Vitamine K2 MK-7, wat is het en waar is het goed voor?
Er zijn in totaal 13 vitaminen, waarvan vitamine A, C en D wel zo’n beetje de bekendste zijn. Vitamine K is verreweg de minst bekende, maar zeker niet een minder belangrijkere voor onze gezondheid. Wat is vitamine K en waar is het goed voor?
Wat is vitamine K2?
Vitamine K2 is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine wordt voor een deel door bacteriën aangemaakt in de dikke darm vanaf de leeftijd van ongeveer 3 maanden. Dat is ook de reden waarom baby’s in de 1e 3 maanden een aanvulling met vitamine K druppels wordt aanbevolen. De hoeveelheid vitamine K die in de darmen wordt aangemaakt is ongeveer 50% en daarom haalt ons lichaam deze vitamine ook uit voeding.
Verschillende soorten vitamine K
Er zijn 2 soorten vitamine K, namelijk vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 (phylloquinone) vind je vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool of broccoli. Vitamine K2 (menaquinone) zit vooral in gefermenteerde producten zoals kwark, kaas of yoghurt. De meeste vitamine K2 vind je in Natto. Dit is een Japans voedingsmiddel en bestaat uit gefermenteerde sojabonen. In Nederland eten we dit eigenlijk niet vanwege de smaak. Vitamine K2 wordt juist beter opgenomen in ons lichaam dan K1. Vitamine K2 levert dus een betere bijdrage aan de totale vitamine K2 inname.
Vitamine K2 (menaquinone) wordt ook wel aangeduid met de term MK. Er zijn verschillende vormen vitamine K2, zoals MK-4, MK-7, MK-8 en MK-9. MK-4 wordt als enige niet door bacteriën aangemaakt, maar wordt door dieren en mensen uit vitamine K1 gemaakt en krijgen wij binnen via vlees en eieren. MK-8 en MK-9 worden wel aangemaakt door bacteriën en vinden we hierdoor in gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt. Ook wordt het in beperkte mate door de dikke darm geproduceerd door bacteriën. En zoals hierboven genoemd vind je de meeste vitamine K2 in Natto, de gefermenteerde sojabonen uit Japan, en dit is ook meteen de best opneembare vorm in ons lichaam, namelijk MK-7.
Welke gezondheidsvoordelen heeft vitamine K?
Vitamine K (MK-7) staat de laatste vooral in de belangstelling. Dit komt doordat voor onze bloedvaten en botten deze vorm van vitamine K2 een belangrijke is. We zullen dit nader toelichten. Zowel vitamine K1 en K2 bereiken onze lever en worden gebruikt in het bloedstollingsproces. Vitamine K1 blijft met name geconcentreerd in de lever en bereikt niet of nauwelijks andere weefsel zoals het bot- en vaatweefsel. Vitamine K1 houdt zich dus met name bezig met bloedstolling. Van vitamine K2 in de vorm van MK-7 is wel aangetoond dat het makkelijk andere weefsels bereikt, beter dan MK-4 of andere vormen van menaquinon. Deze unieke eigenschap en hogere biologische beschikbaarheid is dan ook de reden waarom juist MK-7 in supplementen wordt gebruikt als ondersteuning voor botten en bloedvaten. Lees hieronder meer over de gezondheidsvoordelen.
Botten
Vitamine K is van belang voor stevige botten. Het helpt de botten gezond te houden. Zonder vitamine K kunnen bepaalde boteiwitten zoals osteocalcine niet binden aan de mineralen zoals calcium, die de botten helpen opbouwen. Het werkt daarbij mooi samen met vitamine D, een vitamine die ook van belang is voor onze botten. Van vitamine D is bekend dat het de opname van calcium in de botten verhoogd. Vitamine K2 (MK-7) en D3 helpen allebei dus met de opname van calcium.
Bloedstolling en bloedvaten
Vitamine K2 is ook van belang voor de bloedstolling. Bloed heeft de eigenschap vloeibaar te blijven, maar kan binnen een paar seconden stollen als de juiste mechanismen hiervoor zorgen. Vitamine K is nodig voor de activatie van allerlei eiwitten, zoals protrombine, die de bloedstolling mogelijk maken en zo een korstje op een wond vormen. Bij een tekort aan vitamine K verloop de bloedstolling dus niet efficiënt.
Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat vitamine K2 van positieve invloed is op de elasticiteit van onze bloedvaten. Vitamine K2 draagt bij aan een goed transport van calcium en zorgt ervoor dat de bloedvaten schoon en elastisch blijven.
Gebruik je bloedverdunners, dan kun je het beste met je arts overleggen over het gebruik van een vitamine K-supplement. Teveel vitamine K kan namelijk de werking van bloedverdunners remmen.
Flinndal Vitamine K2
Flinndal Vitamine K2 bevat 75 mcg vitamine K (MK-7) per capsule van de K2Vital vorm die helemaal trans is. Dat is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en een verantwoorde hoeveelheid. De maximaal veilige hoeveelheid voor vitamine K is namelijk 1000 mcg per dag. Zoals je hierboven hebt kunt lezen werkt vitamine K2 nauw samen met vitamine D als het om de botten gaat (opname calcium). Daarom bevat Flinndal Vitamine K2 ook 10 mcg vitamine D3. Dit is een verantwoorde en veilige dosering, ook in combinatie met andere Flinndal supplementen, want de maximaal veilige hoeveelheid voor deze vitamine is 100 mcg per dag.
Voor wie is Flinndal Vitamine K2 geschikt?
Dit product is geschikt voor volwassenen die ondersteuning van de botten kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als gevolg van het ouder worden. Let wel op als je bloedverdunners gebruikt. Vitamine K kan de werking van bloedverdunners namelijk tegengaan. Overleg daarom altijd eerst even met je arts voor gebruik.
Bekijk Vitamine K2 »
Vragen?
Heb je vragen over Flinndal Vitamine K2? Onze voedingsdeskundigen zitten op werkdagen van 9:00 tot 19:00 klaar om al je vragen te beantwoorden. Mail je vraag naar [email protected] en wij geven binnen 1 werkdag antwoord.
Aanbevolen producten
Tags
Vitamine K2Lees ook
Lees ook
Dit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meerZo kies je gezond in de supermarkt
Wist je dat slechts 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen de richtlijnen van gezonde voeding? Met onze tips lukt het je beter om gezondere keuzes te maken.
Lees meer Lees meerLasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meer