Terug naar overzicht

6 weetjes over de hersenen

6 weetjes over de hersenen
Pauline
14-9-2023
0 Reacties
hersenen

Het menselijk brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. Hoewel we er altijd mee te maken hebben, blijft het grotendeels een mysterie en weten de meeste mensen weinig over het brein. Wist je bijvoorbeeld dat de hersenen van vrouwen kleiner zijn dan van mannen? Of dat we zo’n 86 miljard hersencellen hebben? In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over het brein!

1. Rond je 30ste zijn je hersenen klaar met ontwikkelen

De meeste hersenontwikkeling vindt plaats voor je 30ste. Maar dit betekent niet dat je hersenen op je 30ste stoppen met veranderen. Het brein blijft zich gedurende je hele leven veranderen. Zo worden er nieuwe verbindingen aangelegd of versterkt wanneer je nieuwe dingen leert of traint. Ongebruikte verbindingen worden juist zwakker. Deze aanhoudende aanpassing en verandering in de hersenen staat bekend als neuroplasticiteit.

2. Het brein bevat zo’n 86 miljard hersencellen

Het menselijk brein is buitengewoon complex en bestaat uit biljoenen neuronen, de cellen die signalen in de vorm van elektrische impulsen doorgeven. De schatting van 86 miljard hersencellen benadrukt de verbazingwekkende capaciteit van het brein en zijn vermogen om informatie te verwerken en op te slaan.

3. Vrouwen hebben kleinere hersenen dan mannen

De gemiddelde hersengrootte bij mannen is groter dan bij vrouwen. Toch heeft de omvang van het brein weinig te maken met intelligentie. Intelligentie gaat eerder om de complexiteit van de neurale verbindingen en hoe goed de hersenen functioneren. Een klein brein met veel neurale verbindingen werkt beter dan een groot brein met weinig verbindingen.

4. Stress stimuleert je hersenen

In beperkte hoeveelheden kan stress een positief effect hebben op de hersenen. Matige stress kan de alertheid verhogen en het geheugen verbeteren. Het probleem ontstaat wanneer stress chronisch wordt, omdat dit schadelijk kan zijn en kan leiden tot problemen zoals angst en depressie.

5. De hersenhelften werken samen

Je hersenen bestaan uit een linker- en rechterhersenhelft. Beide helften hebben zo hun eigen specialisaties. Toch werken deze hersenhelften nauw samen. Dit gebeurt via een dikke bundel zenuwvezels genaamd de hersenbalk. Samenwerking tussen de hersenhelften is essentieel voor een optimale cognitieve functie, en veel taken vereisen coördinatie tussen beide helften.

6. Je brein verbruikt ongeveer 20% van alle energie

Ondanks dat het brein ongeveer 2% van je lichaamsgewicht uitmaakt, verbruikt je brein een aanzienlijke hoeveelheid energie. Dit komt omdat het actief is, zelfs als je slaapt, om vitale functies zoals ademhaling en hartslag te ondersteunen. Het hoge energieverbruik benadrukt het belang van goede voeding voor de gezondheid van je brein.

Goede voedingsstoffen voor je brein

Om je brein te ondersteunen is het belangrijk om het van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Voedingsstoffen die goed zijn voor je brein zijn onder andere: blauwe bessen, bosbessen, vette vis, eieren, groene thee en noten. Daarnaast heeft Flinndal een reeks supplementen voor mentale ondersteuning, zoals Flinndal Mentaserin. Bekijk hier het volledige assortiment.

Bron: Hersenstichting

Aanbevolen producten

Mentaserin
Mentaserin
4,2 sterren
(5)
Vanaf € 26,95
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
ZenRylax
$10.00 Korting
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(94)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Gemoedsrust
Gemoedsrust
3,8 sterren
(11)
Vanaf € 16,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(24)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw en Man
Multi 50+ Vrouw en Man
4,8 sterren
(10)
Vanaf € 41,66
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"6 weetjes over de hersenen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties