De (on)zin van sportdranken

sportdrank-zin-of-onzin_09f2365e.jpg

Tijdens het sporten is het belangrijk om veel te drinken. Er zijn dan ook veel soorten sportdranken te vinden. Zoveel dat je bijna niet meer weet welke je moet gebruiken. Maar waarom en wanneer heb je een sportdrank nodig? En welke sportdrank?

Tijdens het sporten hebben je spieren energie nodig om te kunnen doen wat jij wil. Het liefst verbruiken je spieren energie in de vorm van koolhydraten (glucose). Koolhydraten staan voor turbo-energie omdat energie uit koolhydraten drie keer zo snel wordt vrijgemaakt als uit vetten. In sportdranken zit deze energie.

Als de koolhydraten eenmaal verbrand zijn gaan de sportprestaties achteruit. Dit is gemiddeld na een uur. Dan gaat het lichaam over op het verbranden van vet. Om dezelfde hoeveelheid energie uit vet te halen als koolhydraat, gebruikt het lichaam meer zuurstof. Het duurt daardoor langer en kost meer energie. Je kunt je voorstellen dat je daardoor minder gemakkelijk je oefeningen kunt uitvoeren. Je sportprestatie gaat dus achteruit.

De volgende vraag is:
’Welke sportdrank moet ik nemen op welk moment?’

Dat ligt aan hoeveel koolhydraten er in de drank zit. Als er teveel glucose in de drank zit moet het lichaam dit eerst verdunnen zodat het kan worden gebruikt voor energie. Deze dranken kun je het beste bewaren voor na het sporten zoals een ‘AA High Energy Drink’. ‘AA’ staat voor ‘After Activity’, (dus voor na het sporten!). Dranken voor na het sporten bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter en noemen we hypertoon. Hiermee kun je de voorraad glucose weer aanvullen. Dat is belangrijk om goed te herstellen.

“Als je korter dan een uur sport kun je het beste water drinken.”

Bij de juiste hoeveelheid koolhydraten (6 tot 8 gram per 100 milliliter), kan het lichaam het glucose direct opnemen en als energie gebruiken. Deze sportdranken noemen wij isotoon. De hoeveelheid koolhydraten staan op het etiket van de sportdrank. Voorbeelden van isotone dranken zijn ‘Aquarius ‘ en ‘AA Isotone’.

Voordat je gaat sporten is het dus goed om eerst na te gaan hoelang je gaat sporten. Als je korter dan een uur sport kun je het beste water drinken omdat je lichaam nog voldoende koolhydraten heeft. Pas als je langer dan een uur gaat sporten is het verstandig om een (isotone) sportdrank te gebruiken. Op deze manier kun je op maximaal niveau blijven presteren en alles uit jezelf halen!

 


 

Bas Belder
Voedingsdeskundige Flinndal Nederland BV


Lees ook:

Sporten als goed voornemen, je hoort het vaak. Maar heb je wel eens van deze sporten gehoord? Ga origineel sportief het nieuwe jaar in met deze sporttips. Lees meer

Koffie als positieve invloed op sportprestaties. Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Lees hier meer over de positieve invloed van koffie. Lees meer

Voorkom overbelaste spieren of blessures tijdens het sporten. Lees hier vijf tips wat je kunt doen om blessures tijdens het sporten kunt voorkomen. Lees meer

Geef een reactie op: De (on)zin van sportdranken

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.