Krillolie of visolie?

Krill olie of visolie?

Er worden ons de laatste tijd veel vragen gesteld over krill olie. Wat is het precies en wat is het verschil tussen krillolie en omega 3 visolie?

Als we sommige reclameboodschappen mogen geloven dan is krillolie tegenwoordig de allerbeste bron van omega 3 vetzuren. Wij vertellen je alles wat je moet weten over krill- en visolie en het belang van omega 3 vetzuren.


Wat is krillolie?

Krillolie wordt gewonnen uit krill. Krill is een half-doorzichtig, garnaalachtig diertje uit de wateren van Antarctica die behoren tot het dierlijk plankton. Het is een belangrijke voedselbron voor walvissen, pinguïns en veel vissoorten. Het staat dus onderaan de voedselketen en is daarom een erg belangrijk organisme voor het ecosysteem van Antarctica.

Krill voedt zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Deze algen bevatten het omega 3 vetzuur ALA, wat krill weer omzet in de essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA.

krill

Wat is visolie?

Visolie wordt gewonnen uit vette vis zoals zalm, haring of sardientjes. Deze vette vis voedt zich net als krill met algen die rijk zijn aan het omega 3 vetzuur ALA , wat de vis omzet in de essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA.


Overeenkomsten tussen krillolie en visolie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bevatten krillolie en visolie beide de belangrijke omega 3 vetzuren EPA en DHA. Mensen kunnen net als krill en vis het omega 3 vetzuur ALA halen uit plantaardige voeding zoals lijnzaadolie, brood, linzen of sojabonen. We zijn echter in beperkte mate in staat om ALA om te zetten naar EPA en DHA. Daarom is het zo belangrijk om 1 keer in de week vette vis zoals zalm te eten of de dagelijkse voeding aan te vullen met een visoliesupplement.


Verschil krillolie en visolie

Het verschil tussen krillolie en visolie zit hem in de vorm van EPA en DHA. Het verhaal wordt nu wat ingewikkelder, maar is wel belangrijk om uit te leggen. In visolie komen de vetzuren voor in de vorm van triglyceriden en in krillolie in de vorm van fosfolipiden.

Er wordt gezegd dat de EPA en DHA in de vorm van fosfolipiden beter opneembaar zijn dan in de vorm van triglyceriden. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Uit een in 2015 verschenen onderzoek van DSM blijkt dat er geen verschil zit tussen de opneembaarheid van krillolie en visolie. Aan het onderzoek deden 66 gezonde volwassenen mee.

Na 4 weken bleek dat er tussen de krillolie-gebruikers en visolie-gebruikers geen verschil zat in de mate waarop het lichaam de omega 3 had opgenomen. Dit in tegenstelling tot wat door veel voorstanders van krillolie werd beweerd.

krill-olie-of-visolie

Het belang van omega 3 vetzuren EPA en DHA

Omega 3 vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit type vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Het lichaam is niet, of slechts in beperkte mate in staat deze vetzuren zelf aan te maken. We hebben ze echter hard nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat we voldoende omega 3 vetzuren uit de voeding binnenkrijgen.

Er zijn meerdere soorten omega 3 vetzuren. De belangrijkste zijn EPA, DHA en ALA.


EPA

Eicosapentaeenzuur (EPA) is een meervoudig onverzadigd omega 3 vetzuur. EPA wordt in beperkte mate door ons lichaam aangemaakt. De belangrijkste bron van EPA is vette vis. Vette vis is vis die van zichzelf meer dan 10% vet bevat, zoals haring.


DHA

Docosahexaeenzuur (DHA) is een meervoudig onverzadigd omega-3 vetzuur. DHA wordt in beperkte mate door ons lichaam aangemaakt. De belangrijkste bron van DHA is net als EPA vette vis.


ALA

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. ALA moet eerst worden omgezet naar EPA of DHA om bruikbaar te zijn in het menselijk lichaam.


Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van de omega 3 vetzuren EPA en DHA . Daarbij is de dosering van belang. EPA en DHA zijn samen goed voor het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen als de inname van EPA en DHA gezamenlijk 250 mg per dag is. Bij een inname van minimaal 250 mg DHA per dag is het ook goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. EPA en DHA zijn als supplement te verkrijgen in de vorm van krillolie of visolie.


