Terug naar overzicht

De kleur van brood zegt niet alles

De kleur van brood zegt niet alles
Pauline
5-4-2023
8 Reacties
brood

Nederlanders zijn echte broodeters: dagelijks happen we gemiddeld 3,5 sneetjes brood weg. Brood is een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Het levert je goede koolhydraten en mineralen als jodium. Maar de keuze aan broodsoorten is enorm: van wit tot bruin en van volkoren tot meergranen. Hoe kies je gezond? In deze blog leggen we het je uit!

Verschil tussen volkoren, bruin en wit

Niet alle broodsoorten staan in de Schijf van Vijf. Dat privilege is alleen weggelegd voor volkorenbrood en bruinbrood. Alleen in deze broodsoorten zitten, naast koolhydraten en jodium, ook veel vezels, B-vitaminen en ijzer.

Volkorenbrood is voor je gezondheid het summum. Volkoren betekent letterlijk ‘de hele graankorrel’. Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel, waarbij de hele graankorrel is vermalen. Dit in tegenstelling tot witbrood. Dat is gemaakt van bloem. Bloem is geraffineerd meel van alleen de meelkern van de graankorrel. Het mist dus de voedingsstoffen uit de zemel en kiem. Daardoor bevat witbrood beduidend minder vezels, vitaminen en mineralen dan volkorenbrood. Bruinbrood zit tussen witbrood en volkoren in: het is gemaakt met een mix van volkorenmeel en bloem.

Hoe bruiner hoe beter?

Hoe herken je nu een gezond volkorenbrood? Dat is sinds kort een stuk eenvoudiger dan vroeger. Er zijn namelijk nieuwe regels voor brood. Bij elk brood moet duidelijk vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren. Dat moet op de verpakking of bij het broodschap staan of door de verkoper verteld kunnen worden.

Het lijkt heel logisch, maar deze regel gold tot nu toe alleen voor brood gemaakt van enkel tarwe, niet voor brood van andere granen als spelt of rogge of van een mix van granen. Het is wel een goede regel, want de kleur van brood zegt niet alles!

Zo is witbrood niet altijd ook echt wit van kleur; het kan ook gaan om een door moutmeel donker gekleurd brood. Als een brood van bloem gemaakt is en toch donkergekleurd, dan moet tegenwoordig dus vermeld worden dat het witbrood is. Ook al ziet het eruit als bruinbrood. Kortom: het herkennen van een gezond volkorenbrood is met de nieuwe regelgeving gemakkelijker geworden.

Ga voor volkoren!

De nieuwe broodnamen zijn dus een stuk eerlijker. En ze maken het je gemakkelijker om gezond te kiezen in het broodschap. De gezondste keuze is volkoren en dat is tegenwoordig duidelijker op het etiket terug te vinden. Ga niet af op de kleur van het brood, maar check dus het etiket. En kies je liever voor bruinbrood? Ook dat is een gezonde keuze die in de Schijf van Vijf staat. Witbrood kun je beter alleen bij uitzondering eten.

Meergranenbrood

Meergranenbrood mag alleen zo heten als er minimaal 3 graansoorten gebruikt zijn. Van de meest gebruikte graansoort mag maximaal 90% gebruikt zijn. Dus een brood van 90% tarwemeel, 5% speltmeel en 5% roggemeel mag meergranenbrood genoemd worden. Daarnaast moet er nog de vermelding wit, bruin of volkoren bij staan. Dus je kunt nu zowel wit meergranenbrood tegenkomen (bijvoorbeeld gemaakt van tarwebloem, speltbloem en roggebloem) als bruin meergranenbrood en volkoren meergranenbrood.

Genoeg spelt in speltbrood

De nieuwe broodregels maken ook een einde aan speltbrood waarin meer tarwe dan spelt zit en meergranenbrood met slechts een paar procent van andere granen dan tarwe. Alleen granen die voldoende in het brood zitten, mogen ook in de naam genoemd worden. Zo moet speltbrood gemaakt zijn van 98% speltmeel.

Verder moet de graansoort die er het meeste in zit, als eerste genoemd worden. Zit er bijvoorbeeld meer tarwe dan spelt in een brood, dan mag dat wel tarwespeltbrood heten, maar niet spelttarwebrood (of speltbrood zoals het vroeger werd genoemd). Nog een voorbeeld: maïsbrood bevat meestal meer tarwe dan maïs en moet daarom nu tarwemaisbrood genoemd worden.

Aanbevolen producten

Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(172)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(95)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,8 sterren
(144)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Strong Like Iron Gummies
Strong Like Iron Gummies
4,5 sterren
(10)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De kleur van brood zegt niet alles"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van G BENTLLAGE, geplaatst op 13-4-2023
WEKE BROOD IS HET GEZONDSTE VOOR EEN DIABETES PATIENT, MET ZO WEINIG KOOLHYDRATEN OF ZO WEINIG SUIKERS
Reactie van sandra, geplaatst op 13-4-2023
Pauline, bedankt voor deze info. Is bekend vanaf wanneer zijn de nieuwe regels van kracht geworden?
Reactie van Mieke, geplaatst op 12-4-2023
Duidelijkheid voor alles, we krijgen te vaak foutieve info. Gezond leven/eten is daardoor een uitdaging.
Reactie van Elise Opzitter, geplaatst op 12-4-2023
Hoe zit het met koolhydraat arm volkorenbrood? Is dat voldoende ivm vezels en vitaminen?
Reactie van Marie -Anne van der Net, geplaatst op 12-4-2023
Heel fijn dat deze aanpassing door jou gemeld worden,vroeger zat er een ouwel onder het brood met volkoren erop, dat zie ik bijna nooit meer.Is dat niet meer verplicht? Groetjes, Marie-Anne
Reactie van Wilma, geplaatst op 12-4-2023
Hoe zit het met meerzaden brood?
Reactie van Jackie, geplaatst op 12-4-2023
Dat is pas duidelijk, had het idee dat we flink voor de gek werden gehouden. Omdat ik spelt brood eet moest ik goed kijken of dat er ook wel voldoende inzat.
Reactie van Jan Nuijten, geplaatst op 12-4-2023
Dank voor de melding