Terug naar overzicht

Eten met aandacht

Eten met aandacht
Pauline
12-5-2023
0 Reacties
eten met aandacht

De avondmaaltijd kun je met je bord op schoot voor de tv eten en je ontbijt kun je staand aan het aanrecht naar binnen werken, terwijl je ook je telefoon checkt. Toch is het zinvol om met wat meer aandacht te eten. Je eet dan namelijk minder én lekkerder! Eet jij met volle aandacht? In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is en delen we enkele nuttige tips.

Eetgewoontes onder de loep

Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de eetgewoontes van Nederlanders (1). Wat blijkt: de avondmaaltijd noemen we het meest bewuste eetmoment. Een avondmaaltijd duurt gemiddeld zo’n 29 minuten, waarin 52 procent vooral praat met de anderen aan tafel. Toch eet ook een kwart voor de tv.

Tijdens de lunch praat 41 procent met zijn gezelschap. Zo’n 12 procent eet voor de tv en 9 procent checkt social media tijdens de lunch. Een gemiddelde lunch duurt 21 minuten. Tijdens het ontbijt is er nog minder aandacht voor het eten. Mensen zijn dan ondertussen meer met andere dingen bezig. Ook wordt deze maaltijd nog vaak overgeslagen.

Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe je eet

Door bewust te eten, nemen we de tijd om te genieten van ons voedsel en het volledig te proeven. Dit kan ons helpen om tevreden te zijn met kleinere porties en minder snel te grijpen naar junkfood en andere ongezonde snacks. Door met volle aandacht te eten, zijn we ook beter in staat om signalen van honger en verzadiging op te pikken, wat kan bijdragen aan een gezond eetpatroon en een gezond gewicht.

Bovendien voelen we ons door met aandacht te eten meer ontspannen en zijn we ons bewuster van onze fysieke sensaties. Dit kan ons helpen om stress te verminderen en ons algemeen welzijn te verbeteren.

5 tips voor meer aandacht tijdens het eten

Heb je soms moeite met het eten met volle aandacht? Dan volgen hier enkele makkelijk toepasbare tips:

  1. Probeer goed te letten op wat je proeft. Het eten van een maaltijd hoeft niet snel te gebeuren. Neem de tijd om te genieten van het voedsel en laat je lichaam de tijd nemen om te verteren. Door te letten op wat je proeft, vertraag je automatisch.
  2. Vermijd afleidingen. Schakel alle afleidingen uit, zoals televisie, telefoon of computer, en concentreer je op het eten.
  3. Focus op je ademhaling. Ademhaling is een belangrijk onderdeel van mindful eten. Adem diep in en uit terwijl je eet. Dit helpt je om te ontspannen en bewust te zijn van je ervaringen tijdens het eten.
  4. Let op de sensaties in je lichaam. Probeer tijdens het eten bewust te zijn van de sensaties in je lichaam. Merk op hoe het voedsel smaakt en hoe het voelt in je mond. Merk op hoe je lichaam reageert op het voedsel.
  5. Wees dankbaar. Dankbaarheid is een krachtige emotie die ons kan helpen om ons gelukkiger en tevredener te voelen. Voel je dankbaar voor het eten op je bord en voor de mensen die betrokken zijn bij het produceren en bereiden van het voedsel.

Afslanken of op gewicht blijven

Flinndal heeft een ruim assortiment voedingssupplementen om jou te ondersteunen bij het afslanken of om op gewicht te blijven. Benieuwd welk product het beste bij jouw wensen past? Doe de test.

Aanbevolen producten

Slanke Lijn Thee
Slanke Lijn Thee
3,9 sterren
(47)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(91)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(44)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(128)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(129)
Vanaf € 6,95
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Eten met aandacht"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties