Terug naar overzicht

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?
Lisa
30-1-2020
2 Reacties

Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit?

Je weet het inmiddels vast wel: elke dag heb je twee stuks fruit nodig. Het is verleidelijk je dagelijkse portie fruit te persen of er een smoothie mee te maken. Je giet het zo naar binnen en je kunt het meenemen voor onderweg; perfect voor onze drukke en snelle levens, maar hier trekt de fruitpolitie toch echt even aan de bel!


Natuurlijk zitten er in versgeperst vruchtensap of een vers bereide smoothie vitaminen en mineralen. Wel is het zo dat je met name bij versgeperst vruchtensap de voedingsvezels misloopt. Deze komen namelijk in de schil en het vruchtvlees van het fruit voor. Ze blijven na het persen achter in het pulp dat we weggooien. Als je alleen het sap gebruikt, vis je qua vezels dus achter het net. Dat is jammer, want vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze hebben daarnaast een gunstig effect op de darmen.


Suikerstoot

Dan is er nog iets... Het Voedingscentrum stelt dat je eigenlijk teveel (fruit)suikers binnenkrijgt als je je fruit als sap of smoothie eet. In één smoothie gaan wel drie of vier stuks fruit en dan ook nog in vloeibare vorm; dat geeft je lichaam een suikerstoot. Hoe zit dat dan met vruchtensap uit een pak of fles, die in de fabriek geproduceerd is en die je in de winkel koopt? Tja, daar zit meestal ook veel suiker in. In een glas appel- of sinaasappelsap zitten ongeveer zeven suikerklontjes (110 kilocalorieën). Ook bevatten fruit- en vruchtensappen zuren die het tandglazuur kunnen aantasten.


Liever een stuk

Het loont dus echt om zoveel mogelijk te gaan voor een hele sinaasappel in plaats van geperst sinaasappelsap en voor een stuk mango in plaats van die makkelijke mango smoothie. Als je dan toch voor sap of smoothie gaat, maak ‘m dan in elk geval zelf.


Geheugensteuntjes

Moeilijk om elke dag aan twee stuks fruit te komen? Bouw een vast fruitmoment in op een dag; een banaan als vast onderdeel van het ontbijt, altijd een appel uit het vuistje op de fiets naar werk of een bakje mango tijdens je dagelijkse treinreis. Vers fruit verwerk je ook makkelijk in je avondeten: kip + mango, tonijn uit blik + appel en aardbeien in je salade zijn top-combinaties!

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{ product.name }}
{{ product.rating }}
({{ product.review_count }})
Vanaf € {{ product.price | money_eu }} € {{ product.ab_price | money_eu }}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Maak gebruik van het lekkere weer

Maak gebruik van het lekkere weer

Wat is het een heerlijk weertje! Het perfecte moment om erop uit te gaan. In de huidige situatie neemt dat beperkingen met zich mee. Maar het is niet onmogelijk! Wij helpen je graag met een aantal ideeën.

Lees meer Lees meer
Verse groente is minder vers dan je denkt

Verse groente is minder vers dan je denkt

Vers groenten en fruit de gezondste keuze? Blik, pot en diepvries doen vaak niet onder voor vers. Wij leggen het graag uit.

Lees meer Lees meer
Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf

Denk aan jezelf! Om goed te kunnen functioneren, moet je voor jezelf zorgen. Selfcare en selflove zijn belangrijker dan je misschien denkt. Wij zetten 20 manieren op een rijtje om jezelf weer op te laden.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Is geperst en gepureerd fruit net zo gezond als een stuk fruit? "
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van José, geplaatst op 10-2-2020
Iets wat ik al dacht, bovendien is kauwen heel gezond
Reactie van anita , geplaatst op 5-2-2020
Ik kan alleen vloeibaar eten. Al het fruit gaat dus in de blender. Dat doe ik met alle eetbare schillen, de hele perssinaasappel, amandelnoten en havermout en rauwe spinazie. Zo kom ik toch aan de noodzakelijke voedingsvezels. Verder kook ik voor het gezin een warme maaltijd, neem daar 2 opscheplepels groente, aardappel of rijst en vegetarische vleesvervanger of ei van , voeg 150 ml kokend water toe en blendeer dit alles tot een soep. Dat doe ik ook met een Italiaanse pasta maaltijd en zelfs met nasi met satésaus. Bijzonder soepen, maar elke dag toch een sensatie voor mijn smaak! Met extra vitamine D en B12 aangevuld hoop ik de periode tot ik weer kan eten redelijk gezond te overbruggen.