Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?

Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?
Lisa
30-8-2019
0 Reacties

Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?

De zogeheten superfoods spirulina en chlorella kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Deze groene poeders hebben een positief effect op het lichaam en worden daarom steeds populairder onder het grote publiek. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee groene algensoorten? Wij leggen hieronder uit wat spirulina en chlorella precies zijn en waar ze in verschillen.


Wat is chlorella?

Chlorella is een groengekleurde zoetwateralg. Leuk weetje: Deze algensoort werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. De letterlijke vertaling van de naam chlorella is ‘klein groen blaadje’. De groene kleur heeft deze alg te danken aan de stof chlorofyl. Deze stof heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking.

De alg chlorella bevat meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. In het bijzonder bevat chlorella veel bétacaroteen. Dit is een provitamine die door het lichaam in vitamine A omgezet wordt. Het speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces en bevat anti-oxidatieve eigenschappen. Ook beschikt chlorella over alle vitaminen uit het B-complex. Daarnaast bevat de alg interessante stoffen als chlorofyl, vezels, glucosamine, de enzymen chlorofyllase en pepsine, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Ook de vitamines C, E en K kunnen bij deze opsomming niet ontbreken.


Wat is spirulina?

Spirulina valt onder de blauw-groene algen en is al 3.5 miljard jaar oud. De naam spirulina komt van de vorm die dit miniscuul kleine algje heeft: spiraalvormig. Blauwe spirulina bevat de stof fycocyanine. Dit is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert en daarnaast is het verantwoordelijk voor de blauwe kleur. Bij groene spirulina zorgt de stof chlorofyl voor de kleur. Zoals hiervoor al aangegeven, maar daardoor zeker niet minder belangrijk, heeft deze stof een ontgiftende en leverbeschermende werking.

Spirulina staat bekend om de hoge voedingswaarde. Het eiwitgehalte ligt tussen de 60% en 70%. Hiermee is spirulina één van de rijkste bronnen aan proteïnen. Spirulina is rijk aan de vitaminen A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11. Ook de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium zijn vertegenwoordigd in spirulina. Samen vormen deze stoffen een breed scala aan verschillende vitamines en mineralen.


De overeenkomsten

Chlorella en spirulina hebben een aantal overeenkomsten met elkaar. Beginnend bij het feit dat het alle twee algensoorten zijn en ze onder de superfoods vallen. De voedingsstoffen in de algensoorten zijn nagenoeg gelijk. Daardoor hebben ze soortgelijke gezondheidsvoordelen. Beide producten werken ontgiftend en dat is prettig voor je lever, nieren, darmen en maag.


Onze aanbevelingen


Verschillen tussen chlorella en spirulina

Naast overeenkomsten, zijn er ook verschillen tussen chlorella en spirulina te noemen. We zetten het hieronder op een rijtje.

  • De groene chlorella is een zoetwateralg en de blauwgroene spirulina is een zoutwateralg
  • Chlorella bevat een hoger percentage chlorofyl en is daardoor een sterkere ontgifter
  • Spirulina bevat fycocyanine, wat een krachtige antioxidant is
  • Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina
  • Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella


Chlorella en Spirulina bij Flinndal

Om de krachten van chlorella en spirulina samen te voegen, worden deze superfoods vaak gecombineerd. Dit duo is onder andere te vinden in de Flinndal Detox tabletten. Deze tabletten ondersteunen het lichaam tijdens het natuurlijke ontgiftingsproces.

Ben jij dol op smoothies? Dan is de Flinndal Superfood Shakemix Detox hét product voor jou. Deze shakemix vormt een complete basis voor een gezonde detox smoothie. Ervaar de kracht van chlorella en spirulina!


Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine D: een must in de winter!

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is daarom extra belangrijk in de winter. Want dan moeten we de zon ontberen en maakt ons lichaam geen vitamine D aan. Waar zit het in en wie heeft extra nodig?

Lees meer Lees meer

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Het is makkelijk te consumeren en je kunt het meenemen voor onderweg. De fruitpolitie trekt hier toch even aan de bel.

Lees meer Lees meer

Recept: Hollandse bruine bonensoep

Zet deze Hollandse bruine bonensoep maar op de eetplanning van aankomende week. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Lekker, voedzaam en een makkelijke winterse, vegetarische maaltijd.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties