Terug naar overzicht

Hennepzaad en henneppoeder

Hennepzaad en henneppoeder
Flinndal
28-9-2016
0 Reacties

Hennepzaad

Hennepzaad is in Nederland de laatste jaren steeds populairder geworden. Logisch, want deze gepelde zaden met een nootachtige smaak zijn erg lekker bij verschillende gerechten. Ook bevat het zaad veel verschillende voedingsstoffen en is het een bron van eiwitten. Voor wie liever henneppoeder gebruikt, worden de zaadjes gemalen. Dit poeder bevat dezelfde voedingsstoffen als hennepzaad. Wat is hennepzaad en henneppoeder en waarom is het zo populair?


Waar komt hennepzaad vandaan?

Hennepzaad wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de vele voedingsstoffen die in dit zaadje zitten.

Hennep behoort tot de familie van de moerbei, die ook boordevol goede vitaminen en mineralen zit.


Wist je dat?

De hennepplant uit verschillende onderdelen bestaat? De toppen van de plant kennen we als wiet, maar anders dan de toppen bevatten de zaden niet de werkzame stof TCH in wiet en kun je er dus niet high van worden.


Een bron van eiwitten

Hennepzaad (en dus ook henneppoeder) is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. In 100 gram zit namelijk 32 gram eiwitten, die zeer goed opneembaar zijn in ons lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan eiwit uit 22 verschillende aminozuren bestaan. Hennepzaad bevat maar liefst 21 aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren. ‘Essentieel’ betekent dat je lichaam deze eiwitten niet zelf kan maken en je ze via de voeding binnen moet krijgen. Voor mensen die geen of weinig vlees eten, is hennepzaad- en poeder dus een goede bron om de nodige eiwitten binnen te krijgen. 


Welke voedingsstoffen bevat hennepzaad nog meer?

Naast eiwitten bevatten hennepzaad- en poeder omega 3 vetzuren, het omega 6 vetzuur gammalinozuur, de vitaminen B3, B6, C, E en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, chroom, zink en mangaan. Ook bevatten hennepzaad- en poeder, net als chiazaad, fytonutriënten (gezondheidsbevorderende stofjes uit planten).


Goed opneembaar 

Gepeld hennepzaad bestaat uit de witte binnenkant van de hennepzaadjes. Deze gepelde vorm is goed opneembaar door het lichaam. Er bestaat ook henneppoeder. Dit zijn gemalen zaadjes en bevatten dezelfde voedingsstoffen als hennepzaad. Je kunt de zaden of poeder toevoegen aan yoghurt, smoothie, salade of je kunt er een heerlijke melk van maken. Ook kun je de poeder bij het bakken toevoegen aan koek of brood.

Ingrediënten voor +/- halve liter hennepmelk
  • 40 gram hennepzaad (gepeld)
  • 1 eetlepel honing
  • 750 water

Deze melk kun je ongeveer 1 dag bewaren in de koelkast en is lekker door een smoothie of om gewoon puur te drinken.

Aanbevolen producten

Whey Protein Isolate
Whey Protein Isolate
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hennepzaad en henneppoeder"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties