Krillolie of visolie?

Krillolie of visolie?

Flinndal
9-2-2019
48 Reacties
Krill olie of visolie?

Er worden ons de laatste tijd veel vragen gesteld over krill olie. Wat is het precies en wat is het verschil tussen krillolie en omega 3 visolie?

Als we sommige reclameboodschappen mogen geloven dan is krillolie tegenwoordig de allerbeste bron van omega 3 vetzuren. Wij vertellen je alles wat je moet weten over krill- en visolie en het belang van omega 3 vetzuren.


Wat is krillolie?

Krillolie wordt gewonnen uit krill. Krill is een half-doorzichtig, garnaalachtig diertje uit de wateren van Antarctica die behoren tot het dierlijk plankton. Het is een belangrijke voedselbron voor walvissen, pinguïns en veel vissoorten. Het staat dus onderaan de voedselketen en is daarom een erg belangrijk organisme voor het ecosysteem van Antarctica.

Krill voedt zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Deze algen bevatten het omega 3 vetzuur ALA, wat krill weer omzet in de essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA.

krill

Wat is visolie?

Visolie wordt gewonnen uit vette vis zoals zalm, haring of sardientjes. Deze vette vis voedt zich net als krill met algen die rijk zijn aan het omega 3 vetzuur ALA , wat de vis omzet in de essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA.


Overeenkomsten tussen krillolie en visolie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bevatten krillolie en visolie beide de belangrijke omega 3 vetzuren EPA en DHA. Mensen kunnen net als krill en vis het omega 3 vetzuur ALA halen uit plantaardige voeding zoals lijnzaadolie, brood, linzen of sojabonen. We zijn echter in beperkte mate in staat om ALA om te zetten naar EPA en DHA. Daarom is het zo belangrijk om 1 keer in de week vette vis zoals zalm te eten of de dagelijkse voeding aan te vullen met een visoliesupplement.


Verschil krillolie en visolie

Het verschil tussen krillolie en visolie zit hem in de vorm van EPA en DHA. Het verhaal wordt nu wat ingewikkelder, maar is wel belangrijk om uit te leggen. In visolie komen de vetzuren voor in de vorm van triglyceriden en in krillolie in de vorm van fosfolipiden.

Er wordt gezegd dat de EPA en DHA in de vorm van fosfolipiden beter opneembaar zijn dan in de vorm van triglyceriden. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Uit een in 2015 verschenen onderzoek van DSM blijkt dat er geen verschil zit tussen de opneembaarheid van krillolie en visolie. Aan het onderzoek deden 66 gezonde volwassenen mee.

Na 4 weken bleek dat er tussen de krillolie-gebruikers en visolie-gebruikers geen verschil zat in de mate waarop het lichaam de omega 3 had opgenomen. Dit in tegenstelling tot wat door veel voorstanders van krillolie werd beweerd.

krill-olie-of-visolie

Het belang van omega 3 vetzuren EPA en DHA

Omega 3 vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit type vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Het lichaam is niet, of slechts in beperkte mate in staat deze vetzuren zelf aan te maken. We hebben ze echter hard nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat we voldoende omega 3 vetzuren uit de voeding binnenkrijgen.

Er zijn meerdere soorten omega 3 vetzuren. De belangrijkste zijn EPA, DHA en ALA.


EPA

Eicosapentaeenzuur (EPA) is een meervoudig onverzadigd omega 3 vetzuur. EPA wordt in beperkte mate door ons lichaam aangemaakt. De belangrijkste bron van EPA is vette vis. Vette vis is vis die van zichzelf meer dan 10% vet bevat, zoals haring.


DHA

Docosahexaeenzuur (DHA) is een meervoudig onverzadigd omega-3 vetzuur. DHA wordt in beperkte mate door ons lichaam aangemaakt. De belangrijkste bron van DHA is net als EPA vette vis.


ALA

Alfa-linoleenzuur (ALA) is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. ALA moet eerst worden omgezet naar EPA of DHA om bruikbaar te zijn in het menselijk lichaam.


Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van de omega 3 vetzuren EPA en DHA . Daarbij is de dosering van belang. EPA en DHA zijn samen goed voor het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen als de inname van EPA en DHA gezamenlijk 250 mg per dag is. Bij een inname van minimaal 250 mg DHA per dag is het ook goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. EPA en DHA zijn als supplement te verkrijgen in de vorm van krillolie of visolie.


Verschil in hoeveelheid EPA en DHA

Als je de EPA en DHA gehaltes van een krilloliecapsule bekijkt, zie je direct dat deze veel minder bevat dan bijvoorbeeld een Flinndal Omega-3 Forte visoliecapsule. Zo kom je met één visoliecapsule al op 250 mg DHA en EPA. Van Flinndal Omega-3 Extra Forte hoef je maar één visoliecapsule te slikken om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA te komen.

Voor de krilloliecapsule geldt dat ongeveer 4 capsules nodig zijn voor het gunstige effect op het hart en je ongeveer 8 capsules moet innemen om tot minimaal 250 mg DHA te komen voor het gezichtsvermogen en de hersenen.