Verschil in hoeveelheid EPA en DHA

Als je de EPA en DHA gehaltes van een krilloliecapsule bekijkt, zie je direct dat deze veel minder bevat dan bijvoorbeeld een Flinndal Omega-3 Forte visoliecapsule. Zo kom je met één visoliecapsule al op 250 mg DHA en EPA. Van Flinndal Omega-3 Extra Forte hoef je maar één visoliecapsule te slikken om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA te komen.

Voor de krilloliecapsule geldt dat ongeveer 4 capsules nodig zijn voor het gunstige effect op het hart en je ongeveer 8 capsules moet innemen om tot minimaal 250 mg DHA te komen voor het gezichtsvermogen en de hersenen.


Vergelijking krillolie visolie

In onderstaande tabel hebben we de hoeveelheid werkzame stof van onze visoliecapsule vergeleken met een bekende krilloliecapsule.

Product
DHA
EPA
Flinndal Omega-3 Forte (585 mg per capsule) 152 mg (26%) 228 mg (39%)
Flinndal Omega-3 Extra Forte (730 mg per capsule) 250 mg (34%) 380 mg (52%)
Vitalize Krill olie 100% Puur (500 mg per capsule) 33 mg (7%) 68 mg (14%)

Je ziet dat het gehalte aan DHA en EPA hoger is bij de visolie. Ruim vier capsules krillolie zijn nodig om aan de hoeveelheid EPA en DHA van Flinndal Omega-3 Forte te komen. En dat terwijl vaak één capsule krillolie al duurder is dan één capsule Flinndal Omega-3 Forte. Uit een in 2015 verschenen onderzoek blijkt dat er overigens geen verschil is in de opname tussen omega 3 uit visolie of krillolie, wanneer er een vergelijking wordt gemaakt op basis van dezelfde hoeveelheid concentratie omega 3 vetzuren.


Flinndal producten met omega 3

Astaxanthine

In krillolie zit een rode kleurstof die astaxanthine heet, dit is net als bètacaroteen een carotenoïde. Er worden veel gezondheidseffecten aan astaxanthine toegeschreven, maar dit is niet terecht. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft in 2012 alle gezondheidsclaims die gedaan worden over voedingsstoffen grondig onderzocht op wetenschappelijke onderbouwing.

Alleen claims die voor 100% wetenschappelijk bewezen zijn geacht mogen nog gebruikt worden. Ook van astaxanthine zijn alle claims bekeken, zoals die over de antioxidatieve- en ontstekingsremmende eigenschappen. De EFSA heeft hier echter niet afdoende bewijs voor kunnen vinden en daarom zijn deze claims (en alle claims die tot nu toe over astaxanthine gedaan zijn) afgekeurd.


Duurzaam?

De krill heeft het met de opwarming van het klimaat in Antarctica al erg moeilijk. Sinds 1970 is de populatie krill in sommige regio’s met 80% gedaald doordat smeltende ijskappen hun eet- en leefgebied verkleinen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder de ijskappen groeien. Natuurlijk wordt er gelet op het voorkomen van overbevissing van krill, maar doordat de klimaatopwarming de krill ook bedreigt, is het moeilijk om een goed visquotum op te stellen dat op langere termijn niet schadelijk is voor het ecosysteem van Antarctica.

De omega 3 producten van Flinndal worden gemaakt van de snijresten van vette vis (zoals ansjovis) die voor normale consumptie is gevangen. Er wordt dus niet extra gevist. De snijresten zien er voor consumptie niet mooi genoeg uit, maar bevatten wel veel omega 3. En door deze delen van de vis te gebruiken zorgen we er voor dat 100% van de vis gebruikt kan worden. Er wordt zo dus niets verspild! Bovendien kiezen wij er bewust voor om alleen vis te gebruiken die duurzaam is gevangen, zodat de visstand gezond blijft.


Visolie zonder nasmaak

Visoliecapsules kunnen een onprettige, sterke nasmaak hebben bij oprispingen. De sterkte van deze nasmaak is afhankelijk van het productieproces. De omega 3 van Flinndal geeft geen nare oprispingen. Dat komt doordat er bij de productie zo min mogelijk contact is geweest met zuurstof. Hoe minder zuurstof, hoe minder vissmaak. Ook hebben we een beetje rozemarijnextract toegevoegd, om de smaak verder te neutraliseren.


