook de vetopslag bij vrouwen is anders. Bij vrouwen hoopt vet zich meestal niet op rond de buik, maar op benen, heupen en billen. Mannen daarentegen hebben veel meer de neiging vet op te slaan op en rond de buik. Je kent vast wel het bekende bierbuikje? In de tabel hieronder zie je de verschillende vetpercentages. Zoals je kunt zien staat een vetpercentage van meer dan 32 procent voor overgewicht bij vrouwen. Voor mannen is dit bij een vetpercentage van 26 of hoger.



Mannen
Vrouwen
% lichaamsvet % lichaamsvet
Atleten 6-13 14-20
Goede conditie 14-17 21-24
Normaal / acceptabel 18-25 26 of meer
Overgewicht 25-31 32 of meer

4. Ouderen hebben meer vet

Feit: bij het ouder worden gaan we minder bewegen en verliezen we spiermassa. Hierdoor wordt de stofwisseling langzamer en komen we sneller aan. Door juist op latere leeftijd aan krachttraining te doen, behoud je spiermassa wat dit proces tegengaat.


Aanbevolen producten

Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroïtine MSM
Glucosamine Chondroïtine MSM
4,5 sterren
(52)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(169)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Mentaserin
Mentaserin
4,2 sterren
(5)
Vanaf € 26,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(147)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Hart en Vaat Complex
Hart en Vaat Complex
4,8 sterren
(4)
Vanaf € 15,95
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cardio Vitae
Cardio Vitae
5 sterren
(2)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Feit of fabel? Alles over lichaamsvet"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van AWM van Schie, geplaatst op 4-10-2017
Zinvol om dit soort informatie te lezen