Terug naar overzicht

De 5-secondenregel: feit of fabel?

De 5-secondenregel: feit of fabel?
Pauline
5-5-2023
2 Reacties
ijsje de grond

Sommige mensen vertrouwen op de 5-secondenregel: als je eten op de grond laat vallen en dit binnen 5 tellen opraapt, zouden er nog geen virussen en bacteriën op het gevallen voedsel zitten. Amerikaanse studenten onderzochten of dit ook daadwerkelijk zo is. Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Ontdek het in deze blog.

De 5-secondenregel

Sommige mensen hebben de gewoonte om op de grond gevallen voedsel snel op te rapen en het nog te eten als het binnen 5 seconden gebeurt. Dit staat bekend als de 5-secondenregel. Dit omdat men gelooft dat als het voedsel binnen deze korte tijdspanne wordt opgeraapt, er nog geen bacteriën en virussen op het voedsel kunnen zitten.

Amerikaans onderzoek

Om te onderzoeken of dit waar is, hebben Amerikaanse studenten voedsel in contact gebracht met oppervlakken die besmet waren met de bacterie E. coli. Ze ontdekten dat zelfs na korter contact dan 5 seconden, aanzienlijke hoeveelheden van de bacterie op het voedsel werden aangetroffen. Dit betekent dat de 5-secondenregel een fabel is en dat het niet verstandig is om voedsel op te rapen dat op de grond is gevallen.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat bacteriën binnen een fractie van een seconde op voedsel terechtkomen nadat het op de grond is gevallen. Dit betekent dat voedsel dat op de grond valt, in principe meteen besmet is en dat er geen korte tijdspanne is waarin het nog veilig is om op te rapen. Wel blijkt uit onderzoek dat hoe langer het voedsel op de grond ligt, hoe meer bacteriën erop aangetroffen worden. Dit komt doordat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en zich verspreiden.

Bacteriën zijn overal

Het is belangrijk om te benadrukken dat bacteriën overal op zitten en dat we er dagelijks mee in contact komen. Niet alle bacteriën zijn schadelijk voor ons en ons immuunsysteem is in staat om de meeste bacteriën te bestrijden. De kans dat we ziek worden door bacteriën op ons voedsel is dan ook heel klein, tenzij het voedsel in aanraking is gekomen met schadelijke bacteriën zoals E. coli.

7 tips voor minder bacteriën

Naast het vermijden van de 5-secondenregel zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan schadelijke bacteriën op voedsel te verminderen. Hier zijn enkele tips:

  1. Was je handen regelmatig met water en zeep. Dit is vooral belangrijk voordat je voedsel gaat bereiden en nadat je naar het toilet bent geweest. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast gedurende ten minste 20 seconden.
  2. Was fruit en groenten grondig voordat je ze eet of bereidt. Hierdoor verwijder je eventuele bacteriën die zich op de oppervlakte van het voedsel bevinden.
  3. Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees, gevogelte, vis en groenten. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting tussen verschillende soorten voedsel.
  4. Bereid voedsel op de juiste temperatuur. Houd rauw vlees en gevogelte gekoeld totdat je het gaat bereiden en zorg ervoor dat het voedsel volledig gaar is voordat je het serveert.
  5. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat gekoeld voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard en gooi voedsel weg dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan.
  6. Reinig en desinfecteer regelmatig oppervlakken in de keuken, zoals aanrechtbladen, snijplanken en keukengerei. Dit helpt om eventuele bacteriën te verwijderen die zich op deze oppervlakken kunnen bevinden.
  7. Boost je weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën op voedsel. Het is daarom belangrijk om je immuunsysteem goed te ondersteunen. Kan jouw weerstand extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan onze weerstandboosters.

Door deze tips te volgen, verklein je de kans dat je ziek wordt door eventuele schadelijke bacteriën op voedsel.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(73)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(22)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Weerstand Complex
Weerstand Complex
4,4 sterren
(10)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Voordeelpakket Weerstand Plus
10% Korting
Voordeelpakket Weerstand Plus
5 sterren
(1)
Vanaf € 55,71
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(32)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(117)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De 5-secondenregel: feit of fabel?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Di ni van Rutte, geplaatst op 2-6-2023
Zeer duidelijk bericht waar je wat aan hebt! Dat dit niet bij iedereen bekend is?
Reactie van Bianca, geplaatst op 31-5-2023
Om besmet, met wat dan ook, te raken, zijn er 3 belangrijke facturen. Bacterie, schimmel of virus is slechts 1 van de 3 en zal dus nooit genoeg zijn om iemand ziek te maken als aan de andere 2 wel wordt voldaan. Juist door te schoon te zijn, kan je immuunsysteem zich niet trainen. Dus de belangrijkste factor is gewoon je weerstand.