Terug naar overzicht

Verborgen suikers in voedingsmiddelen

Verborgen suikers in voedingsmiddelen
Florien
13-6-2022
2 Reacties

verborgen suikers

Dat er suikers zitten in frisdrank, snoep en koek is duidelijk. Maar de voedingsmiddelenindustrie stopt suikers ook in producten waarin je het niet verwacht. Hoe herken je deze suikers en hoe vermijd je ze?


Dagelijks krijgen we in Nederland gemiddeld zo'n 80 gram suikers binnen. Dat is omgerekend 20 suikerklontjes (1 suikerklontje = 4 gram suiker) per persoon! Een stuk meer dan het suikeradvies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die vindt dat vrouwen maximaal 50 gram en mannen maximaal 60 gram suiker per dag zouden kunnen gebruiken. Teveel suiker is onder andere niet goed voor je gebit, je gewicht en je kans op diabetes.

"56 procent van de producten in de supermarkt bevat toegevoegde suikers"


Sluipsuiker

Het merendeel van de suikers die we binnenkrijgen, doen we niet zelf in ons eten, maar is door de industrie toegevoegd. Suiker is namelijk een goedkope smaakmaker. Niet alleen aan zoete producten als koek, gebak en frisdrank zijn suikers toegevoegd. Ook aan producten waarin je suiker helemaal niet zou verwachten. Je vindt deze "sluipsuikers" bijvoorbeeld in groente uit blik, maaltijdssalades, vleeswaren, muesli, vanilleyoghurt, woksaus en satésaus. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt suikers zijn toegevoegd. Vooral sterk bewerkte voedingsmiddelen als pakjes en zakjes maken het bont: meer dan driekwart daarvan bevat toegevoegde suikers.

Skip de bewerkte producten

Hoe vermijd je sluipsulkers zoveel mogelijk? Door te kiezen voor verse en onbewerkte producten. Denk aan groente, fruit, ongezoete zuivel, brood, onbewerkt vlees, vis, noten, zaden en peulvruchten. Deze "pure" voedingsmiddelen bevatten meestal geen toegevoegde suikers. En nog een voordeel: ze leveren je vaak veel gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en vezels.

Zelf koken en slim kiezen

Nog een tip om sluipsulkers te vermijden: kook zoveel mogelijk zelf en zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Maak zelf soep of saus van verse ingrediënten. Kies als tussendoortjes niet voor kant-en-klare repen en snacks, maar ga ook hier voor onbewerkte producten als vers fruit, noten en rauwkost met homemade hummus of tzatziki. Of neem bijvoorbeeld volkoren knäckebröd met notenpasta en hüttenkäse.

Check het etiket

Hoe weet je of er suikers zijn toegevoegd aan een product? Kijk op het etiket bij de ingrediëntenlijst. Hoe eerder suiker wordt genoemd, hoe meer suiker het product bevat. En bedenk dat fabrikanten wel 75 verschillende namen voor suikers gebruiken. Let op woorden die eindigen op:

  1. -ose: (de scheikundige namen van suikers), zoals sacharose, lactose, fructose, dextrose, maltose, trehalose, isoglucose en galactose.
  2. -stroop: zoals tarweglucosestroop en glucosestroop.
  3. -sap: zoals geconcentreerd vruchtensap, appelsap.
  4. -suiker: zoals druivensuiker, moutsuiker, rietsuiker, invertsuiker, melksuiker.
  5. -siroop: zoals agavesiroop, ahornsiroop (maple syrup), tarwesiroop.
  6. -concentraat: zoals vruchtenconcentraat, appelsapconcentraat en melkconcentraat.
  7. -extract: zoals moutextract.

Andere woorden om in de gaten te houden: melasse, honing, kandij en karamel. Ook dit zijn allemaal suikers. Overigens kun je in de ingrediëntenlijst alleen toegevoegde suikers vinden, niet de suikers die van nature in voedingsmiddelen zitten, zoals in fruit (fruitsuiker) en melk (melksuiker ofwel lactose).

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(218)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(187)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(116)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,7 sterren
(111)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(94)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(169)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Verborgen suikers in voedingsmiddelen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Ilonka, geplaatst op 8-11-2023
Maar welke soorten zoetmakers kun je dan wel het beste gebruiken? Bijv in de zelfgemaakte havermoutpap of op de pannenkoeken die je van scratch (ei,melk en een meelsoort) hebt gemaakt? Toch wel lekker om daar wat op te doen. Is kokosbloemstroop of rijststroop of iets anders dan beter?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 15-11-2023
Beste Ilonka, Hartelijk dank voor uw bericht! Om de havermout of zelfgemaakte pannenkoekjes zoeter te maken, kunt u er een geprakte banaan er doorheen mengen. De banaan bevat natuurlijk suikers en maakt het hierdoor zoeter en lekkerder. Tegenwoordig zijn er ook veel sport merken die suikervrije syrup verkopen. Dit is ook lekker om over de pannenkoekjes heen te doen. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal
Reactie van Aaf, geplaatst op 16-6-2022
Super, goed, informatief, duidelijk overzicht