Conclusie

Als je prijs en concentratie werkzame hoeveelheid DHA en EPA vergelijkt, dan is het duidelijk dat krillolie echt niet op kan tegen geconcentreerde visolie. Daarnaast blijkt de opneembaarheid dus ook niet het verschil te maken.

Laatste update: 18 januari 2018

Lees ook:

Omega 3 die dubbel gezuiverd is, wat houdt dat in? Hoe werkt het zuiveringsproces voor omega 3 capsules en waarom is omega 3 van Flinndal een goede keuze? Lees meer

Sinds 9 november heeft Flinndal drie omega 3 producten met visolie in haar assortiment. Flinndal Omega-3 Forte, Flinndal Omega-3 Extra Forte en Flinndal Omega-3 Oog. Welke sluit aan bij jouw situatie? Lees meer

Bij het ouder worden, kun je gaan merken dat bepaalde functies zoals het geheugen achteruit gaan. Belangrijk om dus goed voor je hersenen te zorgen om ze zo lang mogelijk vitaal te houden. Hoe kan het omega 3 vetzuur DHA jou daarbij helpen? Lees meer

Geef een reactie op: Krillolie of visolie?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

16 februari 2018 door: H Zuiker
Wij mensen moeten ons schamen dat we zoiets als Krillolie moeten slikken.Als je gewoon gezond eet krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Krill is het hoofdvoedsel van een aantal soorten walvissen en andere dieren die in zee leven.Als wij mensen met grote schepen de Krill op gaan vissen omdat we denken dat we het nodig hebben blijft er weinig over voor de dieren in zee van krill leven. Denk er nog maar eens over na voor je Krillolie gaat slikken. Er is namelijk heel veel Krill nodig voor een klein beetje olie.
08 oktober 2016 door: JACK NIEKERK
Ik gebruik nu krill olie, kom inderdaad dan niet met de 2 capsules aan geadviseerde hoeveelheid EPA en DHA, hecht (nog) wel waarde aan de Astaxanthine, dus blijf dit gebruiken, en heel simpel neem er vanaf nu 1 Findall Visolie bij zit ik toch aan de EPA en DHA waarde, toch?
22 mei 2016 door: l.n.krul
ik heb 3 krillpillen op verschillende tijden gebruikt en er na steeds last met mijn stoelgang, visolie gaf geen last.
17 september 2015 door: Suzy Elst
Duidelijk antwoord. Ik had mijn termijnbestelling stopgezet om op zoek te gaan naar krillolie. Ik ga weer starten.
19 februari 2015 door: Baat
Dit is duidelijk een eerlijk produkt met respect voor natuur.
26 augustus 2014 door: Angela D.
Goed uitgelegd! Ik gebruik al heel lang de Flinndal Omega-3 Forte en inderdaad had ik soms ook oprispingen, maar heb ontdekt als ik de capsule tijdens het eten inneem, ik daar geen last meer van heb!
16 mei 2014 door: dscholten
had al zo mij bedenkingen is denk ik een geld kwestie
16 april 2014 door: Jacqueline
Begrijp ik het goed dat je voor een goede werking voor de hersenen en het gezichtsvermogen het beste 2 capsules kunt innemen? En zo ja, geldt dit voor alle leeftijden?
16 april 2014 door: Bram Kleijnhuizen
Goed stuk. Ik snap dat krill ook wel wat voordelen heeft maar vermoede al dat de voordelen die ze beweren te hebben niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Ik ga dan liever voor iets dat wel op onderzoek is gebaseerd. Maar ik volg de ontwikkelingen van krill wel. Bram
13 april 2014 door: Said
Goed dat jullie er aandacht aan besteden!
12 april 2014 door: Neeltje
Krill olie is ook goed voor de gewrichten. Heeft visolie ook effect op gewrichten, artrose en kraakbeen problemen? MVG.
11 april 2014 door: Lena
Hallo Ik ben zeer benieuwd hoe de visolie gereinigd word. Hoe en welke middelen.Zouden jullie hier een antwoord op willen geven? Vriendelijke groet, Mw. Vd Sterre
