Hoe word je verkouden?

Verkoudheid wordt vaak gezien als een typische herfst- en winterkwaal. Zodra het buiten kouder wordt, lijkt het een kwestie van tijd tot de eerste mensen in je omgeving gaan snotteren. Verkoudheid wordt dan ook vaak gekoppeld aan kou, maar het heeft eigenlijk meer te maken met je weerstand. Hoe dit werkt en hoe je zelf je weerstand kunt ondersteunen leggen we uit in dit blog.
Wat is verkoudheid?
Iedereen is wel eens verkouden. Bij verkoudheid heb je voornamelijk last van je neus en keel. Je kunt klachten hebben zoals een loopneus, niezen, hoesten, hoofdpijn of keelpijn. Het is een virale infectie, wat betekent dat het veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Als je vaak achter elkaar verkouden bent, betekent dit meestal dat het om een ander virus gaat. Het virus kan zich op 2 manieren verspreiden:
- Via direct contact met iemand die besmet is. Hierbij kun je denken aan het aanraken van handen waarop het virus zich bevindt, of het inademen van het virus dat in de lucht terecht is gekomen wanneer iemand niest, hoest of praat.
- Aanraken van voorwerpen die besmet zijn. De kans op besmetting is groot wanneer jij na een besmet persoon een voorwerp aanraakt, zoals een deurklink of een telefoon, en hierna je eigen neus, mond of ogen aanraakt.
Zoals je kunt lezen heeft verkoudheid dus niet direct iets met ‘kou’ te maken. Hoe komt het dan dat dit kwaaltje vaker in de herfst of winter voorkomt? Dit heeft alles te maken met weerstand.
Weerstand
In de herfst en winter ben je eerder vatbaar voor virussen. Dit komt omdat je eigen weerstand door de lagere temperatuur vaak ook iets lager is. Ook overleven en vermenigvuldigen virussen zich beter bij lagere temperaturen. Doordat we ook meer binnen zitten, is de kans ook groter dat we ons in een kleine of afgesloten ruimte met iemand die besmet is bevinden. En doordat onze eigen weerstand lager is, heb je hierdoor sneller een verkoudheid te pakken.
Ondersteuning voor de weerstand
Een goede weerstand bouw je op door gezond en gevarieerd te eten en minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Toch kun je niet voorkomen dat je je soms wat minder lekker voelt. Dat hoort nu eenmaal bij deze periode. Onder andere vitamine A, B6, C, D en E, de mineralen selenium en zink en Echinacea ondersteunen het immuunsysteem.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Makkelijke oefeningen voor tijdens het thuiswerken
Werk je de hele dag thuis achter je computer? Dan zit je het merendeel van de dag stil op een stoel. En daar wordt je lichaam niet blij van. Zorg er daarom voor dat je wel genoeg blijft bewegen. Naast een kop koffie halen of buiten een ommetje maken, kan je ook andere, supermakkelijke oefeningen doen om spieren in beweging te houden.
Lees meer Lees meer
Flinndal introduceert Rootine in de EU
Rootine heeft een innovatieve methode ontwikkeld om vitaminen samen te stellen die 100% gepersonaliseerd zijn. De specifieke behoefte van jouw lichaam wordt in kaart gebracht door een lifestyle check of een DNA-test. Op basis van deze data wordt jouw dagelijkse vitaminen dosering bepaald
Lees meer Lees meer
5 vragen over omega 3
Wist je dat omega 3 goed is voor het hart, de hersenen, ogen en bloeddruk? Het lichaam is helaas niet of slechts in beperkte mate in staat omega 3 vetzuren zelf aan te maken. Meer weten over omega 3? In dit blogartikel behandelen wij 5 meestgestelde vragen over omega 3.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Dit blogartikel heeft nog geen reactiesLees ook
