De kleur van brood zegt niet alles
Nederlanders zijn echte broodeters: dagelijks happen we gemiddeld 3,5 sneetjes brood weg. Brood is een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Het levert je goede koolhydraten en mineralen als jodium. Maar de keuze aan broodsoorten is enorm: van wit tot bruin en van volkoren tot meergranen. Hoe kies je gezond? In deze blog leggen we het je uit!
Verschil tussen volkoren, bruin en wit
Niet alle broodsoorten staan in de Schijf van Vijf. Dat privilege is alleen weggelegd voor volkorenbrood en bruinbrood. Alleen in deze broodsoorten zitten, naast koolhydraten en jodium, ook veel vezels, B-vitaminen en ijzer.
Volkorenbrood is voor je gezondheid het summum. Volkoren betekent letterlijk ‘de hele graankorrel’. Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel, waarbij de hele graankorrel is vermalen. Dit in tegenstelling tot witbrood. Dat is gemaakt van bloem. Bloem is geraffineerd meel van alleen de meelkern van de graankorrel. Het mist dus de voedingsstoffen uit de zemel en kiem. Daardoor bevat witbrood beduidend minder vezels, vitaminen en mineralen dan volkorenbrood. Bruinbrood zit tussen witbrood en volkoren in: het is gemaakt met een mix van volkorenmeel en bloem.
Hoe bruiner hoe beter?
Hoe herken je nu een gezond volkorenbrood? Dat is sinds kort een stuk eenvoudiger dan vroeger. Er zijn namelijk nieuwe regels voor brood. Bij elk brood moet duidelijk vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren. Dat moet op de verpakking of bij het broodschap staan of door de verkoper verteld kunnen worden.
Het lijkt heel logisch, maar deze regel gold tot nu toe alleen voor brood gemaakt van enkel tarwe, niet voor brood van andere granen als spelt of rogge of van een mix van granen. Het is wel een goede regel, want de kleur van brood zegt niet alles!
Zo is witbrood niet altijd ook echt wit van kleur; het kan ook gaan om een door moutmeel donker gekleurd brood. Als een brood van bloem gemaakt is en toch donkergekleurd, dan moet tegenwoordig dus vermeld worden dat het witbrood is. Ook al ziet het eruit als bruinbrood. Kortom: het herkennen van een gezond volkorenbrood is met de nieuwe regelgeving gemakkelijker geworden.
Ga voor volkoren!
De nieuwe broodnamen zijn dus een stuk eerlijker. En ze maken het je gemakkelijker om gezond te kiezen in het broodschap. De gezondste keuze is volkoren en dat is tegenwoordig duidelijker op het etiket terug te vinden. Ga niet af op de kleur van het brood, maar check dus het etiket. En kies je liever voor bruinbrood? Ook dat is een gezonde keuze die in de Schijf van Vijf staat. Witbrood kun je beter alleen bij uitzondering eten.
Meergranenbrood
Meergranenbrood mag alleen zo heten als er minimaal 3 graansoorten gebruikt zijn. Van de meest gebruikte graansoort mag maximaal 90% gebruikt zijn. Dus een brood van 90% tarwemeel, 5% speltmeel en 5% roggemeel mag meergranenbrood genoemd worden. Daarnaast moet er nog de vermelding wit, bruin of volkoren bij staan. Dus je kunt nu zowel wit meergranenbrood tegenkomen (bijvoorbeeld gemaakt van tarwebloem, speltbloem en roggebloem) als bruin meergranenbrood en volkoren meergranenbrood.
Genoeg spelt in speltbrood
De nieuwe broodregels maken ook een einde aan speltbrood waarin meer tarwe dan spelt zit en meergranenbrood met slechts een paar procent van andere granen dan tarwe. Alleen granen die voldoende in het brood zitten, mogen ook in de naam genoemd worden. Zo moet speltbrood gemaakt zijn van 98% speltmeel.
Verder moet de graansoort die er het meeste in zit, als eerste genoemd worden. Zit er bijvoorbeeld meer tarwe dan spelt in een brood, dan mag dat wel tarwespeltbrood heten, maar niet spelttarwebrood (of speltbrood zoals het vroeger werd genoemd). Nog een voorbeeld: maïsbrood bevat meestal meer tarwe dan maïs en moet daarom nu tarwemaisbrood genoemd worden.
Aanbevolen producten
Lees ook
Alles over Omega-3
Wist je dat er verschillende soorten omega-3 zijn? En heeft een omega-3-supplement zin? Wij beantwoorden in deze blog 5 veelgestelde vragen over omega-3.
Lees meer Lees meerOvernight oats met banaan
Op zoek naar een snel en gezond ontbijt? Probeer dan eens overnight oats! Wij delen ons favoriete recept en waarom het zo gezond is.
Lees meer Lees meer5 vragen over koffie
In deze blog beantwoorden we de 5 meest gestelde vragen over ons geliefde bakkie troost.
Lees meer Lees meer