11 april 2014 door: Peter Janstra
U gaat echt te kort door de bocht. De opname van Krill verloopt namelijk wezenlijk anders dan bij gewone visolie. Krill bindt nl aan de fosfolipiden en dat doet visolie niet. U vergelijkt dus appels met peren.
08 april 2014 door: José
Ik ben wel nog op zoek naar een visolie die mij geen oprispingen bezorgd want van de omega 3 krijg ik ze wel wat ik als zeer onplezierig beschouw en ben er dus ook mee gestopt.
07 april 2014 door: Hetty herremans
Prima uitleg flinndal omega 3 voor mij prima geen vissmaak daarna gebruik het al jaren.
07 april 2014 door: P.Zoon-de Bruijn
Na het lezen over krilolie ben ik blij dat jullie kiezen voor visolie. Laten wij zuinig zijn op ons eco-systeem.
07 april 2014 door: Joke
Fijn, dat u er zo uitgebreid op ingaat. En heel goed dat duurzaamheid bij u een grote rol speelt ! Klasse!
07 april 2014 door: Martin
Qua hoeveelheid EPA en DHA klopt jullie verhaal zeker, maar jullie vertellen niet het hele verhaal. In Krillolie zitten nog een aantal; hele belangrijke stoffen, waaronder de super antioxidant Astaxanthine..! Het totale effect is van Krillolie beter door de synergische werking. Alle grote Amerikaanse gezondheids sites zoals dr. Mercola, dr. Al Sears en Mike Adams van Natural News gaan voor Krill olie..!
06 april 2014 door: Jan Kleinlangevelsloo
Verhelderende en duidelijke informatie. Prettig dat op het eind de 'Bronnen' worden genoemd, zodat de informatie ook eventueel verifieerbaar is.
06 april 2014 door: Tini Terpstra-Oostenveld
Uw artikel over krilolie gelezen. Inderdaad vroeg ik mij al een tijdje af wat dat was omdat er op t.v. reclame is te zien en ben blij met uw uitleg. De Omega 3 capsules gebruik ik al heel lang en heb nog nooit last gehad van oprispingen of levertraan smaak. Ben erg tevreden over uw Multi Vitaal,Omega 3 en Vit.D. Met vriendelijke groet,T.Terpstra
06 april 2014 door: A Bos vd weert
Heb me al eens afgevraagd wat het verschil is van de beiden pillen .Is goed uit gelegd voor leek. Ik ben zelf tijdelijk gestopt met omega 3 forte omdat ik wel de hele dag vis proefde en het zuur er van kreeg.
06 april 2014 door: Ben Bloemsma
Bedankt voor de goede informatie erg duidelijk ik hoop dat veel mensen dit lezen en niet in het Krill verhaal trappen en ook begrijpen wat de waarde van Krill is voor de natuur.
06 april 2014 door: Margriet
Goed dat jullie er aandacht aan besteden!
06 april 2014 door: e.demmenie
Ik krijg wel levertraanachtige oprispingen van omega-3 capsules als ik ca. 1 uur na het innemen ga sporten. Met de krillolie capsules heb ik geen ervaring.
06 april 2014 door: Petra
Ik gebruik al jaren Flinndal Omega-3 Forte en ben echt heel tevreden over. Heb nooit oprisping of namaak van van de visolie. Ik voel me er heel goed bij en mijn cholesterol is al super goed! En ideaal het wordt altijd goed thuis bezorgd! Dus al met al ben ik supet tevreden!
05 april 2014 door: A.M. Haan - van der Vliet
Ik gebruik al jaren o.a. Flinndal Omega-3 Forte capsules. Geen bijsmaak of oprispingen. Ben een zeer tevreden klant.
05 april 2014 door: P Meester
Bedankt voor deze informatie. Natuurlijk behoudt van onze natuur daar doe ik graag aan mee!
05 april 2014 door: janny rijnhoud
doordat ik te weinig vis eet en de visolie voor de gezondheid toch cruciaal is en ik beide varianten heb gebruikt en het verschil was alleen te merken in mijn portemonnaie,succes met uw eigen test!
