Terug naar overzicht

Zo bouw je sterke botten!

Zo bouw je sterke botten!
Florien
3-2-2022
1 Reactie
Sterke Botten

Gezonde en sterke botten, echt de moeite waard om aan te werken. Het zorgt voor kracht, stabiliteit en vermindert de kans op blessures bij het sporten. Ook botten hebben gezonde voeding nodig. Voed je botten dus!

Bewegen

Botweefsel is net zo levend en actief als alle andere weefsels in je lichaam. Het kan sterker en weer zwakker worden en dat hangt af van de hoeveelheid mineralen zoals calcium en fosfaat die in het bot terecht komen. Hoe sterk je botten zijn, is voor ongeveer 60 procent genetisch bepaald. Maar je leefstijl bepaalt de rest: activiteit en voeding. Vooral training is belangrijk. Botten worden sterk van activiteiten met belasting, dat betekent dat je een vorm van beweging kiest waarbij je lichaamsgewicht “drukt” op de botten. Bijvoorbeeld wandelen, joggen of tennissen. Bij fietsen of zwemmen wordt je lichaam gedragen door de fiets of het water, waardoor je botten minder worden uitgedaagd.

Calcium

Naast training is de juiste voeding nodig voor sterke botten. De belangrijkste bouwstof daarbij is het mineraal calcium. Dat komt van nature vooral voor in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, kwark en kaas. Het Voedingscentrum adviseert daarom om dagelijks 2-3 porties zuivel en 40 gram kaas te eten. Zonder zuivel is het moeilijk om de dagelijkse aanbeveling van 1000-1200 mg calcium voor volwassenen binnen te krijgen. Lukt het niet? Zoek dan naar andere oplossingen, zoals producten die zijn verrijkt met calcium. Of eet regelmatig noten en donkergroene groenten, al bevatten die producten in verhouding veel minder calcium dan zuivel.

Vitamine D

De tweede belangrijke voedingsstof voor sterke botten is vitamine D. Want je kunt nog zoveel liters melk drinken, zonder vitamine D kan de calcium uit die melk niet in je botten terecht komen. Je huid kan zelf vitamine D maken, onder invloed van zonlicht. Dit werkt in Nederland alleen in de maanden april tot oktober, als de zon hier krachtig genoeg is. De Gezondheidsraad adviseert veel groepen in de samenleving extra vitamine D te slikken. Dat zijn baby’s en jonge kinderen tot en met 4 jaar, zwangere vrouwen, ouderen (vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar) en mensen met een getinte huid. Natuurlijke bronnen van vitamine D in je voeding zijn eidooiers, lever en vette vis. Aan margarine is extra vitamine D toegevoegd.

Magnesium

Ook het mineraal magnesium is betrokken bij de opbouw van botweefsel. Het helpt bij de regulatie van de hoeveelheid calcium in je bloed (en het is trouwens ook belangrijk voor een goede werking van de spieren). Magnesium komt in heel veel producten voor, bijvoorbeeld in volkoren pasta, sesamzaad, banaan, spinazie, peulvruchten en extra pure chocolade.

Vitamine K2

Het vrij onbekende vitamine K2 ondersteunt ook gezonde botten. Dit vitamine zit bijvoorbeeld in eieren, kaas, yoghurt en gefermenteerde sojaproducten (tempeh, miso, natto).

Piekbotmassa

Tijdens de groei neemt de botmassa toe, en de hoeveelheid botmassa blijft toenemen tot ongeveer je dertigste levensjaar. Dan is de botmassa op z’n grootst, en dit wordt ook wel piekbotmassa genoemd. Zorg dat die massa zo groot mogelijk is! Want na je dertigste verjaardag neemt de botmassa langzaam maar zeker af. Bij vrouwen verloopt dit proces na de overgang sneller. Voor hen een extra reden om hun botten goed te voeden en te trainen!

Nieuw: Flinndal Gewrichtsformule - om soepel en fit te blijven

Flinndal Gewrichtsformule

Flinndal Gewrichtsformule bevat een unieke combinatie van ingrediënten om soepel en fit door het leven te blijven gaan. Denk aan vitamine C en Boswellia serrata* voor soepele gewrichten, vitamine D voor de botten en spieren en omega-3 visvetzuren voor het hart.

Soepel bewegen

Ons bewegingsapparaat bestaat uit verschillende onderdelen: gewrichten, botten en spieren. Als deze onderdelen goed samenwerken, kunnen we onze ledematen soepel en op veel manieren bewegen. Flinndal Gewrichtsformule is speciaal bestemd voor volwassenen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het behoud van soepele gewrichten, spieren en sterke botten.

Meer producten voor botten

Flinndal heeft verschillende producten die een welkome aanvulling kunnen vormen voor botten en gewrichten.

Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(176)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(118)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(155)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Zo bouw je sterke botten!"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Monique De Winter, geplaatst op 3-3-2022
Kunnen klachten van spieren en gewrichten eerst erger worden door het gebruik van dit middel?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 4-3-2022
Beste Monique, indien u doelt op onze nieuwe Flinndal Gewrichtsformule dan kan ik u verzekeren dat dit niet het geval is. De ingrediënten in dit product werken direct ondersteund voor de spieren en het behoud van soepele gewrichten, zonder dat klachten eerst erger worden. Wel kan het een poosje duren voordat u resultaat merkt bij gebruik van dit product. De werkzame stoffen moeten namelijk in voldoende concentratie op de relevante plekken in het lichaam komen, en dit duurt helaas een poos. Ik raad u dan ook om hier rekening mee te houden bij het evalueren van de werking van dit product. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice