Lekker slapen tijdens ploegendienst
Wanneer je in ploegendienst werkt, wordt het bioritme verstoord. Je slaapt soms overdag en werkt in de avond. Door de wisselende diensten raakt je lichaam in de war. Hierdoor kun je problemen krijgen met slapen, onder andere door een verminderde aanmaak van melatonine in je lichaam. Wat kun je zelf doen om beter te slapen?
Het slaapproces
Om beter te begrijpen hoe je beter kunt slapen tijdens een ploegendienst, leggen we kort de verschillende fases uit die we doormaken tijdens het slapen. Tijdens het slapen begin je met 2 fases van lichte slaap, ook wel het begin van de slaap genoemd. Vervolgens raak je in een diepe slaap (fase 3 en 4) om tenslotte in de droomslaap (fase 5) te komen waarin de informatie en gebeurtenissen van de dag worden verwerkt. Na deze laatste fase ontwaak je kort (vaak onbewust) en begin je weer bij fase 1.
Slaap 4 tot 5 uur achter elkaar
De bovengenoemde 5 fases vormen de slaapcyclus en doorloop je tijdens een nachtje slapen 3 tot 5 keer. Elke cyclus duurt 90 tot 120 minuten. De eerste 4 tot 5 uur van de slaap, ook wel de eerste 3 slaapcylci genoemd, vormen de kernslaap. Tijdens de kernslaap vindt vrijwel de gehele diepe slaap plaats, samen met een groot deel van de droomslaap die belangrijk is om informatie te verwerken.
De aanmaak van melatonine
Melatonine is een stof die van nature voorkomt in het lichaam en een belangrijke rol speelt bij het slaapproces. ’s Avonds wordt dit slaaphormoon in je hersenen door de pijnappelklier aangemaakt, zodat je slaperig wordt. Het werken in ploegendienst houdt vaak in dat periodes met vroege werktijden zich afwisselen met late werktijden. Dergelijke wisselende (slaap)schema’s kunnen een verminderde aanmaak van melatonine veroorzaken.
Om tijdens een ploegendienst makkelijker in slaap te vallen, kun je kiezen voor een voedingssupplement met melatonine. Ook zijn er plantaardige ingrediënten zoals hop, valeriaan en citroenmelisse die bijdragen aan een betere nachtrust*.
Tips voor een goede nachtrust bij het werken in ploegendienst
Een goede nachtrust is belangrijk. Je hebt voldoende slaap nodig om alle gebeurtenissen en prikkels van de dag te verwerken. Zo kunnen lichaam en geest goed herstellen en laad je voldoende op voor de dag die komen gaat. De volgende tips kunnen helpen bij een goede nachtrust bij het werken in ploegendienst.
- Probeer binnen de verschillende diensten op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan
- Maak je slaapkamer zo donker mogelijk
- Een vast ritueel voor het slapen gaan (wekker zetten, tanden poetsen, een douche) kan helpen bij een ritme
- Vermijd 3 tot 4 uur voor het slapen gaan cafeïnehoudende dranken zoals koffie, cola, energy drinks en zwarte thee
- Rook niet voor het slapen gaan en drink geen alcohol
- Een dutje voor de nachtdienst kan helpen tegen vermoeidheid
Supplementen voor een betere nachtrust
Flinndal Nachtrust Forte bevat hop en valeriaan, in een hogere dosering. Ook bevat Flinndal Nachtrust Forte citroenmelisse en slaapmutsje. Dit draagt bij aan een optimale rust en bevordert een natuurlijke slaap*. De combinatie van deze kruiden in een tablet en de toevoeging van melatonine maakt Flinndal Nachtrust Forte tot een krachtig voedingssupplement.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Kijk voor meer informatie over dit product op ons productoverzicht.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meerHoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?
Lees meer Lees meerZo wordt vroeg opstaan een eitje
Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer Lees meer