Zo gezond kunnen pannenkoeken zijn

Zin in een gezonde pannenkoek? Dan is dit het perfecte recept voor jou!
Ingrediënten (voor 2 personen):
Bereidingstijd: 15 minuten
- 150 g aardbeien
- 100 g frambozen
- 100 g blauwe bessen
- Olijfolie
- Takje verse munt
- 35 gram havermout
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel honing
- Eventueel een scheutje water of (plantaardige) melk
- Olie (om in te bakken)
- (Eventueel poedersuiker)
Zo maak je het
Maak het fruit schoon en snijd de aardbeien doormidden. Snijd de munt fijn en verdeel door het fruit. Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Pel de banaan en snijd deze in stukjes. Voeg de banaan toe aan het havermoutmeel. Maal dit samen fijn. Kluts het ei en voeg het toe aan het havermoutmengsel. Voeg er kaneel, bakpoeder, zout en honing aan toe en mix tot een glad beslag. Voeg eventueel een scheutje (plantaardige) melk of water toe als het beslag te dik is. Verhit nu de olie in een koekenpan en bak 3 kleine pannenkoekjes tegelijkertijd. Draai de pannenkoekjes zodra in het beslag luchtbellen ontstaan. Doe voor het bakken van de overige pannenkoekjes telkens opnieuw wat olie in de pan. Leg de pannenkoekjes op een bord en serveer ze met het fruit.
Superfruit
Je mag aardbeien, frambozen en blauwe bessen gerust superfruit noemen. Ze bevatten weinig suiker, heel veel vitaminen, natuurlijke antioxidanten en ze zijn verrukkelijk van smaak. Zacht fruit is wel heel kwetsbaar voor bederf. Wil je het bewaren? Haal het uit de verpakking en leg het op een laagje keukenpapier op een bord in de koelkast.
Geen keukenmachine?
In dit recept wordt meel gemaakt van gemalen havermout. Dit is ook een heerlijk basis voor bijvoorbeeld koekjes en bananenbrood. Heb je geen keukenmachine? Koop dan kant-en-klaar volkoren havermeel en gebruik een (staaf)mixer om het beslag te maken.
Havermout
Met havermout geef je meer variatie aan je ontbijt. Je kunt er niet alleen deze pannenkoekjes mee maken, maar ook havermoutpap. Ook kun je havermout gebruiken als basis voor muesli en granola. Havermout is niet alleen heel lekker, het bevat ook bèta-glucanen. Dat zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En passant binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Beta-glucanen dragen daardoor bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook


