Stoelgang stimuleren

De stoelgang is een lastig onderwerp om over te praten. Wanneer dagelijks ontlasten niet lukt, zorgt dit voor lichamelijke ongemakken. Niet kunnen poepen kan zorgen voor een opgeblazen gevoel of buikkramp.
Stoelgang en spijsvertering
De stoelgang zegt veel over het functioneren van de spijsvertering. Dit is het proces waarbij uit eten de benodigde voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en de rest wordt uitgescheiden via de ontlasting.
Als je tussen de 3 keer per dag en 3 keer per week naar het toilet gaat wordt dit als normaal beschouwd. De meeste mensen gaan gemiddeld 1 keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap, maar iets meer of minder is dus niet erg. Iedereen heeft zo zijn eigen ontlastingspatroon.
Een regelmatige stoelgang
Een regelmatige stoelgang begint bij de juiste samenstelling van voedingsstoffen die je inneemt. Met name vezels hebben een positieve werking op de darmfunctie. Vezels mengen zich met de ontlasting en trekken vocht aan. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbetert de stoelgang.
Vocht is een belangrijke factor in de darmwerking. In combinatie met de snelheid waarmee de ontlasting door de darmen gaat, kan er teveel of juist te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken worden. Wanneer het proces in de darmen te snel gaat, is er onvoldoende tijd om vocht uit de ontlasting te onttrekken. Dunne ontlasting, of diarree, is dan het volg.
Andersom, wanneer het proces in de darmen te langzaam gaat, kan er teveel vocht uit de ontlasting worden weggenomen. In dit geval wordt de ontlasting droog en hard en kan verstopping (obstipatie) optreden.
Vezels
Vezels zijn belangrijk voor de darmen. Vezels die niet door de darmen worden afgebroken worden ook wel voedingsvezels (niet-fermenteerbare vezels) genoemd. Ze werken als het ware als een spons en houden zo vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Vezels die wel worden afgebroken worden fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels werken als voeding voor de goede bacteriën in de darm.
Vezels zijn gezond en belangrijk. Zorg er daarom voor dat je dagelijks minimaal 6 gram aan vezels binnenkrijgt. Want vanaf die hoeveelheid hebben vezels een gunstige invloed op de stoelgang, maar meer is beter. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt op 30 – 40 gram vezels per dag. Ongeveer 90% van de Nederlanders krijgen dagelijks te weinig vezels binnen. Eet je weinig volkorenproducten of onvoldoende zaden, noten of groente en fruit? Kies dan voor een extra aanvulling zoals Flinndal Vezel Complex.
Tips om de stoelgang te verbeteren
- Voldoende water drinken en beweging zijn twee belangrijke factoren die de stoelgang kunnen bevorderen en verbeteren. 2 liter water per dag en minimaal 30 minuten beweging zijn de bekende dagelijkse hoeveelheden.
- Fruit met sorbitol kan eveneens een positieve invloed op harde ontlasting hebben. Sorbitol zit veel in abrikoos, nectarine, perzik, peer, pruimen en kersen.
- Probeer het gebruik van een laxeermiddel zoveel mogelijk te ontwijken. Overmatig gebruik van laxeermiddelen kan de darmwand beschadigen.
- Ga bij gevoel van aandrang naar het toilet, uitstel droogt de ontlasting uit.
Meer over de stoelgang en vezels.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Makkelijke oefeningen voor tijdens het thuiswerken
Werk je de hele dag thuis achter je computer? Dan zit je het merendeel van de dag stil op een stoel. En daar wordt je lichaam niet blij van. Zorg er daarom voor dat je wel genoeg blijft bewegen. Naast een kop koffie halen of buiten een ommetje maken, kan je ook andere, supermakkelijke oefeningen doen om spieren in beweging te houden.
Lees meer Lees meer
Flinndal introduceert Rootine in de EU
Rootine heeft een innovatieve methode ontwikkeld om vitaminen samen te stellen die 100% gepersonaliseerd zijn. De specifieke behoefte van jouw lichaam wordt in kaart gebracht door een lifestyle check of een DNA-test. Op basis van deze data wordt jouw dagelijkse vitaminen dosering bepaald
Lees meer Lees meer
5 vragen over omega 3
Wist je dat omega 3 goed is voor het hart, de hersenen, ogen en bloeddruk? Het lichaam is helaas niet of slechts in beperkte mate in staat omega 3 vetzuren zelf aan te maken. Meer weten over omega 3? In dit blogartikel behandelen wij 5 meestgestelde vragen over omega 3.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook
