De 5-secondenregel: feit of fabel?

Sommige mensen vertrouwen op de 5-secondenregel: als je eten op de grond laat vallen en dit binnen 5 tellen opraapt, zouden er nog geen virussen en bacteriën op het gevallen voedsel zitten. Amerikaanse studenten onderzochten of dit ook daadwerkelijk zo is. Kun je eten dat op de grond heeft gelegen écht nog opeten? Ontdek het in deze blog.
De 5-secondenregel
Sommige mensen hebben de gewoonte om op de grond gevallen voedsel snel op te rapen en het nog te eten als het binnen 5 seconden gebeurt. Dit staat bekend als de 5-secondenregel. Dit omdat men gelooft dat als het voedsel binnen deze korte tijdspanne wordt opgeraapt, er nog geen bacteriën en virussen op het voedsel kunnen zitten.
Amerikaans onderzoek
Om te onderzoeken of dit waar is, hebben Amerikaanse studenten voedsel in contact gebracht met oppervlakken die besmet waren met de bacterie E. coli. Ze ontdekten dat zelfs na korter contact dan 5 seconden, aanzienlijke hoeveelheden van de bacterie op het voedsel werden aangetroffen. Dit betekent dat de 5-secondenregel een fabel is en dat het niet verstandig is om voedsel op te rapen dat op de grond is gevallen.
Het onderzoek heeft ook aangetoond dat bacteriën binnen een fractie van een seconde op voedsel terechtkomen nadat het op de grond is gevallen. Dit betekent dat voedsel dat op de grond valt, in principe meteen besmet is en dat er geen korte tijdspanne is waarin het nog veilig is om op te rapen. Wel blijkt uit onderzoek dat hoe langer het voedsel op de grond ligt, hoe meer bacteriën erop aangetroffen worden. Dit komt doordat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en zich verspreiden.
Bacteriën zijn overal
Het is belangrijk om te benadrukken dat bacteriën overal op zitten en dat we er dagelijks mee in contact komen. Niet alle bacteriën zijn schadelijk voor ons en ons immuunsysteem is in staat om de meeste bacteriën te bestrijden. De kans dat we ziek worden door bacteriën op ons voedsel is dan ook heel klein, tenzij het voedsel in aanraking is gekomen met schadelijke bacteriën zoals E. coli.
7 tips voor minder bacteriën
Naast het vermijden van de 5-secondenregel zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan schadelijke bacteriën op voedsel te verminderen. Hier zijn enkele tips:
- Was je handen regelmatig met water en zeep. Dit is vooral belangrijk voordat je voedsel gaat bereiden en nadat je naar het toilet bent geweest. Zorg ervoor dat je je handen grondig wast gedurende ten minste 20 seconden.
- Was fruit en groenten grondig voordat je ze eet of bereidt. Hierdoor verwijder je eventuele bacteriën die zich op de oppervlakte van het voedsel bevinden.
- Gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees, gevogelte, vis en groenten. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting tussen verschillende soorten voedsel.
- Bereid voedsel op de juiste temperatuur. Houd rauw vlees en gevogelte gekoeld totdat je het gaat bereiden en zorg ervoor dat het voedsel volledig gaar is voordat je het serveert.
- Bewaar voedsel op de juiste temperatuur. Zorg ervoor dat gekoeld voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard en gooi voedsel weg dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan.
- Reinig en desinfecteer regelmatig oppervlakken in de keuken, zoals aanrechtbladen, snijplanken en keukengerei. Dit helpt om eventuele bacteriën te verwijderen die zich op deze oppervlakken kunnen bevinden.
- Boost je weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën op voedsel. Het is daarom belangrijk om je immuunsysteem goed te ondersteunen. Kan jouw weerstand extra ondersteuning gebruiken? Bekijk dan onze weerstandboosters.
Door deze tips te volgen, verklein je de kans dat je ziek wordt door eventuele schadelijke bacteriën op voedsel.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
5 vragen over hooikoorts
Stuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’ en delen tips om symptomen te verlichten.
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Reactie van Di ni van Rutte, geplaatst op 2-6-2023
Zeer duidelijk bericht waar je wat aan hebt! Dat dit niet bij iedereen bekend is?Reactie van Bianca, geplaatst op 31-5-2023
Om besmet, met wat dan ook, te raken, zijn er 3 belangrijke facturen. Bacterie, schimmel of virus is slechts 1 van de 3 en zal dus nooit genoeg zijn om iemand ziek te maken als aan de andere 2 wel wordt voldaan. Juist door te schoon te zijn, kan je immuunsysteem zich niet trainen. Dus de belangrijkste factor is gewoon je weerstand.Lees ook


