Kouvatten: hoe werkt dat?
Niet op de tocht zitten want dan vat je kou. Kleed je warm aan, dan krijg je geen griep. Met natte haren op de fiets? Dat is vragen om een snotneus. Nuttige adviezen of klinkklare onzin? Wij lichten het toe en geven je tips om een verkoudheid of griepje te doorstaan!
Van kou word je niet verkouden
Als je verkouden bent, heb je een virusinfectie aan je bovenste luchtwegen. Is dat het verkoudheidsvirus, dan word je alleen maar verkouden. Raak je besmet met het influenzavirus, dan gaat het een stapje verder en krijg je griep. Dit soort virussen laten zich niet intimideren door warme kleding of een goed geïsoleerd huis. Ze gaan gewoon hun gang, hoe goed jij jezelf ook inpakt en beschermt tegen koude wind.
Je weerstand is alles
Virussen gedijen wel beter als je een lage weerstand hebt. Verkoudheids- en griepvirussen hebben dan vrij spel. Daar zit dus hetgeen je zelf kunt beïnvloeden. Je houdt je weerstand op peil door:
- te zorgen voor voldoende rust;
- regelmatige lichaamsbeweging;
- gezonde en gevarieerde voeding.
Kortom: een koutje vat je niet zomaar als je zonder sjaal of met nat haar de fiets op stapt. Pas als je in aanraking komt met een virus – bijvoorbeeld via je handen, mond of neus – ben je de klos. Wie zorgt voor een stevige weerstand, geeft ziektekiemen minder kans!
3 (preventieve) tips
Toch besmet? Griep of een verkoudheid zijn vervelend. Vaak is het een kwestie van uitzieken. Dit doe je door voldoende rust te nemen, genoeg te drinken, gezond te eten en te zorgen voor frisse lucht. Daar bovenop geven we je drie tips zodat je er toch weer snel bovenop bent en het virus niet verder verspreid.
- Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten. Als je je neus snuit, pers je het slijm de holtes van je hoofd in. Dat geeft een verhoogde kans op voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking. Snuit je toch liever, doe het dan per neusgat. Dan creëer je de minste druk.
- Neusdruppels of -sprays kunnen voor verlichting zorgen als je verkouden bent. Ze laten je neusslijmvlies slinken en daardoor kun je vrijer ademen. Maar let op, want als je neusdruppels of -spray te lang achtereen gebruikt, zwelt je slijmvlies juist op zodra de druppels zijn uitgewerkt. Je gaat dan extra druppels of spray gebruiken voor verlichting en voor je het weet, is je neus verslaafd. Gebruik neusdruppels en neusspray daarom niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Alternatieven zijn een zoutoplossing of stomen.
- Arm of mouw voor je mond als je hoest of niest! Doe je dat niet, dan krijgen mini-druppeltjes met virus uit je neus of keel de kans om mensen om je heen te besmetten. En een flinke griep gun je natuurlijk niemand. Nies of hoest je in je hand, was die dan even daarna. Anders krijgt het virus alsnog de kans om zicht te verspreiden.
Geef je immuunsysteem een boost
Ontdek Flinndal Weerstand Complex en geef jouw immuunsysteem een extra boost. Het product bestaat uit een krachtige combinatie van vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden voor het immuunsysteem, die jou helpen om je weerstand optimaal te houden en je lichaamscellen en luchtwegen te beschermen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Lasagne met pompoen
Lasagne is altijd lekker! Voor wat variatie kun je eens pompoen gebruiken in plaats van tomaat. Dat maakt het ook lekker herfstig.
Lees meer Lees meerHoe zit het nou echt met je bloeddruk?
Je bloeddruk is een belangrijke indicator van je gezondheid. Maar wat is bloeddruk nou precies en wat kun je doen om deze gezond te houden?
Lees meer Lees meerZo wordt vroeg opstaan een eitje
Niet iedereen springt even makkelijk zijn bed uit om vol energie vroeg aan de dag te beginnen. Met onze tips lukt het jou wel. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer Lees meer