Terug naar overzicht

Hydrateren kun je leren

Hydrateren kun je leren
Pauline
13-6-2023
1 Reactie
waterfles

Het belang van hydratatie voor een goede gezondheid, meer energie en een betere ‘mood’ is al enkele jaren bekend. Zelfs een kleine mate van uitdroging kan al leiden tot sufheid, hoofdpijn, vermoeide spieren en duizeligheid. Toch is het soms best lastig om voldoende water te drinken en hoeveel water heb je nu écht nodig? Lees onze blog voor praktische tips en uitleg!

Van vitaal belang

Het is van vitaal belang om dagelijks goed gehydrateerd te blijven. Water is namelijk betrokken bij tal van vitale processen, zoals het transport van voedingsstoffen, de regulering van de lichaamstemperatuur en de verwijdering van afvalstoffen. Het is ook een belangrijk oplosmiddel, waardoor het mogelijk is om voedingsstoffen en elektrolyten door het lichaam te transporteren.

Elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die, wanneer ze worden opgelost in water, elektrisch geladen deeltjes (ionen) vormen. De belangrijkste elektrolyten in het menselijk lichaam zijn natrium, kalium, calcium, magnesium, chloride en fosfaat. Ze helpen het lichaam om de juiste hoeveelheid water binnen te houden, de zuurgraad te regelen en om signalen te versturen tussen zenuwen en spieren.

Waarom is voldoende water drinken zo belangrijk?

 1. Weg met afvalstoffen. De nieren verwijderen alle afvalstoffen uit het lichaam en zuiveren het bloed. Wat overblijft zijn de afvalstoffen die het lichaam via onze urine verlaten. Water is belangrijk voor de nieren en dus ook voor het verwijderen van afvalstoffen. Wanneer je niet genoeg water drinkt, kunnen de nieren de afvalstoffen niet goed afvoeren, waardoor deze zich kunnen ophopen in het lichaam.
 2. Temperatuurregulatie. Je lichaam heeft water nodig om de lichaamstemperatuur te regelen. Als je het warm hebt, ga je bijvoorbeeld zweten. Dit is een afkoelmechanisme van het lichaam. Als je onvoldoende vocht hebt, kan dit ervoor zorgen dat je niet voldoende kan afkoelen. Zeker op warme (zomer)dagen is dit extra belangrijk.
 3. Helpt bij de spijsvertering. Water helpt bij de vertering van voedsel. Alles wat je eet komt in de maag terecht die met behulp van maagzuur alles in kleine deeltjes verandert. De belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed (dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat) en naar de juiste plaatsen in het lichaam getransporteerd. Bovendien hebben voedingsvezels vocht nodig om hun werk te doen. Ze binden namelijk het vocht aan zich vast, waarmee ze de ontlasting zachter maken.

Kies voor goede vochtbronnen

Het menselijk lichaam verliest vocht door zweten, urineren en ademhalen. Om het verloren vocht te compenseren, is het belangrijk om voldoende te drinken. In gewone omstandigheden is de dagelijkse behoefte aan water voor volwassenen ongeveer 2,5 liter. Ongeveer 1 liter vocht wordt verkregen uit ons voedsel. De overige 1,5 liter haal je uit voldoende drinken. Om genoeg vocht binnen te krijgen, is water drinken de beste keuze omdat het geen calorieën, suikers of andere toevoegingen bevat. Thee en koffie (zonder suiker) zijn ook goede bronnen van vocht.

Tips om meer water te drinken

Heb je moeite om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vochtinname te halen? Dan volgen hier enkele tips om tóch goed gehydrateerd te blijven:

 1. Gebruik een herbruikbare waterfles. Door een waterfles bij de hand te hebben, kun je gemakkelijker de hele dag door water drinken.
 2. Stel een herinnering in op je telefoon om water te drinken.
 3. Maak het lekkerder! Voeg bijvoorbeeld een schijfje citroen, munt of komkommer toe aan je water.
 4. Noteer hoeveel water je drinkt om jezelf gemotiveerd te houden. Zo zijn er zijn tal van gratis apps die je uitdagen om meer water te drinken, zoals Hydrillo of Plant Nanny.
 5. Drink altijd een glas water voor en na het sporten.
 6. Eet meer voedsel dat rijk is aan water, zoals watermeloen, komkommer of tomaat.
 7. Drink een glas water bij elke maaltijd om jezelf eraan te herinneren om meer te drinken.
 8. Drink een groot glas water zodra je 's ochtends opstaat om de dag goed te beginnen.

Bonustip: je kunt controleren of je voldoende drinkt door te kijken naar de kleur van je urine. Wanneer deze erg donker is, betekent dit dat het vochtpercentage in de urine laag is. Een teken dat je te weinig drinkt. Eigenlijk telt hier dat hoe meer je drinkt, hoe lichter je urine wordt.

Aanbevolen producten

Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(173)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(218)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(152)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product
Voordeelpakket WLS Capsule en Calcium
10% Korting
Voordeelpakket WLS Capsule en Calcium
5 sterren
(2)
Vanaf € 52,11
Bekijk product
Voordeelpakket WLS Tablet en Calcium
10% Korting
Voordeelpakket WLS Tablet en Calcium
Vanaf € 52,11
Bekijk product
Vitamine K2
Vitamine K2
4,7 sterren
(17)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D Vegan
Vitamine D Vegan
5 sterren
(1)
Vanaf € 7,45
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hydrateren kun je leren"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Miep, geplaatst op 14-6-2023
Goed drinken als ik op een plaats ben waar ik 100% zeker weet dat ik plassen kan - in geval dat - vind ik vrij eenvoudig. Goed drinken als ik bijvoorbeeld met de auto ergens naartoe ga of met het openbaar vervoer of een fiets of wandeltocht of op elke plaats zonder toilet is onmogelijk zonder stress om die eeuwige volle blaas (die ik ook echt altijd krijg). Nadeel is daarbij dat ik vrouw ben en plasangst heb (Paruresis,) dus behalve als er geen bos voorhanden is met dichte beplanting, zal ik het moeten ophouden tot het zowat uit mijn oren komt. Sommige mensen plassen 4 keer per dag maar ik ben net een plaspop (m'n hele leven al) en heb minstens elk uur een volle blaas. De enige manier dat ik in zulke gevallen geen ernstig vochttekort krijg èn dat ik niet de hele tijd hoef te plassen, is 's nachts meer te drinken tot uiterlijk 2 1/2 uur voor vertrek en geen 'nat' ontbijt nemen (dus geen yoghurt, cornflakes met melk etc). Een uur voordat ik vertrek neem ik ook een paar dropjes zodat het water niet in mijn blaas maar in mijn weefsel wordt opgeslagen( door de glycyrrhizinaat). Ik heb normaal gesproken een lage bloeddruk dus dat is voor mij niet echt een probleem (maar niet gezond voor mensen met een hoge bloeddruk). Hydrateren is dus wel een uitdaging voor mij en weerhoud me van het maken van uitstapjes en geeft me veel stress als ik moet reizen. Ik vraag me toch af hoe andere mensen dat oplossen (en dan bedoel ik niet een plastuit bij me dragen want dat lukt me echt niet i.v.m. plasangst (Paruresis,).