05 april 2014 door: Irene klomp
Het is allemaal een mooi verhaal maar waar wordt de vis gevangen die bestemd is voor flinndal en in hoeverre is dat water verontreinigd ? En er zit in krillolie ook astaxanthine wat een sterk ontstekingsremmende werking heeft ! Jammer dat dit niet in de visolie van Flinndal zit !
05 april 2014 door: H.C.M.Reynders
Wij gebruiken al jaren visolie-capsules tot onze tevredenheid. Laat de kril maar liever voor de walvissen en ed.
05 april 2014 door: Els Brilman
Dit is eigenlijk precies wat ik wilde weten. Bedankt voor de informatie.
05 april 2014 door: Yvonne Meurs-Sterenborg
Ik ben tevreden met mijn Omega-3 capsules, met groet.
05 april 2014 door: j m van Rijen ,,,
visolie natuurlijk !!!
05 april 2014 door: riek klappe
Dankjewel voor de uitgebreide en duidelijke uitleg. Dat is erg nodig in deze tijd van alle aangeboden super-foods Laten we ons blijven realiseren dat het voedsel is voor de dieren die daar leven. Wij hebben echt wel voldoende.Zij straks niet meer.
05 april 2014 door: Eveline van de Kamp
Erg nuttige info, bedankt!
05 april 2014 door: Els van der Hoek
Finndal Omega-3 Forte geeft bij mij wel nare oprispingen van de visolie smaak.
05 april 2014 door: H.j.v.d.molen
Lijkt mij wat kwallieteit betreft niks beter. Wel duurder.Blijf mooi bij mijn vis olie. Vrg H.j. Vd Molen
05 april 2014 door: A.J. Keijzer
Al enkele jaren gebruik ik Flinndal Omega-3 Forte. Van oprispingen heb ik nooit last. Het product bevalt me uitstekend.
05 april 2014 door: À van den Broek
Ik gebruik al jaren vis olie je ruikt niets en bij die andere wel en het werkt niet voldoende moet er meer van in nemen
05 april 2014 door: Janny Groen
U hoeft niet ongerust te zijn ik heb totaal geen behoefte om over te stappen. Na de oorlog heb ik niet anders gekregen dan levertraan (met een suikerklontje). Ik begreep wel dat de krillolie magertjes zou zijn. Nog een leuk voorbeeld. Tijdens een meditatie sessie moesten wij ons richten op 1 iemand. Bij mijn visualisering kreeg ik de graatstructuur van een vis voor mij. Bij het einde van de totale sessie kreeg deze mevrouw het advies voor haar gezondheidsproblemen visoliecapsulus te gaan gebruiken. Ik ben haar helaas uit het oog verloren. Na een stilte periode ben ik weer omega3 gaan gebruiken, waarom? ik kreeg een steeds drogere huid en dat is nu weer verholpen. nee ik blijf mijn garnaaltjes liever zo eten. met vriendelijk groeten Mevr. J. Groen
05 april 2014 door: Ria Abbekerk
Bedankt voor het uitzoeken wat Krillolie met visolie verschilt. Ook bij mij waren er vraagtekens. Blij lekker visolie gebruiken.
05 april 2014 door: Mario Van Rems
Hartelijk dank voor deze uitstekende informatie. Ik ga voortaan 2 capsules Omega 3 Forte innemen.
05 april 2014 door: Maria Riesenkamp
Hoe zit het dan met omega 3 capsules van algen?
05 april 2014 door: ineke Beijers
Hoe is de verhouding omega-3 Forte en de vegetarische omega-3 capsule?
05 april 2014 door: Marja
Goed artikel, wij blijven Flinndal Omega 3 gebruiken!
05 april 2014 door: Ria
Heel,af en toe heb wel een oprisping met een vissmaak. Deze is dan wel eenmalig, dus goed te accepteren. Bedankt voor het artikel.
05 april 2014 door: rappard
ik gebruik alleen visolie capsules,zal dus geen krillolie capsules gaan gebruiken. mvg rappard
05 april 2014 door: Corrie van der Wouden
Ik gebruik algenolie. Is dat niet nog beter voor mens en milieu?

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.