Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Je weet het inmiddels vast wel: elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Je giet het zo naar binnen en je kunt het meenemen voor onderweg; perfect voor onze drukke en snelle levens, maar hier trekt de fruitpolitie toch echt even aan de bel!
Natuurlijk zitten er in versgeperst vruchtensap of een vers bereide smoothie vitaminen en mineralen. Wel is het zo dat je met name bij versgeperst vruchtensap de voedingsvezels misloopt. Deze komen namelijk in de schil en het vruchtvlees van het fruit voor. Ze blijven na het persen achter in het pulp dat we weggooien. Als je alleen het sap gebruikt, vis je qua vezels dus achter het net. Dat is jammer, want vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze hebben daarnaast een gunstig effect op de darmen.
Suikerstoot
Dan is er nog iets... Het Voedingscentrum stelt dat je eigenlijk teveel (fruit)suikers binnenkrijgt als je je fruit als sap of smoothie eet. In één smoothie gaan wel drie of vier stuks fruit en dan ook nog in vloeibare vorm; dat geeft je lichaam een suikerstoot. Hoe zit dat dan met vruchtensap uit een pak of fles, die in de fabriek geproduceerd is en die je in de winkel koopt? Tja, daar zit meestal ook veel suiker in. In een glas appel- of sinaasappelsap zitten ongeveer zeven suikerklontjes (110 kilocalorieën). Ook bevatten fruit- en vruchtensappen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten.
Liever een stuk
Het loont dus echt om zoveel mogelijk te gaan voor een hele sinaasappel in plaats van geperst sinaasappelsap en voor een stuk mango in plaats van die makkelijke mango smoothie. Als je dan toch voor sap of smoothie gaat, maak ‘m dan in elk geval zelf.
Geheugensteuntjes
Moeilijk om elke dag aan twee stuks fruit te komen? Bouw een vast fruitmoment in op een dag; een banaan als vast onderdeel van het ontbijt, altijd een appel uit het vuistje op de fiets naar werk of een bakje mango tijdens je dagelijkse treinreis. Vers fruit verwerk je ook makkelijk in je avondeten: kip + mango, tonijn uit blik + appel en aardbeien in je salade zijn top-combinaties!
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook

Hoe kies je een kwalitatief supplement?
Tegenwoordig is het aanbod aan supplementen overweldigend. Maar hoe weet je welk supplement écht goed is? We helpen je graag op weg met deze tips!
Lees meer Lees meer
5 vragen over hooikoorts
Stuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven. We beantwoorden 5 vragen over deze ‘pollenallergie’ en delen tips om symptomen te verlichten.
Lees meer Lees meer
Frittata met groene asperges
Zin in een zonnig recept met asperges? Met dit recept tover je binnen een half uur een verrassende frittata op tafel.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reacties
Reactie van José, geplaatst op 10-2-2020
Iets wat ik al dacht, bovendien is kauwen heel gezondReactie van anita , geplaatst op 5-2-2020
Ik kan alleen vloeibaar eten. Al het fruit gaat dus in de blender. Dat doe ik met alle eetbare schillen, de hele perssinaasappel, amandelnoten en havermout en rauwe spinazie. Zo kom ik toch aan de noodzakelijke voedingsvezels. Verder kook ik voor het gezin een warme maaltijd, neem daar 2 opscheplepels groente, aardappel of rijst en vegetarische vleesvervanger of ei van , voeg 150 ml kokend water toe en blendeer dit alles tot een soep. Dat doe ik ook met een Italiaanse pasta maaltijd en zelfs met nasi met satésaus. Bijzonder soepen, maar elke dag toch een sensatie voor mijn smaak! Met extra vitamine D en B12 aangevuld hoop ik de periode tot ik weer kan eten redelijk gezond te overbruggen.Lees ook