Vergelijking krillolie visolie

In onderstaande tabel hebben we de hoeveelheid werkzame stof van onze visoliecapsule vergeleken met een bekende krilloliecapsule.

Product
DHA
EPA
Flinndal Omega-3 Forte (585 mg per capsule) 152 mg (26%) 228 mg (39%)
Flinndal Omega-3 Extra Forte (730 mg per capsule) 250 mg (34%) 380 mg (52%)
Vitalize Krill olie 100% Puur (500 mg per capsule) 33 mg (7%) 68 mg (14%)

Je ziet dat het gehalte aan DHA en EPA hoger is bij de visolie. Ruim vier capsules krillolie zijn nodig om aan de hoeveelheid EPA en DHA van Flinndal Omega-3 Forte te komen. En dat terwijl vaak één capsule krillolie al duurder is dan één capsule Flinndal Omega-3 Forte. Uit een in 2015 verschenen onderzoek blijkt dat er overigens geen verschil is in de opname tussen omega 3 uit visolie of krillolie, wanneer er een vergelijking wordt gemaakt op basis van dezelfde hoeveelheid concentratie omega 3 vetzuren.


Flinndal producten met omega 3

Astaxanthine

In krillolie zit een rode kleurstof die astaxanthine heet, dit is net als bètacaroteen een carotenoïde. Er worden veel gezondheidseffecten aan astaxanthine toegeschreven, maar dit is niet terecht. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft in 2012 alle gezondheidsclaims die gedaan worden over voedingsstoffen grondig onderzocht op wetenschappelijke onderbouwing.

Alleen claims die voor 100% wetenschappelijk bewezen zijn geacht mogen nog gebruikt worden. Ook van astaxanthine zijn alle claims bekeken, zoals die over de antioxidatieve- en ontstekingsremmende eigenschappen. De EFSA heeft hier echter niet afdoende bewijs voor kunnen vinden en daarom zijn deze claims (en alle claims die tot nu toe over astaxanthine gedaan zijn) afgekeurd.


Duurzaam?

De krill heeft het met de opwarming van het klimaat in Antarctica al erg moeilijk. Sinds 1970 is de populatie krill in sommige regio’s met 80% gedaald doordat smeltende ijskappen hun eet- en leefgebied verkleinen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder de ijskappen groeien. Natuurlijk wordt er gelet op het voorkomen van overbevissing van krill, maar doordat de klimaatopwarming de krill ook bedreigt, is het moeilijk om een goed visquotum op te stellen dat op langere termijn niet schadelijk is voor het ecosysteem van Antarctica.

De omega 3 producten van Flinndal worden gemaakt van de snijresten van vette vis (zoals ansjovis) die voor normale consumptie is gevangen. Er wordt dus niet extra gevist. De snijresten zien er voor consumptie niet mooi genoeg uit, maar bevatten wel veel omega 3. En door deze delen van de vis te gebruiken zorgen we er voor dat 100% van de vis gebruikt kan worden. Er wordt zo dus niets verspild! Bovendien kiezen wij er bewust voor om alleen vis te gebruiken die duurzaam is gevangen, zodat de visstand gezond blijft.


Visolie zonder nasmaak

Visoliecapsules kunnen een onprettige, sterke nasmaak hebben bij oprispingen. De sterkte van deze nasmaak is afhankelijk van het productieproces. De omega 3 van Flinndal geeft geen nare oprispingen. Dat komt doordat er bij de productie zo min mogelijk contact is geweest met zuurstof. Hoe minder zuurstof, hoe minder vissmaak. Ook hebben we een beetje rozemarijnextract toegevoegd, om de smaak verder te neutraliseren.


Conclusie

Als je prijs en concentratie werkzame hoeveelheid DHA en EPA vergelijkt, dan is het duidelijk dat krillolie echt niet op kan tegen geconcentreerde visolie. Daarnaast blijkt de opneembaarheid dus ook niet het verschil te maken.

Laatste update: 18 januari 2018

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Omega 3 dubbel gezuiverd

Omega 3 die dubbel gezuiverd is, wat houdt dat in? Hoe werkt het zuiveringsproces voor omega 3 capsules en waarom is omega 3 van Flinndal een goede keuze?

Lees meer > Lees meer >

Nieuw: 2 nieuwe omega 3 producten

Sinds 9 november heeft Flinndal drie omega 3 producten met visolie in haar assortiment. Flinndal Omega-3 Forte, Flinndal Omega-3 Extra Forte en Flinndal Omega-3 Oog. Welke sluit aan bij jouw situatie?

Lees meer > Lees meer >

De invloed van het omega 3 vetzuur DHA op het geheugen

Bij het ouder worden, kun je gaan merken dat bepaalde functies zoals het geheugen achteruit gaan. Belangrijk om dus goed voor je hersenen te zorgen om ze zo lang mogelijk vitaal te houden. Hoe kan het omega 3 vetzuur DHA jou daarbij helpen?

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Krillolie of visolie?
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}