Terug naar overzicht

7 feiten en fabels over je blaas

7 feiten en fabels over je blaas
Flinndal
26-8-2015
0 Reacties
Blaas"

Kan je blaas knappen als je je plas te lang ophoudt? Moet je van alcohol vaker naar het toilet? Er gaan verschillende feiten over de blaas ten ronde, maar zijn deze ook allemaal waar? Wij hebben de meest besproken feiten én fabels voor je op een rijtje gezet.


1. Je blaas kan zich vullen met een halve liter urine

Waar! In je bekkenholte bevindt zich je blaas. Als de blaas niet gevuld is met urine is deze redelijk klein, maar zodra er urine instroomt, wordt hij langzaamaan groter. De maximale hoeveelheid urine die in de blaas opgeslagen kan worden is ongeveer 600 milliliter. Iets meer dan een halve liter dus! Vaak krijg je bij 300 tot 400 milliliter al aandrang om te gaan plassen.


2. Je blaas kan knappen als je te lang je plas ophoudt

Niet waar! Je blaas kan niet knappen als je te lang je plas ophoudt. Wel kan de blaas uitrekken en hierdoor zijn knijpkracht verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat uit plassen lastiger gaat. Ook kan de druk in de blaas te hoog worden en kunnen op den duur je nieren beschadigd raken. Dit gebeurt pas als je te vaak je plas te lang ophoudt. Een enkele keer is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om bij aandrang altijd naar het toilet te gaan.


3. Van alcohol moet je vaker naar het toilet

Waar! Normaal gesproken zorgt het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd, ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uit plassen. Alcohol remt de aanmaak van dit hormoon, waardoor we vaker naar het toilet moeten. Pas wanneer je lichaam de alcohol heeft afgebroken, komt de aanmaak van ADH weer op gang. Het is dus verstandig om tijdens het drinken van alcohol ook water te drinken om niet uit te drogen.


4. De urinebuis van vrouwen is korter dan die van mannen

Waar! Bij vrouwen is de urinebuis tweeënhalf tot vier centimeter lang. Bij mannen is deze wel 20 centimeter lang. De korte lengte van de urinebuis zorgt ervoor dat vrouwen vatbaarder zijn voor besmettingen van de blaas en de urinestreek.


5. Minder drinken helpt bij urineverlies

Niet waar! Te weinig drinken verstoort juist het plaspatroon en het maakt de urine geconcentreerder. Dit zorgt ervoor dat de blaas sneller geïrriteerd is en de kans op een infectie groter wordt. Ook kan de blaas hierdoor steeds minder urine vasthouden.


6. Urine laat zien in welk land je woont

Waar! Uit onderzoek onder 4630 mensen bleek de samenstelling van de urine tussen bijvoorbeeld Japanners, Chinezen, Noord-Amerikanen en Zuid-Amerikanen te verschillen. Toch een leuk weetje!


7. Met een volle blaas ben je minder impulsief

Waar! Uit onderzoek is gebleken dat je betere en doordachtere beslissingen neemt met een volle blaas. Zo zou je als je nodig moet plassen de lange termijn resultaten beter in de gaten houden. Reden hiervoor zou zijn dat de controle die de hersenen moet uitoefenen over de blaas er ook voor zorgt dat de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Je bent dus minder impulsief bij hoge nood.


Tips om de blaas gezond te houden

  1. Niet te lang wachten met naar het toilet gaan als je aandrang voelt en rustig plassen zodat je de blaas goed leeg plast.
  2. Voorkom dat darmbacteriën in de blaas terecht kunnen komen, veeg je billen daarom altijd naar achteren af.
  3. Drink veel water. Dat zorgt ervoor dat je regelmatig moet plassen zodat de blaas zich schoon kan spoelen.


Cranberry

Extra aandacht voor je blaas

Wil je je blaas beschermen tegen de invloeden van buitenaf? Kies dan voor Flinndal Cranberry. Flinndal Cranberry bevat 400 mg cranberry extract en is verrijkt met 40 mg guldenroede-extract. Deze plantaardige stof ondersteunt de blaas en de urinewegen. De extra toegevoegde vitamine C is goed voor het immuunsysteem en beschermt als antioxidant de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zonder toevoeging van suiker.


Aanbevolen producten

Cranberry
Cranberry
4,8 sterren
(152)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Prosta QR
Prosta QR
3,8 sterren
(14)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
4,6 sterren
(16)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(67)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(41)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(131)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(97)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(84)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(87)
Vanaf € 16,95
Bekijk product

Lees ook

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Tips voor verlichting bij prikkelbare darm syndroom

Ervaar je vaak buikpijn, -krampen, een opgeblazen gevoel of onregelmatige stoelgang? Dan is de kans groot dat je bekend bent met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Maar wat houdt PDS precies in? En zijn er manieren om de symptomen te verlichten?

Lees meer Lees meer
Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering tegengaan? Dat doe je van binnenuit!

Huidveroudering is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar wist je dat je hier zelf ook invloed op hebt?

Lees meer Lees meer
Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"7 feiten en fabels over je blaas"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties