Verborgen suikers in voedingsmiddelen

Dat er suikers zitten in frisdrank, snoep en koek is duidelijk. Maar de voedingsmiddelenindustrie stopt suikers ook in producten waarin je het niet verwacht. Hoe herken je deze suikers en hoe vermijd je ze?
Dagelijks krijgen we in Nederland gemiddeld zo'n 80 gram suikers binnen. Dat is omgerekend 20 suikerklontjes per persoon! Een stuk meer dan het suikeradvies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die vindt dat vrouwen maximaal 50 gram en mannen maximaal 60 gram suiker per dag zouden kunnen gebruiken. Teveel suiker is onder andere niet goed voor je gebit, je gewicht en je kans op diabetes.
"56 procent van de producten in de supermarkt bevat toegevoegde suikers"
Sluipsuiker
Het merendeel van de suikers die we binnenkrijgen, doen we niet zelf in ons eten, maar is door de industrie toegevoegd. Suiker is namelijk een goedkope smaakmaker. Niet alleen aan zoete producten als koek, gebak en frisdrank zijn suikers toegevoegd. Ook aan producten waarin je suiker helemaal niet zou verwachten. Je vindt deze "sluipsuikers" bijvoorbeeld in groente uit blik, maaltijdssalades, vleeswaren, muesli, vanilleyoghurt, woksaus en satésaus. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen als pakjes en zakjes maken het bont: meer dan driekwart daarvan bevat toegevoegde suikers.
Skip de bewerkte producten
Hoe vermijd je sluipsulkers zoveel mogelijk? Door te kiezen voor verse en onbewerkte producten. Denk aan groente, fruit, ongezoete zuivel, brood, onbewerkt vlees, vis, noten, zaden en peulvruchten. Deze "pure" voedingsmiddelen bevatten meestal geen toegevoegde suikers. En nog een voordeel: ze leveren je vaak veel gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en vezels.
Zelf koken en slim kiezen
Nog een tip om sluipsulkers te vermijden: kook zoveel mogelijk zelf en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Maak zelf soep of saus van verse ingrediënten. Kies als tussendoortjes niet voor kant-en-klare repen en snacks, maar ga ook hier voor onbewerkte producten als vers fruit, noten en rauwkost met homemade hummus of tzatziki. Of neem bijvoorbeeld volkoren knäckebröd met notenpasta en hüttenkäse.
Check het etiket
Hoe weet je of er suikers zijn toegevoegd aan een product? Kijk op het etiket bij de ingrediëntenlijst. Hoe eerder suiker wordt genoemd, hoe meer suiker het product bevat. En bedenk dat fabrikanten wel 75 verschillende namen voor suikers gebruiken. Let op woorden die eindigen op:
- -ose: (de scheikundige namen van suikers), zoals sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose, trehalose, isoglucose en galactose.
- -stroop: zoals tarweglucosestroop en glucosestroop.
- -sap: zoals geconcentreerd vruchtensap, appelsap.
- -suiker: zoals druivensuiker, moutsuiker, rietsuiker, invertsuiker, melksuiker.
- -siroop: zoals agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), tarwesiroop.
- -concentraat: zoals vruchtenconcentraat, appelsapconcentraat en melkconcentraat.
- -extract: zoals moutextract.
Andere woorden om in de gaten te houden: melasse, honing, kandij en karamel. Ook dit zijn allemaal suikers. Overigens kun je in de ingrediëntenlijst alleen toegevoegde suikers vinden, niet de suikers die van nature in voedingsmiddelen zitten, zoals in fruit (fruitsuiker) en melk (melksuiker ofwel lactose).
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 veelgestelde vragen over vitamine C
Vitamine C is een van de bekendste vitaminen en is essentieel voor onze gezondheid. Hier vind je antwoord op 5 veelgestelde vragen over vitamine C.
Lees meer Lees meer
6 weetjes over de hersenen
Het brein is een buitengewoon complex orgaan dat ons gedrag, gedachten en emoties stuurt. In deze blog lichten we 6 interessante feitjes uit over onze hersenen!
Lees meer Lees meer
Top 5 supplementen voor meer energie
Een gebrek aan energie heeft impact op je dagelijkse leven. In deze blog geven we je tips en lichten we onze top 5 supplementen uit voor meer energie!
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van Aaf, geplaatst op 16-6-2022
Super, goed, informatief, duidelijk overzichtLees ook


