De kracht van wintergroenten
_c3640ce0.jpg)
Wintergroenten zijn gezonder dan je misschien denkt. Winterkost wordt vaak bestempeld als zware kost, maar aan de groenten zal het niet liggen. Wintergroenten zijn namelijk hartstikke slank! Ze bevatten vooral vocht, vezels en bevatten verrassend veel vitamines en mineralen.
Voordelen van wintergroenten
Bijna alle wintergroenten zitten barstensvol vezels, maar vooral pastinaak en knolselderij zijn de echte krachtpatsers. Het voordeel van vezels is dat ze je lekker lang verzadigen. Daarnaast zijn alle wintergroenten een bron van kalium, foliumzuur, vitamine C en bèta-caroteen (de voorloper van vitamine A). Nog een voordeel: wintergroenten bevatten - net als alle andere groenten - weinig calorieën en koolhydraten. Ze passen dus thuis in elk voedingspatroon.
Groenten van moeder aarde
Onder de wintergroenten vallen veel knolgewassen: dit zijn groenten waarvan de wortel is uitgegroeid tot eetbare groenten. Ze groeien dus onder de grond! Knolselderij, rode biet, wortel en pastinaak zijn daar voorbeelden van. Knollen hebben een wat langere gaartijd dan andere groenten en laten zich daarom uitstekend verwerken in soep en stoofschotels. Voeg wat kruiden toe die lekker langzaam kunnen meestoven, zoals kruidnagel en laurierblad. De keuken ruikt binnen no-time naar een warme winteravond!
Alle soorten kool
Behalve knolgroenten zijn alle koolsoorten ook echt iets voor de winter. Boerenkool, witte kool, rode kool, zuurkool en spruitjes. Een vreemde eend in de bijt is bloemkool. Dit is een echte voorjaarskool! Bloemkool eet je het beste in de lente tot aan late herfst. Vrijwel alle koolsoorten zijn rijk aan vitamines en mineralen en bevatten weinig calorieën. Dus stamppot met kool is absoluut geen dikmaker! De spekjes, worst en jus die we er meestal bij eten, zijn dat wel. Probeer eens vegetarische spekjes in plaats van spekjes of een stamppot met extra veel groenten en (vegetarische) gehaktballetjes.
Zo eet je jezelf gezond de winter door
Deze groenten zijn volop verkrijgbaar in de winter:
- Pompoen
- Winterpeen
- Bieten
- Boerenkool
- Knolselderij
- Rode kool
- Prei
- Andijvie
- Pastinaak
- Spruiten
Zo bewaar je wintergroenten
Het bewaren van wintergroenten is heel gemakkelijk. De meeste wintergroenten kun je het beste bewaren op een koele, donkere plek buiten de koelkast. Een hele pompoen kun je zelfs tot twee maanden bewaren! Rond 13 graden is eigenlijk perfect, zoals in een ouderwetse kelder. Een stukje knol of wat wintergroenten over? Dek af met huishoudfolie en bewaar in de koelkast om het de volgende dag te verwerken in een soep of stoofpot. Nog beter: rooster de groenten die je over hebt dezelfde avond meteen in de oven met olijfolie en kruiden, voor een portie groente bij de lunch de volgende dag!
Aanbevolen producten
Lees ook

Pasta met asperges en zalm
Een echte voorjaarsgroente: asperges! Ze zijn laag in calorieën en bevatten veel goede voedingsstoffen. Eet er dus lekker veel van met dit heerlijke recept.
Lees meer Lees meer
5 vragen over intermittent fasting
Intermittent fasting (intermitterend vasten), wat doet dat voor je lichaam? En is intermittent fasting geschikt voor iedereen?
Lees meer Lees meer
Mexicaanse kipsalade
Zin in een smakelijke en gezonde maaltijd? Probeer deze Mexicaanse kipsalade. Of je nu op zoek bent naar een lichte lunch of een gezonde avondmaaltijd, deze Mexicaanse kipsalade is een perfecte keuze voor elk moment van de dag
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


