Terug naar overzicht

Verborgen suikers in voedingsmiddelen

Verborgen suikers in voedingsmiddelen
Florien
13-6-2022
1 Reactie

verborgen suikers

Dat er suikers zitten in frisdrank, snoep en koek is duidelijk. Maar de voedingsmiddelenindustrie stopt suikers ook in producten waarin je het niet verwacht. Hoe herken je deze suikers en hoe vermijd je ze?


Dagelijks krijgen we in Nederland gemiddeld zo'n 80 gram suikers binnen. Dat is omgerekend 20 suikerklontjes per persoon! Een stuk meer dan het suikeradvies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die vindt dat vrouwen maximaal 50 gram en mannen maximaal 60 gram suiker per dag zouden kunnen gebruiken. Teveel suiker is onder andere niet goed voor je gebit, je gewicht en je kans op diabetes.

"56 procent van de producten in de supermarkt bevat toegevoegde suikers"


Sluipsuiker

Het merendeel van de suikers die we binnenkrijgen, doen we niet zelf in ons eten, maar is door de industrie toegevoegd. Suiker is namelijk een goedkope smaakmaker. Niet alleen aan zoete producten als koek, gebak en frisdrank zijn suikers toegevoegd. Ook aan producten waarin je suiker helemaal niet zou verwachten. Je vindt deze "sluipsuikers" bijvoorbeeld in groente uit blik, maaltijdssalades, vleeswaren, muesli, vanilleyoghurt, woksaus en satésaus. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen als pakjes en zakjes maken het bont: meer dan driekwart daarvan bevat toegevoegde suikers.

Skip de bewerkte producten

Hoe vermijd je sluipsulkers zoveel mogelijk? Door te kiezen voor verse en onbewerkte producten. Denk aan groente, fruit, ongezoete zuivel, brood, onbewerkt vlees, vis, noten, zaden en peulvruchten. Deze "pure" voedingsmiddelen bevatten meestal geen toegevoegde suikers. En nog een voordeel: ze leveren je vaak veel gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en vezels.

Zelf koken en slim kiezen

Nog een tip om sluipsulkers te vermijden: kook zoveel mogelijk zelf en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Maak zelf soep of saus van verse ingrediënten. Kies als tussendoortjes niet voor kant-en-klare repen en snacks, maar ga ook hier voor onbewerkte producten als vers fruit, noten en rauwkost met homemade hummus of tzatziki. Of neem bijvoorbeeld volkoren knäckebröd met notenpasta en hüttenkäse.

Check het etiket

Hoe weet je of er suikers zijn toegevoegd aan een product? Kijk op het etiket bij de ingrediëntenlijst. Hoe eerder suiker wordt genoemd, hoe meer suiker het product bevat. En bedenk dat fabrikanten wel 75 verschillende namen voor suikers gebruiken. Let op woorden die eindigen op:

  1. -ose: (de scheikundige namen van suikers), zoals sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose, trehalose, isoglucose en galactose.
  2. -stroop: zoals tarweglucosestroop en glucosestroop.
  3. -sap: zoals geconcentreerd vruchtensap, appelsap.
  4. -suiker: zoals druivensuiker, moutsuiker, rietsuiker, invertsuiker, melksuiker.
  5. -siroop: zoals agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), tarwesiroop.
  6. -concentraat: zoals vruchtenconcentraat, appelsapconcentraat en melkconcentraat.
  7. -extract: zoals moutextract.

Andere woorden om in de gaten te houden: melasse, honing, kandij en karamel. Ook dit zijn allemaal suikers. Overigens kun je in de ingrediëntenlijst alleen toegevoegde suikers vinden, niet de suikers die van nature in voedingsmiddelen zitten, zoals in fruit (fruitsuiker) en melk (melksuiker ofwel lactose).

Aanbevolen producten

Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(153)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(99)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(178)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(108)
Vanaf € 6,55
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(108)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(87)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(139)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Probiotica
Probiotica
4,8 sterren
(59)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(134)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

Alles over collageen

Alles over collageen

Collageen maakt ons lichaam zelf aan en heeft verschillende functies. Zo zorgt het onder andere voor een stevige en elastische huid, waardoor rimpels minder snel zichtbaar worden. Maar hoe zit dat precies?

Lees meer Lees meer
Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn

Zo hoeft gezond eten niet duur te zijn

De prijzen voor boodschappen stijgen al maanden. We geven je 8 handige tips om geld te besparen terwijl je toch gezonde boodschappen kiest.

Lees meer Lees meer
5 vragen over vezels

5 vragen over vezels

Vezels klinken misschien suf, maar zijn heel belangrijk voor je lichaam. We leggen je graag uit hoe dat zit. Daarom vijf vragen over vezels beantwoord.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Verborgen suikers in voedingsmiddelen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Aaf, geplaatst op 16-6-2022
Super, goed, informatief, duidelijk overzicht