Verse groente is minder vers dan je denkt
Veel mensen denken dat verse groente en fruit het gezondste zijn, omdat daarin de meeste vitaminen zitten. Toch doen blik, pot en diepvries wat dat betreft vaak niet onder voor vers.
Verse groente en fruit die bij de groenteboer of in de supermarkt in de schappen liggen, zijn minder vers dan je denkt. Na het oogsten hebben de groente en het fruit een hele reis afgelegd, van het land naar de veiling en via distributiecentra naar de winkel. Ook in de winkel liggen de groente en het fruit vaak al een paar dagen in de schappen. Na aankoop wordt het product in de meeste gevallen niet meteen opgegeten. Al die tijd gaat een deel van de vitaminen verloren. Het vitaminegehalte is namelijk op z’n hoogst vlak na de oogst en neemt daarna langzaam maar zeker af.
Geen verschil na bereiding
Bij groente uit blik, pot en diepvries verloopt de reis naar de winkel anders dan bij verse groente. Meteen na de oogst wordt de groente naar een fabriek vervoerd en daar wordt het vlak na binnenkomst geblancheerd (kort gekookt) en in blik, pot of diepvriesverpakking verwerkt. Hierbij gaan weliswaar wat vitaminen verloren, maar daar staat tegenover dat er amper vitaminen verloren gaan bij het bewaren van blik-, pot- en diepvriesgroente. Bovendien hoeven groente uit blik, pot en diepvries bij bereiding nog maar nauwelijks verhit te worden. Dus daar win je weer wat. Het vitaminegehalte van vers bereide groente na bereiding thuis is volgens het Voedingscentrum vergelijkbaar met dat van groente uit blik, pot of diepvries. Dus verse groente is niet per definitie beter wat vitaminen betreft. Wel wordt aan groente uit vooral blik en pot en soms ook uit de diepvries vaak zout en suiker toegevoegd. Je kunt dat checken op de ingrediëntenlijst. Daarnaast is de smaak vaak wel anders dan wanneer je het vers bereidt.
En hoe zit het met fruit?
Bij fruit is het een iets ander verhaal. Vers fruit heeft wel de voorkeur boven fruit uit pot of blik. Want bij het verwerken in pot of blik is het fruit verhit en daarbij gaan wat vitaminen verloren. Vers fruit wordt niet verhit, dus wint in dat opzicht. Let ook op welke variant fruit uit blik of pot je koopt. Vermijd de varianten ‘op siroop’, want daarin drijft het fruit in suikerwater. Betere keuze is fruit ‘op sap’, waarbij het fruit in het eigen sap drijft. Daarin zit meestal minder suiker dan in siroop. Diepvriesfruit is overigens wel een goede keuze: het is vlak na de oogst, met een hoog vitaminegehalte, ingevroren. En eenmaal ingevroren blijft het vitaminegehalte constant.
Van peulvruchten tot vis
Wat voor groente geldt, geldt ook voor andere voedingsmiddelen uit pot, blik en diepvries. Denk aan vis en peulvruchten. Qua vitaminen doen ze niet onder voor vers en in gebruik kan het heel handig zijn. Dus koop gerust zalmfilet uit de diepvries, sardientjes uit blik en bruine bonen uit een pot.
Plus- en minpunten van blik, pot en diepvries
Pluspunten:
- Je hoeft niets schoon te maken en bij groente eventueel alleen nog maar op te warmen
- Handig voor kleine huishoudens: je koopt een kleine pot of klein blik of gebruikt maar een deel uit de diepvriesverpakking en bewaart de rest
- Ook buiten het seizoen kun je genieten van groente als spinazie en erwtjes en fruit als blauwe bessen en frambozen
- Prijs is vaak gunstig omdat het geproduceerd is in het seizoen, als de prijzen laag zijn
Minpunten:
- Smaak is vaak anders dan vers
- Toevoegingen als zout en suiker
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meerPEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meerBoerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meer