Terug naar overzicht

De (on)zin van sportdranken

De (on)zin van sportdranken
Bas
6-2-2014
0 Reacties

sportdrank-zin-of-onzin_09f2365e.jpg

Tijdens het sporten is het belangrijk om veel te drinken. Er zijn dan ook veel soorten sportdranken te vinden. Zoveel dat je bijna niet meer weet welke je moet gebruiken. Maar waarom en wanneer heb je een sportdrank nodig? En welke sportdrank?

Tijdens het sporten hebben je spieren energie nodig om te kunnen doen wat jij wil. Het liefst verbruiken je spieren energie in de vorm van koolhydraten (glucose). Koolhydraten staan voor turbo-energie omdat energie uit koolhydraten drie keer zo snel wordt vrijgemaakt als uit vetten. In sportdranken zit deze energie.

Als de koolhydraten eenmaal verbrand zijn gaan de sportprestaties achteruit. Dit is gemiddeld na een uur. Dan gaat het lichaam over op het verbranden van vet. Om dezelfde hoeveelheid energie uit vet te halen als koolhydraat, gebruikt het lichaam meer zuurstof. Het duurt daardoor langer en kost meer energie. Je kunt je voorstellen dat je daardoor minder gemakkelijk je oefeningen kunt uitvoeren. Je sportprestatie gaat dus achteruit.

De volgende vraag is:
’Welke sportdrank moet ik nemen op welk moment?’

Dat ligt aan hoeveel koolhydraten er in de drank zit. Als er teveel glucose in de drank zit moet het lichaam dit eerst verdunnen zodat het kan worden gebruikt voor energie. Deze dranken kun je het beste bewaren voor na het sporten zoals een ‘AA High Energy Drink’. ‘AA’ staat voor ‘After Activity’, (dus voor na het sporten!). Dranken voor na het sporten bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter en noemen we hypertoon. Hiermee kun je de voorraad glucose weer aanvullen. Dat is belangrijk om goed te herstellen.

“Als je korter dan een uur sport kun je het beste water drinken.”

Bij de juiste hoeveelheid koolhydraten (6 tot 8 gram per 100 milliliter), kan het lichaam het glucose direct opnemen en als energie gebruiken. Deze sportdranken noemen wij isotoon. De hoeveelheid koolhydraten staan op het etiket van de sportdrank. Voorbeelden van isotone dranken zijn ‘Aquarius ‘ en ‘AA Isotone’.

Voordat je gaat sporten is het dus goed om eerst na te gaan hoelang je gaat sporten. Als je korter dan een uur sport kun je het beste water drinken omdat je lichaam nog voldoende koolhydraten heeft. Pas als je langer dan een uur gaat sporten is het verstandig om een (isotone) sportdrank te gebruiken. Op deze manier kun je op maximaal niveau blijven presteren en alles uit jezelf halen!

 


 

Bas Belder
Voedingsdeskundige Flinndal Nederland BV

Aanbevolen producten

Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,5 sterren
(13)
Vanaf € 26,31
Bekijk product
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De (on)zin van sportdranken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties