Terug naar overzicht

6 weetjes over de hersenen

6 weetjes over de hersenen
Pauline
14-9-2023
0 Reacties
hersenen

Het menselijk brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. Hoewel we er altijd mee te maken hebben, blijft het grotendeels een mysterie en weten de meeste mensen weinig over het brein. Wist je bijvoorbeeld dat de hersenen van vrouwen kleiner zijn dan van mannen? Of dat we zo’n 86 miljard hersencellen hebben? In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over het brein!

1. Rond je 30ste zijn je hersenen klaar met ontwikkelen

De meeste hersenontwikkeling vindt plaats voor je 30ste. Maar dit betekent niet dat je hersenen op je 30ste stoppen met veranderen. Het brein blijft zich gedurende je hele leven veranderen. Zo worden er nieuwe verbindingen aangelegd of versterkt wanneer je nieuwe dingen leert of traint. Ongebruikte verbindingen worden juist zwakker. Deze aanhoudende aanpassing en verandering in de hersenen staat bekend als neuroplasticiteit.

2. Het brein bevat zo’n 86 miljard hersencellen

Het menselijk brein is buitengewoon complex en bestaat uit biljoenen neuronen, de cellen die signalen in de vorm van elektrische impulsen doorgeven. De schatting van 86 miljard hersencellen benadrukt de verbazingwekkende capaciteit van het brein en zijn vermogen om informatie te verwerken en op te slaan.

3. Vrouwen hebben kleinere hersenen dan mannen

De gemiddelde hersengrootte bij mannen is groter dan bij vrouwen. Toch heeft de omvang van het brein weinig te maken met intelligentie. Intelligentie gaat eerder om de complexiteit van de neurale verbindingen en hoe goed de hersenen functioneren. Een klein brein met veel neurale verbindingen werkt beter dan een groot brein met weinig verbindingen.

4. Stress stimuleert je hersenen

In beperkte hoeveelheden kan stress een positief effect hebben op de hersenen. Matige stress kan de alertheid verhogen en het geheugen verbeteren. Het probleem ontstaat wanneer stress chronisch wordt, omdat dit schadelijk kan zijn en kan leiden tot problemen zoals angst en depressie.

5. De hersenhelften werken samen

Je hersenen bestaan uit een linker- en rechterhersenhelft. Beide helften hebben zo hun eigen specialisaties. Toch werken deze hersenhelften nauw samen. Dit gebeurt via een dikke bundel zenuwvezels genaamd de hersenbalk. Samenwerking tussen de hersenhelften is essentieel voor een optimale cognitieve functie, en veel taken vereisen coördinatie tussen beide helften.

6. Je brein verbruikt ongeveer 20% van alle energie

Ondanks dat het brein ongeveer 2% van je lichaamsgewicht uitmaakt, verbruikt je brein een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dit komt omdat het actief is, zelfs als je slaapt, om vitale functies zoals ademhaling en hartslag te ondersteunen. Het hoge energieverbruik benadrukt het belang van goede voeding voor de gezondheid van je brein.

Goede voedingsstoffen voor je brein

Om je brein te ondersteunen is het belangrijk om het van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Voedingsstoffen die goed zijn voor je brein zijn onder andere: blauwe bessen, bosbessen, vette vis, eieren, groene thee en noten. Daarnaast heeft Flinndal een reeks supplementen voor mentale ondersteuning, zoals Flinndal Mentaserin. Bekijk hier het volledige assortiment.

Bron: Hersenstichting

Aanbevolen producten

Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,5 sterren
(15)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Mentaserin
Mentaserin
Vanaf € 26,95
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(3)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4 sterren
(73)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,5 sterren
(8)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,9 sterren
(7)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,3 sterren
(32)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,7 sterren
(57)
Vanaf € 12,45
Bekijk product

Lees ook

5 veelgestelde vragen over vitamine C

5 veelgestelde vragen over vitamine C

Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en is essentieel voor onze gezondheid. Hier vind je antwoord op 5 veelgestelde vragen over vitamine C.

Lees meer Lees meer
Top 5 supplementen voor meer energie

Top 5 supplementen voor meer energie

Een gebrek aan energie heeft impact op je dagelijkse leven. In deze blog geven we je tips en lichten we onze top 5 supplementen uit voor meer energie!

Lees meer Lees meer
5 vragen over zweten

5 vragen over zweten

Zweten is een natuurlijk proces, dat van belang is voor onze gezondheid. Desondanks bestaan er veel vragen en misvattingen over zweten. Wat is bijvoorbeeld een normale hoeveelheid zweet? In deze blog worden vijf veelgestelde vragen over zweten beantwoord!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"6 weetjes over de hersenen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties