Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?
De zogeheten superfoods spirulina en chlorella kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Deze groene poeders hebben een positief effect op het lichaam en worden daarom steeds populairder onder het grote publiek. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee groene algensoorten? Wij leggen hieronder uit wat spirulina en chlorella precies zijn en waar ze in verschillen.
Wat is chlorella?
Chlorella is een groengekleurde zoetwateralg. Leuk weetje: Deze algensoort werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. De letterlijke vertaling van de naam chlorella is ‘klein groen blaadje’. De groene kleur heeft deze alg te danken aan de stof chlorofyl. Deze stof heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking.
De alg chlorella bevat meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. In het bijzonder bevat chlorella veel bétacaroteen. Dit is een provitamine die door het lichaam in vitamine A omgezet wordt. Het speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces en bevat anti-oxidatieve eigenschappen. Ook beschikt chlorella over alle vitaminen uit het B-complex. Daarnaast bevat de alg interessante stoffen als chlorofyl, vezels, glucosamine, de enzymen chlorofyllase en pepsine, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Ook de vitamines C, E en K kunnen bij deze opsomming niet ontbreken.
Wat is spirulina?
Spirulina valt onder de blauw-groene algen en is al 3.5 miljard jaar oud. De naam spirulina komt van de vorm die dit miniscuul kleine algje heeft: spiraalvormig. Blauwe spirulina bevat de stof fycocyanine. Dit is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert en daarnaast is het verantwoordelijk voor de blauwe kleur. Bij groene spirulina zorgt de stof chlorofyl voor de kleur. Zoals hiervoor al aangegeven, maar daardoor zeker niet minder belangrijk, heeft deze stof een ontgiftende en leverbeschermende werking.
Spirulina staat bekend om de hoge voedingswaarde. Het eiwitgehalte ligt tussen de 60% en 70%. Hiermee is spirulina één van de rijkste bronnen aan proteïnen. Spirulina is rijk aan de vitaminen A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 en B11. Ook de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium zijn vertegenwoordigd in spirulina. Samen vormen deze stoffen een breed scala aan verschillende vitamines en mineralen.
De overeenkomsten
Chlorella en spirulina hebben een aantal overeenkomsten met elkaar. Beginnend bij het feit dat het alle twee algensoorten zijn en ze onder de superfoods vallen. De voedingsstoffen in de algensoorten zijn nagenoeg gelijk. Daardoor hebben ze soortgelijke gezondheidsvoordelen. Beide producten werken ontgiftend en dat is prettig voor je lever, nieren, darmen en maag.
Onze aanbevelingen
Verschillen tussen chlorella en spirulina
Naast overeenkomsten, zijn er ook verschillen tussen chlorella en spirulina te noemen. We zetten het hieronder op een rijtje.
- De groene chlorella is een zoetwateralg en de blauwgroene spirulina is een zoutwateralg
- Chlorella bevat een hoger percentage chlorofyl en is daardoor een sterkere ontgifter
- Spirulina bevat fycocyanine, wat een krachtige antioxidant is
- Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina
- Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella
Chlorella en Spirulina bij Flinndal
Om de krachten van chlorella en spirulina samen te voegen, worden deze superfoods vaak gecombineerd. Dit duo is onder andere te vinden in de Flinndal Detox tabletten. Deze tabletten ondersteunen het lichaam tijdens het natuurlijke ontgiftingsproces.
Ben jij dol op smoothies? Dan is de Flinndal Superfood Shakemix Detox hét product voor jou. Deze shakemix vormt een complete basis voor een gezonde detox smoothie. Ervaar de kracht van chlorella en spirulina!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meerHoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?
Lees meer Lees meerZo wordt vroeg opstaan een eitje
Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer Lees meer