Hennepzaad en henneppoeder

Hennepzaad is in Nederland de laatste jaren steeds populairder geworden. Logisch, want deze gepelde zaden met een nootachtige smaak zijn erg lekker bij verschillende gerechten. Ook bevat het zaad veel verschillende voedingsstoffen en is het een bron van eiwitten. Voor wie liever henneppoeder gebruikt, worden de zaadjes gemalen. Dit poeder bevat dezelfde voedingsstoffen als hennepzaad. Wat is hennepzaad en henneppoeder en waarom is het zo populair?
Waar komt hennepzaad vandaan?
Hennepzaad wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de vele voedingsstoffen die in dit zaadje zitten.
Hennep behoort tot de familie van de moerbei, die ook boordevol goede vitaminen en mineralen zit.
Wist je dat?
De hennepplant uit verschillende onderdelen bestaat? De toppen van de plant kennen we als wiet, maar anders dan de toppen bevatten de zaden niet de werkzame stof TCH in wiet en kun je er dus niet high van worden.
Een bron van eiwitten
Hennepzaad (en dus ook henneppoeder) is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. In 100 gram zit namelijk 32 gram eiwitten, die zeer goed opneembaar zijn in ons lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan eiwit uit 22 verschillende aminozuren bestaan. Hennepzaad bevat maar liefst 21 aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren. ‘Essentieel’ betekent dat je lichaam deze eiwitten niet zelf kan maken en je ze via de voeding binnen moet krijgen. Voor mensen die geen of weinig vlees eten, is hennepzaad- en poeder dus een goede bron om de nodige eiwitten binnen te krijgen.
Welke voedingsstoffen bevat hennepzaad nog meer?
Naast eiwitten bevatten hennepzaad- en poeder omega 3 vetzuren, het omega 6 vetzuur gammalinozuur, de vitaminen B3, B6, C, E en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, chroom, zink en mangaan. Ook bevatten hennepzaad- en poeder, net als chiazaad, fytonutriënten (gezondheidsbevorderende stofjes uit planten).
Goed opneembaar
Gepeld hennepzaad bestaat uit de witte binnenkant van de hennepzaadjes. Deze gepelde vorm is goed opneembaar door het lichaam. Er bestaat ook henneppoeder. Dit zijn gemalen zaadjes en bevatten dezelfde voedingsstoffen als hennepzaad. Je kunt de zaden of poeder toevoegen aan yoghurt, smoothie, salade of je kunt er een heerlijke melk van maken. Ook kun je de poeder bij het bakken toevoegen aan koek of brood.
Ingrediënten voor +/- halve liter hennepmelk
- 40 gram hennepzaad (gepeld)
- 1 eetlepel honing
- 750 water
Deze melk kun je ongeveer 1 dag bewaren in de koelkast en is lekker door een smoothie of om gewoon puur te drinken.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

5 vragen over je bloedsuikerspiegel
Hoe zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkom je grote pieken en dalen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over je bloedsuikerspiegel.
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met zout in voeding?
Zout is belangrijk, maar het is gezond om er zuinig mee te zijn. We leggen je uit waarom dat zo is en hoe je met minder zout toch met veel smaak kunt eten.
Lees meer Lees meer
PEA: wat het is en wat het kan betekenen voor je gezondheid!
Hoewel PEA al decennialang bekend is, begint de wetenschap nu pas echt de kracht van deze natuurlijke verbinding te begrijpen. In deze blog duiken we dieper in wat PEA precies is, hoe het werkt, en waarom het een waardevolle aanvulling op je gezondheidsroutine kan zijn.
Lees meer Lees meer